Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

CVJETNOM OBALOM

Održana atletska utrka koja spaja Sv. Filip i Jakov i Turanj

Autor: Šime Ćurko

14.07.2023. 20:34
Održana atletska utrka koja spaja Sv. Filip i Jakov i Turanj

Foto: JAKOV ĐINĐIĆ/TZ OPĆINA SV. FILIP I JAKOV



U organizaciji Atletsko-športskog kluba Rogovo iz Sv. Filipa i Jakova, uz podršku sponzora, održana je još jedna atletska cestovna utrka Cvjetnom obalom. Trčalo se kroz Sv. Filip i Jakov i Turanj. Start i cilj je bio na Obali kralja Tomislava u Sv. Filipu i Jakovu. Ove godine na 16. izdanju sudjelovalo je 86 sudionika na glavnoj utrci od 10 kilometara. Kao uvertira, poslužile su utrke za djecu. Od predškolaca do učenika završnih razreda osnovne škole natjecalo se 130 djece, kako domaće, tako i najmlađih gostiju i turista iz više hrvatskih gradova i inozemstva. Ovu atletsku manifestaciju prati lijepa kulisa trčanja uz more, po filipjanskoj i turanjskoj rivi. Gledatelji utrku promatraju s plaža, prate je sjedeći u mjesnim kafićima i restoranima, te neposredno uz cestu, kad se na stazi stvori pravi šušur, kojeg najviše bude oko ciljne ravnine gdje se bodri i podržava sve atletičare, bez obzira na rezultat i ostvareni plasman.


Prošle godine završio je kao treći, iza slovenskog dvojca, dok je ove godine trijumfalno prvi prošao ciljem na filipjanskoj rivi. Ovogodišnji pobjednik utrke Cvjetnom obalom, je mladi Karmelo Mrvica. Mladić iz biogradske rukometne obitelji, zbog IT studija se preselio u Varaždin, za čiji klub nastupa, i za njega bilježi pobjede. Pobjedničko vrijeme na 10 kilometara istrčao je za 35 minuta i jednu sekundu, dok su iza njega ostali Josip Toljan (35:28) iz AK Okit Vodice na drugom, te treći Šibenčanin Marko Rak (35:56). Četvrti je bio Željko Birkić (37:38), član Rogova.


Foto: JAKOV ĐINĐIĆ/TZ OPĆINA SV. FILIP I JAKOV


Marija Vraić Trošić spada u red najpoznatijih hrvatskih ultramaratonki i maratonki, uz nastup na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Janeiru. Ona je vezana za Cvjetnu obalu još u njenim početcima, i sada se nakon dugo izbivanja opet vratila. I pobijedila kao članica AK Maksimir, s vremenom 39 minuta i 31 sekunda. Drugo mjesto pripalo je Dori Mlinarić iz AK Knin (42:33), dok je treće mjesto na pobjedničkom postolju zauzela Radmila Maksimović iz Šibenika (43:24).




Radmila, kao dugogodišnja sudionica brojnih maratona i polumaratona, brdskih i ostalih utrka, može se pohvaliti kako je svojevremeno držala i rekord na Cvjetnoj utrci, a iza sebe ima najviše nastupa u ženskoj konkurenciji na ovoj utrci. Kao i trojici najbržih u muškoj konkurenciji odličja, zatim pehare i vrijedne nagrade, najbržim natjecateljicama predao je Ivan Pikunić, predsjednik Rogova.


Zvonimir Deranja, legendarni Popaj, čijih se škarica i titula prvaka u dresu splitskog Hajduka prisjetimo s nostalgijom, bio je gost na utrci. Zvone je, inače, filipjanski zet. Popajevi nasljednici, dva sinčića, sudjelovali su u Dječjoj utrci, dok je Zvone na zamolbu organizatora odbrojavanjem dao znak za start 16. izdanja utrke na 10 kilometra. Deranja je trenutačno trener u omladinskom pogonu saudijskog kluba Al Nassr, čiji dres nosi Christiano Ronaldo, a sada i naš Marcelo Brozović. Svi sudionici Dječje utrke prolaskom kroz cilj dobili su medalje, koje su im dijelile trenerice Rogova, dok su troje prvoplasiranih nagradili Jakov Baričić i Šime Stanić.


Foto: JAKOV ĐINĐIĆ/TZ OPćINE SV. FILIP I JAKOV