ponedjeljak, 17. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Akcija EURO

Vatreni se okupljaju u Zagrebu, nakon prijema kod Zorana Milanovića stižu na pripreme u Rijeku

Autor: Davor Petrović

26.05.2024. 08:48
Vatreni se okupljaju u Zagrebu, nakon prijema kod Zorana Milanovića stižu na pripreme u Rijeku

Foto: Zlatko Dalić/Foto Arhiva NL

EURO će pokazati nosi li, pored odličnih uvjeta, Rijeka i sreću reprezentaciji, kao svojevrsni talisman. Dosadašnje iskustvo nije bilo niti malo loše



ZAGREB  Ova nedjelja konačno donosi i službeni početak priprema hrvatske reprezentacije za EURO koji će biti održan od 14. lipnja do 14. srpnja ove godine u Njemačkoj. Preciznije, tijekom današnjeg prijepodneva okupit će se igrači koji su gotovi s klupskim obavezama za ovu sezonu, a u 15 sati svi skupa će otići na primanje kod Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, koji će tom prilikom odlikovati igrače i članove stručnog stožera, kao i ljude iz delegacije Hrvatskog nogometnog saveza sa zadnjeg Svjetskog prvenstva, odnosno sve one koji su pridonijeli osvajanju brončane medalje u Kataru 2022. godine.


Prema planu Zlatka Dalića, reprezentacija poslijepodne kreće prema Rijeci, gdje će biti odrađen udarni dio priprema. Zapravo, koncept je sličan onome od prošle godine, kada je u centru zbivanja bio završni turnir Lige nacija. Naime, i tada je reprezentacija brusila formu u Rijeci, a zatim je u Rotterdamu savladala Nizozemsku u polufinalu nakon produžetka i izgubila finale od Španjolske na jedanaesterce.


Nije zahvalno nagađati, ali sada se sa sigurnošću može pretpostaviti da je prije godinu dana Dalić pronašao oazu za pripreme. EURO će pokazati nosi li, pored odličnih uvjeta, Rijeka i sreću reprezentaciji, kao svojevrsni talisman. Dosadašnje iskustvo nije bilo niti malo loše.


Lisabon




Uglavnom, pripreme u Rijeci trajat će do 7. lipnja, kada je na redu put u Lisabon, na prijateljsku utakmicu s Portugalom, koja predstavlja zadnji test prije početka kontinentalne smotre. Prvi će biti utakmica sa Sjevernom Makedonijom, zakazana za 3. lipnja na Rujevici. Dva dana nakon Dalić i njegovi štićenici odlaze u Vatikan na audijenciju kod Pape Franje.


Nije na odmet podsjetiti da, prema propozicijama natjecanja, Hrvatska do 7. lipnja mora dostaviti svoj konačni popis igrača za EURO centralnom uredu UEFA-e u Nyonu. U ovom slučaju tu nema nikakvih dvojbi jer svaka reprezentacija smije prijaviti između 23 i 26 igrača, a Dalić ih na svom popisu ima 26. Zapravo, jedino je upitan angažman Nikole Vlašića koji se još uvijek oporavlja od ozljede aduktora.


Prema Dalićevim objašnjenjima, on mora biti potpuno spreman do 1. lipnja kako bi mogao uhvatiti pravu formu za EURO. Stoga se može pretpostaviti da će taj dan biti odlučujući, bez ikakvog rastezanja rokova. U slučaju da Vlašić ne bude spreman, Dalić može, ali i ne mora pozvati novog igrača s popisa onih koji su dobili pretpozive. Zdrav razum, pak, sugerira da bi se u tim okolnostima trebao otvoriti prostor za Tonija Fruka.


Riječki trio


Bez obzira na razvoj događaja, Rijeka je u ovom trenutku hrvatski klub s najvećim brojem repezentativaca. Naime, Izbornik je među spomenutih 26 igrača uvrstio Nediljka Labrovića, Marka Pjacu i Marca Pašalića. Njih trojica trebali bi, uz preostale pozvane igrače iz SuperSport HNL-a, Brunu Petković, Martina Baturinu i Ivana Perišića, biti prisuni na prvom treningu koji će biti održan u ponedjeljak na Rujevici. Uz njih, tamo će biti i Ivica Ivušić, Domagoj Vida, Josip Stanišić, Josip Juranović, Andrej Kramarć i Lovro Majer.


– Vjerujem da ćemo se kroz desetak dana još bolje posložiti. Problem je što krećemo sa dvanaest igrača jer neke ne možemo zvati odmah nakon naporne sezone. Moramo im dati dva ili tri dana da odmora. Svaki put kada smo imali vremena za duži kamp, bili smo još bolji. Možemo puno, ali ima dosta reprezentacija koje očekuju isto što i mi. Prijateljska utakmica s Portugalom u Lisabonu bit će nam pravi test za EURO – zaključio je Dalić prošlog ponedjeljka, kada je službeno objavio popis pozvanih igrača.


Hrvatska prvu utakmicu na EURO-u igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu.


Hrvatska za EURO

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).


Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).


Veznjaci: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).


Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).


Pretpozivi: Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).Sadržaj bloka