Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Međunarodni turnir Hrvoje Ćustić

Dukić obećao rješenje za kamp, Bokanović se nada stadionu koji će nositi Hrvojevo ime

Autor: Paulo Sarić

07.04.2023. 13:05
Dukić obećao rješenje za kamp, Bokanović se nada stadionu koji će nositi Hrvojevo ime

Foto: Luka Jeličić



Danas je u press centru dvorane Višnjik predstavljeno prvo izdanje međunarodnog turnira za nogometaše do 18 godina Hrvoje Ćustić. U organizaciji Nogometnog saveza Zadarske županije i pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, idući tjedan će se u Zadru, Poličniku i Polači okupiti 12 momčadi iz pet država koje će odmjeriti snage na turniru u spomen na tragično preminulog nogometaša Zadra i mladog reprezentativca Hrvatske Hrvoja Ćustića koji je prije nešto više od 15 godina napustio ovaj svijet.


– Takav događaj se na ovim prostorima ne pamti, a tih su dana Zadar i čitava Zadarska županija bili zavijeni u crno, da ne spominjem obitelj Ćustić. Dao Bog da se takvo nešto više nikada ne ponovi. Prošle godine smo prilikom obilježavanja 14. godišnjice pogibije u neformalnom razgovoru došli na ideju da organiziramo međunarodni turnir Hrvoju u čast. Desetak dana kasnije smo organizirali sastanak na kojem smo razradili detalje vezano uz organizaciju te je dogovor postignut za petnaestak minuta. Nadamo se da će turnir postati tradicionalan, a utakmice će se odigravati na dvije lokacije u Poličniku i u Polači, dok će se otvaranje i sama završnica održati na stadionu Stanovi – kazao je Darko Banić, predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije i čelni čovjek organizacijskog odbora.





Turnir se igra pod visokim pokroviteljstvom HNS-a, što govori da Hrvojevo ime nije zaboravljeno u domaćem nogometu.


– Ovo je trebalo biti organizirano i ranije, ali sada zajedničkim naporima moramo učiniti sve što je u našoj moći da turnir postane tradicionalan. Hvala svim ljudima koji su uložili trud i doveli eminentne momčadi. Kao predsjednik HNS-a mogu reći da ćemo uvijek podržavati ovakve akcije i da ćemo svi zajedno nastaviti raditi da se takva tragedija više nikada ne ponovi. To je naša obveza i obveza svih ljudi koji rade u klubovima i hrvatskom nogometu – rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, uz posebne zahvale obitelji Ćustić.


Podršku turniru je dao i Grad Zadar, a gradonačelnik Branko Dukić je naglasak stavio na emotivnu komponentu, ali i obećao nastavak rada na unaprjeđenju sportske infrastrukture u Zadru.


– Prostim rječnikom kazano, turnir nosi ime po igraču koji je ostavio srce na terenu. U Zadru se odvija veliki broj sportskih događanja, ali čim je uključena emotivna komponenta to iziskuje dodatni napor kako bi ovaj turnir postao tradicionalan. Sve u čast nogometa koji je, ne kaže se zalud, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Nastojat ćemo popravljati infrastrukturu u budućim vremenima i vjerujem da ćemo do kraja ove godine riješiti imovinsko pitanje oko Barutane, gdje imamo idejni nacrt kampa. Želimo da se nogomet u gradu razvija na dostojan način i vjerujem da ćemo uspjeti realizirati misiju, kako bismo uz vrijedan kompleks na Višnjiku imali sportsku infrastrukturu dostojnu petog grada u državi – istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra.



Uz šest hrvatskih i pet inozemnih momčadi, na turniru će nastupiti i mladi nogometaši Zadra, kluba iz Hrvojeva rodnog grada.


– Ispred HNK Zadar zahvalila bih svim zaslužnima što smo nakon ovoliko godina uspjeli organizirati vrlo respektabilan turnir. Ljestvica je već prvim izdanjem vrlo visoko postavljena, a nadam se da ćemo iz godine u godinu dodatno rasti i biti sve bolji, jači i kvalitetniji, jer je Hrvoje ovo zaslužio. Zaslužio je i puno više, jer je on jedina žrtva neadekvatnih uvjeta na hrvatskim stadionima. Želja mi je da što je moguće prije krenemo u realizaciju izgradnje stadiona i kampa u Zadru koji će nositi ime Hrvoja Ćustića, jer je to najmanje što mu dugujemo. Nadam da će taj projekt što je moguće prije krenuti – izjavila je predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović.


Prvo izdanje međunarodnog turnira za nogometaše do 18 godina Hrvoje Ćustić počet će u utorak u 17 sati na stadionu Stanovi utakmicom između Zadra i Hajduka, a veliko finale je na rasporedu u iduću nedjelju.