ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Liga prvaka

Golijada Bayerna u pobjedi nad Manchester Unitedom obilježila drugu večer LP

Autor: Igor Duvnjak

22.09.2023. 08:40
Golijada Bayerna u pobjedi nad Manchester Unitedom obilježila drugu večer LP

Foto: Andre Onana/Foto REUTERS

Odgovoran sam za ovaj poraz. Moramo nastaviti raditi i naučiti na greškama - kaže golman Manchester Uniteda



 


RIJEKA »Fantastično«, zacvrkutao bi crvčak, »ajme meni, ovo je bila utakmica bez obrana«, uzvratio bi mrav, stari dobri protagonisti basni, komentirajući svaki iz svog kuta golijadu u Münchenu. U dvoboju nogometnih institucija domaćin Bayern, šest puta prvak Europe, s 4:3 svladao je Manchester United, trostrukog europskog prvaka. Susret se može promatrati iz toliko različitih kuteva, recimo onoga Thomasa Tuchela, trenera Bavaraca koji je uoči utakmice upozoravao na Manchester United, koji je opasan i kada izgleda da je na koljenima, te da je u stanju uvijek ustati i zaprijetiti preokretom. Gosti su to i dokazivali, »nesalomljivi« iz Manchestera su tri puta zaostajali za dva gola, posljednji put u drugoj minuti sudačke nadoknade, na što su uzvratili golom nakon tri minute pa je Uli Heness na tribinama zajedno s igračima na terenu i navijačima odahnuo doslovno tek nakon posljednjeg sučeva zvižduka. Ipak, u toj ludoj večeri, osim pobjede domaćina, isto toliko je apostrofiran poraz gostiju kojima je obrana šupljikavija od švicarskog sira, a u tom zboru neusaglašenih glasova prvi je »zapjevao« kamerunski golman Andre Onana koji je početnim kiksem »otvorio špinu«, a nakon svega se sam proglašavao krivcem.


Najgora utakmica


– Teško je analizirati ovaj rezultat. Počeli smo jako dobro, ali smo poslije moje greške izgubili kontrolu igre. Ovo je teška situacija za nas, a pogotovo za mene jer sam odgovoran za ovaj poraz – rekao je Onana za TNT Sports. – Nismo pobijedili mojom krivnjom. Zadovoljan sam radom ekipe, a ovo je život golmana. Moja je krivnja što nismo pobijedili. Dobro smo počeli, nismo im dozvoljavali šanse, ali kod njihova prvog šuta sam pogriješio. Stoga mislim da je to okrenulo utakmicu. Ta je epizoda utjecala na nas. Ipak, zadovoljan sam reakcijom ekipe, borili smo se do kraja. Treba priznati da nismo pobijedili zbog mene. Moram mnogo toga dokazati navijačima, treba biti pošten, moj početak u Manchester Unitedu nije bio dobar, ne ide kako bih htio. Ovo je bila jedna od mojih najgorih utakmica. Mi smo veliki klub, imamo velike ambicije i želimo pobijediti u svakom natjecanju. Moramo ostati zajedno, nastaviti raditi i naučiti na greškama.


Brige




Dok tragičar apelira na jedinstvo i strpljenje, kroničari su počeli izvlačiti negativne klupske rekorde. Recimo, izjednačen je onaj da je United primio više od tri gola u tri uzastopne utakmice prvi put od prosinca 1978. s trenerom Daveom Sextonom. Prije ovoga, naime, izgubio je 3:1 od Arsenala na Emiratesu, a još ranije također 3:1 od Brightona na Old Traffordu. Da bude još gore, ManU je izgubio čak četiri od svojih prvih šest utakmica sezone u svim natjecanjima prvi put od sezone 1986./87. s Ronom Atkinsonom, kojega je naslijedio legendarni Alex Ferguson. U takvoj situaciji brine i domaće brige, čeka ga gostovanje kod novaka u Premier ligi Burnleyja, a momčad Erika ten Haga nakon pet odigranih ligaških utakmica zauzima tek 13. mjesto sa šest bodova.


Nije bilo dosadno ni u Madridu navijačima Reala, za kojega je ovaj put Luka Modrić zaigrao od početka sve do 80. minute s Union Berlinom, za koji je cijelu utakmicu igrao Josip Juranović. Gosti su bili nadohvat bodu, a onda je mlado englesko pojačanje Jude Bellingham u sudačkoj nadoknadi vremena donio veselje domaćinima. Golgetersku formu potvrđuje i Lautaro Martinez pogotkom kojim je Interu donio remi na teškom gostovanju kod raspoloženog Real Sociedada, druga talijanska uzdanica Napoli nije blistala kod motivirane portugalske Brage, ali i takvo izdanje je dostajalo za očekivani pun pogodak.