Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SP u Kataru

Sedam europskih reprezentacija pokleknulo pod FIFA-inim pritiscima i odustalo od trake s duginim bojama

Autor: Hina

21.11.2022. 12:33
Sedam europskih reprezentacija pokleknulo pod FIFA-inim pritiscima i odustalo od trake s duginim bojama

Foto: Foto REUTERS

Engleska, Wales, Belgija, Danska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska stoga su se odustali od toga kako nihovi kapetani ne bi dobili žuti karton zbog ove trake koja nosi poruku inkluzivnosti, istaknuvši kako su "frustrirani" nefleksibilnošću FIFA-eDOHA Sedam europskih reprezentacija, koje su planirale nositi traku u duginim bojama s natpisom “One Love” protiv diskriminacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, odustale su u ponedjeljak pod prijetnjom “sportskih sankcija”.


FIFA je bila vrlo jasna, nametnut će sportske sankcije ako naši kapetani budu nosili vrpce na terenu. Kao nacionalni savezi, ne možemo tražiti od naših igrača da riskiraju sportske sankcije, uključujući žute kartone”, stoji u zajedničkoj izjavi ovih sedam saveza.


Engleska, Wales, Belgija, Danska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska stoga su se odustali od toga kako nihovi kapetani ne bi dobili žuti karton zbog ove trake koja nosi poruku inkluzivnosti, istaknuvši kako su “frustrirani” nefleksibilnošću FIFA-e.
Hugo Lloris, kapetan Francuske, koja je u početku bila dio inicijative “Jedna ljubav”, već je ranije objavio da neće nositi traku na ruci.


“Bili smo spremni platiti prihvatljive kazne u slučaju nepoštivanja pravila o opremi i bili smo vrlo predani ovoj traci. Ali ne možemo svoje igrače dovesti u situaciju da budu opomenuti ili čak moraju napustiti teren u slučaju drugog žutog kartona”, obrazložilo je svoju odluku sedam saveza.


Propisi o opremi predviđaju da kapetani nose “trake koje osigurava FIFA“. U suprotnom sudac može zatražiti od igrača da napusti teren kako bi “popravio svoju odjeću” ili, ukoliko ne bude poštivao ove uputem igrač može biti opomenut pa čak i kažnjen.


Danski izbornik Kasper Hjulmand kazao je u ponedjeljak, osvrćući se na odluku da se odustane od nošenja trake u duginim bojama: “Otići na teren i dobiti žuti karton nije moguće. Ne možemo tražiti od igrača da se izlože tome.”


“Ne želite da kapetan utakmicu započne sa žutim kartonom. Zato smo teška srca, mi kao radna skupina UEFA-e i kao momčad, morali odlučiti odustati od našeg plana”, stoji u priopćenju nizozemskog nogometnog saveza.


Od svog imenovanja za domaćina događaja 2010. godine, Katar je bio meta oštrih kritika koje su se dodatno intenzivirale uoči samog prvenstva, posebno u pogledu ljudskih prava, uključujući i prava LGBTQ+ osoba i radnika migranata.


Kako bi pokazali svoju privrženost ovim ciljevima, nekoliko europskih saveza najavilo je inicijativu “One Love” u rujnu i njen simbol je logo u obliku srca u duginim bojama koji ima za cilj promicanje inkluzivnosti i raznolikosti u nogometu i i društvu.