Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rasplet SuperSport HNL-a

Rijeka i Osijek na korak su od Europe, puno veća neizvjesnost vlada na dnu ljestvice gdje najslabije stoje akcije Šibenčana

Autor: Davor Petrović

09.05.2023. 12:29
Rijeka i Osijek na korak su od Europe, puno veća neizvjesnost vlada na dnu ljestvice gdje najslabije stoje akcije Šibenčana

Foto: Damir Čanadi, trener Šibenika/Foto PIXSELL

Gorica na papiru ima nešto lakši raspored, ali i bolji omjer u međusobnim utakmicama sa Šibenikom



Do završetka HNL-a ostala su još samo tri kola i dvije-tri nepoznanice. Dinamo je matematički potvrdio naslov prvaka prije devet dana u Splitu, pokazavši da je još uvijek jači od konkurencije, iako ove sezone neprestano ima amplitude. Uostalom, to se vidjelo i na nedjeljnom gostovanju kod Osijeka.


Hajduk je uvjerljivom pobjedom u Kranjčevićevoj potvrdio drugu uzastopnu sezonu na drugom mjestu, a to mu se nije dogodilo jedanaest godina. Povrh toga, Splićani su u sučeljavanju s Lokomotivom pokazali da sazrijevaju kao momčad i izgledaju sve bolje.


Jednu od spomenutih nepoznanica predstavlja poredak iz dva najpopularnija hrvatska kluba. Rijeka i Osijek su na korak do Europe i teško se oteti dojmu da ih samo ekstremna posrtanja u zadnje tri utakmice mogu izbaciti s tih pozicija. Kako sada stvari stoje, njihov međusobni dvoboj u zadnjem kolu mogao bi odlučivati o trećem mjestu.




Naravno, europskim pozicijama se još uvijek nadaju Istra 1961, Varaždin i Slaven Belupo, iako su im izgledi za ostvarenje tog cilja prilično tanki. Zapravo, Puljani bi tu odlično kotirali da su prošle subote na Rujevici uspjeli uknjižiti pobjedu, koju im je Prince Ampem uskratio u sedmoj minuti sudačke nadoknade. Za razliku od njih, Varaždin i Slaven Belupo svoje su prilike za plasman vrijedan međunarodne scene propustili u prijašnjim kolima.


Bacanje pogleda na bodovni učinak stvara dojam da bi borba za očuvanje HNL statusa mogla ponuditi ogromnu neizvjesnost jer Gorica ima samo dva boda više od Šibenika. Raspored, pak, sugerira da tu ipak nema toliko napetosti. Naime, Šibenčane sada očekuje gostovanje kod Dinama, a zatim im na Šubićevac dolazi Osijek.


Nakon toga na rasporedu imaju dva ogleda s Hajdukom. Finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa igra se 24. svibnja na Rujevici, a četiri dana kasnije zadnje kolo HNL-a donosi okršaj istih suparnika na Poljudu. Pred Šibenikom je, dakle, iznimno zahtjevnih devetnaest dana.


Gorica, pak, mora putovati u Pulu, zatim na svom terenu dočekuje Varaždin, a u zadnjem kolu gostuje kod Dinama, protiv kojeg je u ovoj kalendarskoj godina dva puta igrala neriješeno. Uz, barem na papiru, nešto lakši raspored, Turopoljci imaju i bolji omjer u međusobnim utakmicama sa Šibenikom, a to im definitivno može donijeti jako puno na kraju sezone.


Osim toga, u jednadžbu treba ubaciti i formu, odnosno psihološko stanje dvaju svlačionica. Naime, Šibenik je u zadnja tri mjeseca, odnosno od 5. veljače i uvjerljive pobjede na gostovanju u Velikoj Gorici, osvojio jedanaest bodova u trinaest prvenstvenih utakmica. Uz to, Šibenčani imaju šest poraza u zadnjih sedam nastupa.


Gorica je, pak, od tog 5. veljače, kada se samo čekalo da joj netko da posljednju pomast u HNL-u, nanizala po pet pobjeda i neriješenih rezultata, osvojivši dvadeset bodova. Zatim, neporažena je u zadnjih sedam utakmica, s time da je tu igrala protiv svih članova Velike četvorke hrvatskog nogometa. Samim time postaje jasno zbog čega iz današnje perspektive Šibenik djeluje kao najozbiljniji kandidat za ispadanje u niži rang natjecanja.