Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Serie A

Klimaks nogometne sezone u talijanskom nogometu: Inter i Napoli slave trofeje, Juventus u ruševinama  

Autor: Igor Duvnjak

26.05.2023. 12:20
Klimaks nogometne sezone u talijanskom nogometu: Inter i Napoli slave trofeje, Juventus u ruševinama   

Foto: Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Napoli je odavno proslavio Scudetto, Inter je nakon Superkupa osvojio i Kup, dok je Juventus u ruševinama poslije sportskog i financijskog potresa kojem se ne nazire kraj ni u idućem prvenstvu



RIJEKA Klimaks je sezone u talijanskom nogometu, a kaos u Juventusu, jezgrovita je konstatacija dok klubovi u Serie A ulaze u ciljnu ravninu dva kola prije kraja prvenstva u kojem je Napoli već odavno trijumfirao i proslavio Scudetto. Trofeji su se slavili od Napulja do Milana, u koji je Inter donio pehar osvajača Kupa, u Torinu pak moraju kušati žuč nakon oduzetih deset bodova Juventusu, kazne zbog financijskih malverzacija koje bi Staru damu mogle itekako skupo stajati i u idućoj sezoni.


Inter je u sasvim suprotnom raspoloženju, momčad trenera Simonea Inzaghija je pobjedom u finalu Kupa protiv Fiorentine (2:1) osvojila drugi trofej ove sezone, prvi je bio u njezino svitanje kada se domogla Superkupa. Svjetski prvak Lautaro Martinez već mjesecima održava vrhunsku formu, argentinski napadač je “ljubičice” ubrao “doppiettom” i opet je junak Crno-plavih u finalu u kojem se itekako čuo i hrvatski glas budući da je neumorni veznjak Marcelo Brozović asistirao za prvi gol Gaučosa. Na drugoj strani, Josip Brekalo sjedio je na klupi Fiorentine.


(Ne)moguća misija


Dobro raspoloženje u Interovom domu ne jenjava uoči posljednja dva kola prvenstva u kojem ekipa za dva boda zaostaje za drugoplasiranim Lazijom, koliko odmiče i Milanu, s realnim izgledima da uspije u uzbudljivoj utrci za plasman u Ligu prvaka. Mlađahni kineski gazda Steven Zhang, s 31 godinom i mlađi od nekih igrača Serie A, sija od sreće nakon petog trofeja s voljenim klubom. U povijesti Intera od njega su uspješnija tek dva predsjednika, dvojica Morattija, Massimo sa 16 trofeja te njegov otac Angelo sa sedam trofeja, od čega su i dva Kupa prvaka. Spomen ovog natjecanja odavno je prva tema u klubu, sve misli su usmjerene prema finalu Lige prvaka i (ne)mogućoj misiji, susretu s momčadi megazvijezda iz Manchester Cityja.




Za razliku od Lombardije, u Piemontu, ali i diljem Italije, u kojoj Juventus ima najviše navijača, nemoćno se hvataju za glavu od početka tjedna, kada je klub kažnjen s oduzimanjem deset bodova odlukom talijanskog saveza (FICG) na kraju istrage o finacijskim malverazijama bivše uprave.


– Nogometni klub Juventus prima na znanje odluku Žalbenog suda Saveza i zadržava pravo pročitati razloge kako bi procijenio moguću žalbu Odboru za jamstva Talijanskog olimpijskog odbora. Ono što je utvrđeno petostupanjskom presudom u ovom predmetu, započetom prije više od godinu dana, izaziva veliku gorčinu u klubu i među milijunima navijača koji su se, u nedostatku jasnih pravila, našli kažnjeni primjenom sankcija koje, čini se, uzimaju u obzir načelo razmjernosti. Juventus nikada nije bježao od činjenica tijekom postupka, ali naglašava da te činjenice tek treba ocijeniti sudac – stoji u službenom priopćenju kluba koji je, da stvar bude gora, tog istoga dana doživio težak poraz od Empolija (1:4). U preostala dva kola igra s Milanom i Udineseom te je vrlo lako moguće da iduće sezone neće igrati u Europi, gdje je nastupao čak 11 sezona zaredom. Neigranjem Lige prvaka Juventus bi ostao bez čak 90 milijuna eura.


Vrtoglavi pad


– Bilo bi kukavički da sada napustim Juventus – kazao je trener Massimilano Allegri, čija je momčad vrtoglavo, kao u liftu, sišla s drugog na sedmo mjesto. U toj procesnoj trakavici prvotno im je oduzeto 15 bodova, a nakon što su se žalili, bodovi su im vraćeni do okončanja novog postupka. Sad je stigla i konačna odluka, ona Žalbenog suda Talijanskog nogometnog saveza te Juve s 59 bodova teško može u Ligu prvaka u sezoni u kojoj ga je prvak Napoli matirao čak 5:1, nakon čega su se mogle čuti cinične poruke u stilu: “Napolitanke vam škode”.


Juve je pred nerješivim rebusima nakon kazne, pod prijetnjom dodatnih za iduću sezonu, kao na ruševinama poslije potresa, sportskog i financijskog. Ovo je, naime, bio tek jedan od vođenih procesa, moglo bi stići i novo oduzimanje bodova u idućem prvenstvu. Pritom mirno ne spavaju niti drugi, u priču su upleteni Atalanta, Sampdorija, Cagliari, tko zna tko još. Juventus je za početak poručio da neće produžiti ugovor s Angelom Di Mariom, slavnim Argentincem koji se prije dolaska u Torino naigrao u Real Madridu, Manchester Unitedu i PSG-u, a od ljeta će biti slobodan igrač.