Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BICIKLIZAM

Giro: Rogliču brdski kronometar i ružičasta majica

Autor: Hina

27.05.2023. 18:45
Giro: Rogliču brdski kronometar i ružičasta majica

Foto: Reuters



Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) pobjedom u pretposljednjoj, 20. etapi “Gira d’Italia”, brdskom kronometru od Tarvisija do vrha uspona na Monte Lussari u dužini od 18.6 kilometara, preuzeo je i ukupnom vodstvo u utrci jedan dan prije njezina završetka.


Roglič je zadanu dionicu svladao za 44:23 minute, 40 sekundi brže od drugoplasiranog Britanca Gerainta Thomasa (INEOS Grenadiers) pa je u ukupnom redoslijedu zaostatak od 26 sekundi pretvorio u prednost od 14 sekundi uoči posljednje revijalne etape ulicama Rima u nedjelju te bi trebao postati prvi Slovenac pobjednik “Gira” u 114-godišnjoj povijesti ove utrke.


Iako kromometri obično nisu zanimljivi, ovaj subotnji je bio nevjerojatan. Thomas je bolje krenuo u utrku, nakon prvih nekoliko kilometara voženih po ravnijoj cesti bio je za četiri sekunde brži, ali kada je cesta postala strmija Roglič je počeo nadoknađivati zaostatak. Ipak, na prolaznom vremenu 4.3 kilometra prije cilja Roglič je imao samo 16 sekundi bolje vrijeme od Thmasa, odnosno Thomas je u ukupnom redoslijedu još uvijek imao 10 sekundi prednosti, a samo nekoliko stotina metara kasnije Rogliču je na jednom osobito strmom dijelu pao lanac pa je morao stati te ga je mehaičar morao pogurati kako bi ponovno krenuo. Tu je Slovenac zasigurno izgubio barem 15 sekundi i činilo se kako će zato izgubiti i “Giro”. No, u samoj završnici Thomas je potpuno posustao te u zadnja tri kilometra izgubio oko pola minute u odnosu na Rogliča i ukupna je pobjeda ipak pripala 33-godišnjem Slovencu.


Foto: Reuters


Slovenac u naletu




Za Rogliča će ovo biti četvrta pobjeda na velikim trotjednim utrkama, nakon tri uzastopna slavlja na “La Vuelti” (2019, 2020, 2021). Na “Giru” mu je najbolji dosadašnji rezultat bilo treće mjesto iz 2019., a ima i drugo mjesto na “Tour de Franceu” iz 2020. Te 2020. je on imao 57 sekundi prednosti u odnosu na sunarodnjaka Tadeja Pogačara uoči pretposljednje etape, brdskog kronometra na La Planche des Belles Filles, ali je u toj etapi bio sporiji za 1:56 minuta i završio drugi.


Thomas, koji je prije dva dana napunio 37 godina te je bio nadomak tome da postane najstariji pobjednik “Gira” u povijesti, najveće je uspjehe ostvarivao na “Touru” kojega je osvojio 2018., 2019. je bio drugi, a lani treći.


Treće mjesto u etapi zauzeo je Portugalac Joao Almeida (UAE Emirates) sa 42 sekunde slabijim vremenom od Rogliča, a Almeida je i treći u ukupnom redoslijedu sa 1:15 minuta iza Rogliča.


Foto: Reuters