Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Australian Open

Dino Prižmić herojski pao protiv Novaka Đokovića

Autor: Alen Plahinek

14.01.2024. 13:24
Dino Prižmić herojski pao protiv Novaka Đokovića

Foto: Novak Đoković i Dino Prižmić/Foto REUTERS



Malo tko je vjerovao da bi 18-godišnji Splićanin Dino Prižmić mogao biti ozbiljan zalogaj Novaku Đokoviću u prvom kolu Australian Opena. Svi koji nisu vjerovali, grdno su se prevarili. Fantastičan meč odigrao je Prižmić iako je u konačnici izgubio sa 6:2, 6:7, 6:3 i 6:4. Bilo je to četiri sata potpune teniske rapsodije u režiji najboljeg ikada i tinejdžera o kojem nakon jučer bruji cijeli teniski svijet.


Kratka ruka




Simpatičan je bio uvod u meč u kojem je Đoković u podrumima Rod Laver Arene poput pravog domaćina pokazivao Prižmiću put do izlaska na teren, jer je ovaj otišao u pogrešnom smjeru. U prvom setu Prižmiću je ruka bila “kratka”. Vidjelo se u njegovoj igri kako se s druge strane terena nalazi njegov teniski heroj i kako ima ogromno poštovanje. Zadrhtala je ruka tu i tamo u tom prvom setu, a iskusni lisac kao što je Đoković nije mogao to ne iskoristiti te s dva breaka mirno priveo prvi set kraju.


Opustio se nakon toga Prižmić te shvatio kako realno nema što izgubiti jer dolazak u glavni ždrijeb Grand Slama već je sama po sebi svojevrsna nagrada. “Produljila” se ruka u drugom setu i potpuno opušten počeo je “šamarati” lopticu. Uz jedan break na svakoj strani, otišlo se u tie-break u drugom setu, “mjesto” u kojem je Đoković apsolutni kralj. Ipak, od posebno materijala satkan je Prižmić i osvojio tie-break te uzeo set.


16 minuta


S dva uzastopna gema u trećem setu odgovorio je Đoković, no Prižmić kao da je odlučio pokazati najboljem ikada da isto tako može i on. Došao je do 2:2 u gemovima i onda je uslijedio triler od 16 punih minuta, nakon čega je Prižmić uradio break i poveo 3:2. Osjetilo je gotovo 15 tisuća ljudi na Rod Laver Areni da je senzacija na pomolu i cijeli stadion počeo je navijati za Prižmića. Bio je to najbolji i najgori potez publike, jer kako se voli reći u narodu “ne diraj lava dok spava”, a publika je upravo to učinila. Probudila je lava u Đokoviću, koji je morao posegnuti za “đokovićevskim” načinom rada te nanizao četiri gema i odnio drugi set. Još četiri povezao je na startu četvrtog seta i bilo je jasno da je to “to”. Ipak, trebalo mu je sedam meč lopti kako bi uspio “srušiti” Prižmića koji je odigrao apsolutni meč života, a fizički te mentalna čvrstoća ovog tinejdžera oduzeli su dah svima.




– Zaslužio je svaki aplauz koji je dobio. Jako je staložen i zreo za svoje godine. Ovo je njegov trenutak, a meč je mogao otići i na njegovu stranu. Iskreno bio je sjajan i istinski me namučio. Jako puno toga dobroga imam za reći o njemu i stvarno imam veliku vjeru u njega, njegovu karijeru i njegov tim. Koristi svaki centimetar terena, a pokriva ga genijalno dobro. Još kada se doda da nema iskustva igranja na Grand Slamovima i ovakvim pozornicama, a odigrao je ovakav meč… Želio bih jednog dana biti u njegovoj loži, nadam se da će me pozvati, jer ćemo u budućnosti jako puno dobroga čuti od njega, siguran sam u to – rekao je Đoković nakon meča o Prižmiću. U drugom kolu Đokovića očekuje bolji iz susreta Popyrin i Polmans.


Bio je ovo ujedno i svojevrsni meč za povijest, jer je Dino Prižmić jedini u povijesti koji je uspio “odvesti” Đokovića u peti sat igre u prvom kolu nekog Grand Slama.