Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SAŠA MARTINOVIĆ

Zadarski šahovski velemajstor najavio buduće profesionalne izazove: Od šaha se može pristojno živjeti

Autor: Alen Plahinek

22.09.2023. 20:08
Zadarski šahovski velemajstor najavio buduće profesionalne izazove: Od šaha se može pristojno živjeti

Foto: Mateo Levak



Odsedlavanje konja, jedenje kraljice, rušenje topa ili žrtvovanje pijuna gotovo su svakodnevne fraze u životu Zadranina velemajstora Saše Martinovića (1991.), deveterostrukog šahovskog prvaka Hrvatske te trenutačno trećeplasiranog na državnoj ljestvici. Martinović nije samo uspješan na šahovskoj ploči, nego i na onoj životnoj jer je prije nekoliko mjeseci postao otac. Unatoč mnogim obiteljskim obvezama, Martinović će, kako nam je rekao, imati vrlo radnu jesen, a tijekom ljeta sudjelovao je na 12. Split Openu, gdje je završio drugi, iako je odradio turnir bez poraza.


– Zadovoljan sam igrama i rezultatom, ali ne u potpunosti. Drugo mjesto u Splitu je odličan rezultat, dobio sam i skok na rejtingu, tako da ne mogu biti nezadovoljan. Odigrao sam devet partija i u dvije sam upisao remije, tako da žalim za tim propuštenim prilikama. Bio sam izjednačen na vrhu, ali u dodatnim kriterijima nisam pobijedio, što mi je malo čudno, ali što je, tu je. Odradio sam svih devet partija za prvim stolom i osjećam da sam trebao pobijediti u konačnici, međutim idemo dalje – rekao je Martinović te dodao kako je pred njim vrlo radno razdoblje, s mnogo turnira.


Više klubova


– U šahu je drugačije nego u velikoj većini ostalih sportova jer možemo nastupati za više klubova u više liga u jednoj sezoni. Prije sam nastupao za pet-šest klubova, no sada sam zbog privatnih obveza morao to malo smanjiti. Nastupit ću u Prvoj hrvatskoj ligi, zatim igram za klub u njemačkoj Bundesligi i za klub u austrijskoj Bundesligi. Nastupit ću i za reprezentaciju Hrvatske, u studenom nam dolazi Europsko prvenstvo, a nakon toga i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske.




Dug je put do razine velemajstora koju je dostigao Martinović, a to je postao već s 19 godina. Dodao je Martinović kada se dođe do te razine, može se pristojno živjeti od šaha.


– Dva su aspekta potrebna za doći do te razine. Prvi je doći do rejtinga 2500, a drugi je napraviti tri vrhunska rezultata. Ti rezultati moraju biti čak veći i važniji od rejtinga prema kojem se cilja, dakle viši od 2500 u mojem slučaju. Kada se postane velemajstor mogu reći da se može živjeti od šaha. Često me pitaju kako se to uspijeva i slično, što mi je malo smiješno. Nije šah nogomet da se tu »vrte« milijuni, ali za neki normalan život je dovoljno. Uz igranje bavim se i podučavanjem mladih, tako da se i tu zaradi nešto. Baš od šaha kao takvog mislim da samo onih najboljih 200 na svijetu mogu živjeti i više nego pristojno – objasnio je Martinović.


Rast popularnosti


Serija koja je pokorila svijet, Damin gambit pomogla je rastu zanimanja (mladih) za šah, no to nije bila jedina »odskočna daska«.


– Svakako da je nakon Daminog gambita sve više djece počelo dolaziti i zainteresiralo se, ali situacija s COVID-om nam je na neki način pomogla, ako se mogu tako izraziti. U razdoblju kada smo svi morali biti zatvoreni kod kuće, šah na internetu je dobio ogromnu popularnost. Brojni turniri su organizirani preko interneta u tom razdoblju, no nikada se nisam natjecao na onim turnirima koji su se igrali za nagradni fond. Razlog je jednostavan, bilo je previše jednostavno varati. Znam da ne bih mogao biti potpuno koncentriran i lako bi me nervoza pojela jer bih uvijek u podsvijesti imao da možda protivnik vara. Naravno, svaki je igrač morao biti na kameri, ali uvijek se na neki način moglo varati. Zato sam preko interneta igrao jedino turnire za zabavu i održavanje forme. Moram istaknuti kako je šah u svijetu mnogo popularniji, nego kod nas u Hrvatskoj, no napredujemo – rekao je Martinović dodajući kako je varanje na turnirma uživo gotovo nemoguće jer se prolaze brojne kontrole, no unatoč tome doživio je to u svojoj karijeri. Spominjajući varanje u šahu, dotakli smo se slučaja Hansa Niemanna i Magnusa Carlsena te spornih analnih kuglica.


– Ne mogu to previše komentirati, no lagao bih kad bih rekao da apsolutno nikada nisam pomislio na varanje. Da ne bi krivo ispalo, nisam ja mislio varati, nego čisto razmisliti na koje načine bi to netko mogao napraviti, naročito kada je šah na internetu bio jedina opcija za igranje. Upoznao sam Carlsena, izbacio me 2021. godine na Svjetskom prvenstvu u drugom kolu. On je jako loš kad gubi, a kad pobjeđuje je veliki gospodin, što je slučaj u 99 posto vremena. Sjeli smo nakon te partije na Svjetskom prvenstvu, porazgovarali i analizirali partiju. Stvarno ne mogu ništa negativno reći o tom čovjeku.