Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kalkulacije

Hrvatska ne smije izgubiti u Walesu ako želi mirniju završnicu kvalifikacija, Vatreni bi pobjedom izbacili Velšane iz igre

Autor: Portal Novi list

13.10.2023. 08:27
Hrvatska ne smije izgubiti u Walesu ako želi mirniju završnicu kvalifikacija, Vatreni bi pobjedom izbacili Velšane iz igre

Foto: Foto PIXSELL

Poraz u Cardiffu donio bi velike glavobolje Hrvatskoj. Velšani bi u tom slučaju osim jednakog broja bodova imali i bolji međusobni omjer



RIJEKA Hrvatska je doživjela od Turske prvi poraz od kvalifikacija. Vatreni su umjesto očekivane pobjede i trasiranja puta prema EURO-u doživjeli poraz kojih ih je bacio na drugo mjesto u skupini. Turska ima tri boda više i utakmicu više, Armenija (s utakmicom više) i Wales su treći i četvrti u skupini s tri boda manje na kontu.


Poraz je bolan i komplicira situaciju Hrvatskoj kada je u pitanju plasman na završnicu, ali za početak najbitnije je da Vatreni i dalje sve drže u svojim rukama. Dakle, Hrvatskoj tri pobjede u preostale utakmice kvalifikacija (Wales i Latvija u gostima, Armenija na domaćem terenu). Štoviše, Hrvatskoj će vrlo vjerojatno za europsku vizu biti dostatne i dvije pobjede u preostale tri utakmice, no svakako bi bilo poželjno da jedna od te dvije pobjede bude ostvarena u Cardiffu u nedjelju.


Naime, ukoliko Hrvatska svlada Wales na gostovanju otići će svojim domaćinima na šest bodova prednosti uz bolji međusobni omjer čime će izbaciti Velšane iz igre. U tom slučaju jedini direktan suparnik ostala bi Armenija pred kojom su još dvije utakmice. Gostovanje u Hrvatskoj i susret s Walesom. Vatreni bi u tom najpovoljnijem scenariju za Armence trebali izgubiti u Latviji u što je teško vjerovati.




No, poraz u Cardiffu donio bi velike glavobolje Hrvatskoj. Velšani bi u tom slučaju osim jednakog broja bodova imali i bolji međusobni omjer. Obje reprezentacije u tom slučaju imale bi dvije utakmice do kraja kvalifikacija (Wales ide u Armeniju i dočekuje Tursku) i podjednake šanse da uhvate mjesto u vlaku za EURO.


Ne treba naravno zanemariti činjenicu da u posljednjem kolu Turska mora na gostovanje u Wales, pa bi se, u slučaju pobjede Velšana, moglo dogoditi zatvaranje kruga čak tri reprezentacije, a tek to onda donosi more kombinacija.


Standings provided by Sofascore