Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potres u Nyonu

Zvonimir Boban zbog sukoba s Aleksandrom Čeferinom napušta UEFA-u!

Autor: Portal Novi list

25.01.2024. 10:42
Zvonimir Boban zbog sukoba s Aleksandrom Čeferinom napušta UEFA-u!

Foto: Aleksander Čeferin i Zvonimir Boban/Foto REUTERS

Hrvatska nogometna legenda suprostavila se Čeferinovu pokušaju da si promjenama Statuta omogući novi mandat na čelu UEFA-eRIJEKA UEFA je objavila kratko priopćenje sljedećeg sadržaja:


“UEFA želi objaviti sporazumni odlazak Zvonimira Bobana iz organizacije. Boban se pridružio organizaciji 2021. godine kao šef nogometa i pokrenuo nekoliko značajnih projekata u tehničkom razvoju, uključujući uspostavu UEFA Football Boarda i Youth Football Foruma. UEFA izražava svoju zahvalnost gospodinu Bobanu na njegovoj predanoj službi i želi mu svu sreću u budućim nastojanjima u karijeri.”, stoji u priopćenju društva iz Nyona.


Iza priopćenja se međutim krije nešto drugo – sukob Bobana i predsjednika UEFA-e, Aleksandra Čeferina na posljednjem sastanku Izvršnog odbora. U pitanju je pokušaj Slovenca da si promjenom Statua pokuša osigurati novi mandat na čelu UEFA-e. Sve je medijima objasnio i sam Boban.
– Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmijeni statuta UEFA-e kako bi se Čeferinu, na sljedećem Kongresu 8. veljače u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji. Nakon što sam izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem – i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom. Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebala zaštititi UEFA-u i europski nogomet od “lošeg upravljanja” koje je bilo “modus operandi” starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sustava. Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog Odbora ne mogu kandidirati više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora – objasnio je Boban razloge razilaženja s čelnikom UEFA-e.