Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ivan Jakić

Djeca nas sustižu jer se puno brže uči nego prije

Autor: Šime Ćurko

04.01.2024. 11:38
Djeca nas sustižu jer se puno brže uči nego prije

Foto: ŠK Zadar



Fide majstor Ivan Jakić, član ŠK Zadar, prvak je Zadarske županije u šahu za 2023. godinu. Jakiću je deseta titula prvaka pripala u odlučujućem ubrzanom meču protiv klupskog kolege Šimuna Mrkića, koji je završio drugi također sa 6,5 bodova. Treći je bio još jedan član Zadra, Jure Tadić, koji je imao pet bodova. Prvenstvo, koje je organizirao ŠK Zadar, okupilo je 13 igrača iz četiri kluba (Zadar, Goran, Sv. Vid, Casper). Premda je bila riječ o seniorskom prvenstvu nastupilo je više kadeta nego seniora. Sudac je bio Zlatko Šimunović. Prvo je to županijsko prvenstvo nakon 2019. godine.


– Dogodilo se nešto što je do sada bilo nepojmljivo, a to je da smo imali seniorsko prvenstvo koje je više izgledalo kao natjecanje mlađih uzrasta. S jedne strane, dobro je da ima mlađih šahista, koji pariraju ili pobjeđuju seniore, ali s druge je loše da je bilo tako malo pravih seniora. Sigurno ni termin nije bio najbolji, pa je i to utjecalo na slabiji odaziv. Rekao bih da smo imali krnje prvenstvo – ističe Jakić, kojeg raduju plasmani Šimuna Mrkića (U-16) i Jure Tadića (U-14), kojem je i trener.


– Mrkić je u prvom razredu srednje škole i s njim sam igrao odlučujući meč za prvo mjesto. Već sada može pobijediti svakoga od nas starijih. Činjenica jest da djeca u šahu danas napreduju puno brže nego prije. Za ono što danas nauče u godinu dana nekad im je trebalo deset godina. Tome je najviše pridonio razvoj šaha na računalima, što ga je učinilo dostupnim svima, ne samo za igranje nego i za treniranje.




U Zadru se svako malo pojavljuju dobri mladi šahisti, osvajaju se titule prvaka Hrvatske u mlađim uzrastima, ali dojam je da u svemu tome nema prave suradnje. Od klubova Goran je u Prvoj ligi, Casper je u Drugoj ligi (treći rang), Goran II, Zadar i Sv. Vid su još rang niže.


– Šah bi u našoj županiji mogao biti na puno višoj razini i u svemu tome potreban je veći doprinos svih nas. Ne izuzimam ni sebe iz toga. Potrebno je i više inicijative iz Županijskog saveza, koji bi trebao biti zamašnjak. Osim, toga, u malo vremena umrlo je dosta starijih šahista, koji su se redovno natjecali i prenosili znanje mladima, Naravno, tu su i klubovi. Mladi šahisti napreduju samo ako imaju podršku roditelja i ne možemo govoriti o nekom sustavnom radu. Klubovi mogu pomoći, ali ne do te razine da bi netko napravio značajniji rezultatski iskorak. Potrebno je puno ulaganja, prija svega novaca, da biste jednog dana možda nešto dobili od šaha.


Jakić je prvi turnir osvojio kao 12-godišnjak, dakle prije 30 godina. Od tada se natječe, bio je blizu titule međunarodnog majstora, ali…


– Nemam vremena toliko se posvetiti šahu, a bez toga nema napretka. Tu su obitelj, pa posao u OŠ Smiljevac, a šah traži puno vremena i novca. Treba ići na turnire, što teško mogu pratiti. Osim velemajstora Saše Martinovića, koji je viša razina, svi mi ostali su Zadarskoj županiji smo u tom smislu amateri.