Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SUPERSPORT HNL

Na Poljudu se igra derbi Hajduka i Dinama

Autor: Davor Petrović

01.10.2023. 09:14
Na Poljudu se igra derbi Hajduka i Dinama

Foto: PIXSELL



Ivan Leko već je najavio juriš na pobjedu u današnjem derbiju, a isto je u subotu napravio i Sergej Jakirović. Naravno, takav gard je više nego očekivan.


– Sa stajališta trenera Dinama znam da se pobjeda traži u svakoj utakmici. Ovo je prekretnica sezone, ali smatram da je prvenstvo maraton, a igra se tek 10. kolo. Međutim, želimo biti najbrži i u sprintu – rezonira Jakirović, koji danas zbog ozljeda ne može računati na Stefana Ristovskog i Darija Špikića.


Prema njegovim riječima, ne bi imalo smisla riskirati s tom dvojicom oporavljenika jer bi ih preuranjeni povratak na teren mogao izbaciti iz stroja na duže vrijeme.




– Očekuje nas dobra utakmica. Nadam se da će atmosfera biti predivna te da ćemo mi biti na visokoj razini. Potreban nam je odličan rezultat kako bismo zaustavili Hajduk – dodaje trener Dinama.


Hrabrost i gard


Zadnja tri odigrana kola Hajduku su donijela poraze u ogledima s Istrom 1961 (0:1) i Goricom (1:2) te pobjedu nad Lokomotivom, no Jakirović se na to ne obazire jer je svjestan da je derbi uvijek otvoren, bez obzira na nečiju formu.


– Usredotočen sam isključivo na Dinamo. Mi ovu utakmicu želimo odigrati hrabro i s gardom. Porazi Hajduka samo dokazuju da nam je liga konkurentna i da se lako možete poskliznuti protiv bilo koga – rezonira Jakirović.


Suvišno je isticati ime igrača kojeg modri ansambl želi zaustaviti.


– Znamo da je Marko Livaja najveća prijetnja za nas, u Hajduku se sve se vrti oko njega. On je »target man« u njihovoj igri i moramo ga zaustaviti, kao i igrače oko njega. Očekujem živu i dinamičnu utakmicu jer se traži impuls s tribina. Želimo igrati našu igru kako bismo predstavili ono što smo radili na treningu kroz ovaj tjedan – kaže maksimirski šef struke


Uspije li osvojiti tri boda u sučeljavanju s najvećim rivalom, Dinamo bi se mogao probiti na čelo SuperSport HNL-a, gdje nije bio od završetka prošle sezone. Modrima to predstavlja motiv više, baš kao i očekivana atmosfera na Poljudu.


Spektakl


– Tamo je stadion uvijek rasprodan. Očekuje se spektakl i smatram da treba uživati u takvim utakmicama. Privilegij je voditi i igrati ovaj derbi jer to je najveća hrvatska utakmica. Želimo uživati, ali svjesni smo odgovornost koju nosi ovaj dvoboj. Sve što je bilo, ne mora biti u idućoj utakmici – tvrdi Jakirović.


Njegov optimizam dodatno pojačava i saznanje da su Bruno Petković i Arijan Ademi spremni za derbi. Povrh toga, ozračje u modroj svlačionici je puno bolje nego prije nešto više od mjesec dana, kada je Jakirović na klupi zamijenio Igora Bišćana.


– To je jako dobro i pozitivno za mene. Ja sam pozitivna i optimistična osoba, i to sam rekao igračima kada sam došao ovdje. Svjestan sam da još nismo dostigli vrhunac jer nam treba vremena da se momčad prilagodi nekim mojim mehanizmima. U prijašnjim derbijima sam imao velike utakmice, kao recimo Jadranski derbi dok sam bio trener Rijeke. Nadam se da će ih biti još – zaključuje Jakirović.