ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Liga prvaka

Večeras se igra prvih osam susreta novog izdanja skupne faze Lige prvaka

Autor: Davor Petrović

19.09.2023. 11:43
Večeras se igra prvih osam susreta novog izdanja skupne faze Lige prvaka

Foto: Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Oporavak Kovačića, Grealisha i Stonesa ide u dobrom smjeru, ali njih trojica neće biti spremna za otvaranje Lige prvaka - kaže Guardiola, trener Cityja koji dočekuje Crvenu zvezdu



ZAGREB  Uvodne utakmice prvog kola natjecanja po skupinama pod kapom Lige prvaka donosi nastupe četiri kluba čije boje brane hrvatski nogometaši. Međutim, za pretpostaviti je da će večeras nastupiti samo Joško Gvardiol za Manchester City protiv Crvene zvezde i Luka Ivanušec za Feyenoord protiv Celtica, dok će Toma Bašić i Ivo Grbić dvoboj Lazija i Atletica odgledati s klupa za pričuve.


Teren bi, sasvim sigurno osjetio i Mateo Kovačić, no on je zbog ozljede ispao iz svih kombinacija Pepa Guardiole za sučeljavanje s prvakom Srbije. Identičnu sudbinu dijele njegovi suigrači i engleski reprezentativci, Jack Grealish i John Stones. Nije na odmet podsjetiti da je Kovačić propustio i nedavne utakmice Hrvatske u kvalifikacijama za EURO protiv Latvije i Armenije.


– Mislim da njihov oporavak ide u dobrom smjeru, ali njih trojica neće biti spremni za otvaranje Lige prvaka. Nadam se da će biti spremni do ovog vikenda jer su nam potrebni. U ovom trenutku mi nemamo dugu klupu, a želimo i pojačati konkurenciju u momčadi – kaže Guardiola.


Ambiciozni Feyenoord




Feyenoord je priliku za dokazivanje u elitnom natjecanju europskog nogometa stekao kao prvak Nizozemske. Relativno mlada momčad ovog je ljeta dobila nekoliko pojačanja, među kojima se posebno ističe Ivanušec, i ima određene ambicije. Kako tvrdi Quinten Timber, brat blizanac nizozemskog reprezentativca Jurriëna, Feyenoord želi ići punim gasom kroz Ligu prvaka.


– Poseban je osjećaj kada se pruži prilika za igranje u ovom natjecanju. Sada je stigao taj dan i sav se naježim kada govorim o tome. Moj brat je, naravno, igrao Ligu prvaka s Ajaxom, a sada mi je rekao da bih trebao uživati. Nedostatak iskustva ne mora biti nedostatak za nas jer znamo kako je to kada se natječe protiv vrhunskih suparnika – tvrdi Feyenoordov Timber.


Dvoboj u Rimu Bašiću i Grbiću će donijeti priliku za pozdrav i razgovor, i ništa više od toga. Prvi nije u najužim kombinacijama Maurizija Sarrija, a drugi je osuđen na klupu za pričuve zbog Jana Oblaka, koji i dalje spada među najbolje golmane svijeta.


– Očekujem da će se naša momčad dodatno poboljšati i otkloniti nedostatke s početka sezone. Momčadi Diega Simeonea igraju drukčije, ali ja ga poštujem jer je jako dobro prošao u Europi i Španjolskoj. Mi imamo probleme koje treba riješiti i sada moramo napraviti odlučan korak prema naprijed. Neke naše stvari funkcioniraju na najbolji mogući način i stalno razgovaramo o tome kako bismo pokušali riješiti probleme – rezonira Sarri.


Više od pet stotina kilometara dalje, u smjeru sjeverozapada, Milan dočekuje Newcastle u skupini smrti, koju čine Paris Saint-Germain i Borussia iz Dortmunda. Rossoneri su prošlog vikenda igrali »Derby della Madonnina« i doživjeli su težak debakl.


Dužan navijačima


– Dužnik sam našim navijačima zbog negativnog skora protiv Intera. Da mogu, suočio bih se sa svakim od njih, da im kažem koliko me to boli. No, riječi ne znače ništa, računa se jedino ono što se događa na terenu. Loša igra u derbiju boli, ali jaki smo i možemo prebroditi ovaj težak trenutak. Znamo koliko je teška ova skupina Lige prvaka. Newcastle je klasična engleska momčad, koja igra intenzivno, agresivno i fizički. Međutim, također imaju i tehničku kvalitetu – tvrdi Stefano Pioli.


Newcastle je prošle subote uknjižio minimalnu pobjedu nad Brentfordom, prekinuvši niz od tri uzastopna poraza, te sada dolazi na San Siro pun novostečenog samopouzdanja.


– Uvijek se nadamo da možemo pobijediti bilo kojeg suparnika ako pružimo svoju najbolju izvedbu. Vjerujem u to, iako znam da nije lako postići nešto takvo. Podržavam svoje igrače i znam ako možemo dostići tu razinu i parirati svakoj momčadi – tumači Eddie Howe.


PSG je u prvih pet kola prvenstva osvojio mršavih osam bodova, s time da je za vikend uknjižio domaći poraz od Nice (1:3). No, Luis Enrique nije zabrinut zbog rezultata svoje nove momčadi.


– Što se toga tiče, nismo nužno započeli dobro, ali to je bilo isto tako sa svim momčadima s kojima sam uspio. Postoji puno informacija koje moji igrači moraju uzeti u obzir. Želim raditi dobro i oduševljen sam svojim igračima. Cilj je postići rezultate što je prije moguće, ali za to treba vremena – zaključuje Luis Enrique.


Danas

 


Skupina E (21): Lazio – Atletico Madrid, Feyenoord – Celtic


Skupina F (18.45): Milan – Newcastle, PSG – Borussia (D) (21)


Skupina G (18.45): Young Boys – RB Leipzig, Manchester City – Crvena zvezda (21)


Skupina H (21): Barcelona – Antwerp, 21:00 Šahtar – Porto


 


Sutra


Skupina A (18.45): Galatasaray – Kopenhagen, Bayern – Manchester United (21)


Skupina B (21): Arsenal – PSV, 21:00 Sevilla – Lens


Skupina C (18.45): Real Madrid – Union Berlin, Braga – Napoli (21)


Skupina D (21): Benfica – Salzburg, Real Sociedad – Inter