Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Marijan Kustić

Čelnik HNS-a podržao Infantinovu kandidaturu i oglasio se iz Kigalija: "Nogometni svijet impresioniran je našim postignućima"

Autor: Portal Novi list

16.03.2023. 11:45
Čelnik HNS-a podržao Infantinovu kandidaturu i oglasio se iz Kigalija:

Foto: Tomislav Svetina, Marijan Kustić i Josip Tomaško/Foto HNS

Uz predsjednika Kustića, u Kigaliju su HNS predstavljali izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip TomaškoNa 73. Kongres Svjetske nogometne organizacije sudjelovala je i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem. Glavna točka programa bili su izbori za predsjednika FIFA-e za razdoblje 2023.-2027., a na kojima je aklamacijom nacionalnih saveza jedini kandidat Gianni Infantino dobio novi mandat na čelu svjetske nogometne organizacije.


– Najavili smo Gianniju Infantinu svoju podršku još u rujnu kada nas je primio na sastanku u Parizu, a to smo potvrdili i tijekom sjajno organiziranog Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerujemo da je FIFA proteklih godina učinila značajne korake naprijed te je današnji Kongres pokazao da Infantino ima podršku svih FIFA-inih članica da nastavi s reformama i s razvojem nogometa diljem svijeta. Čestitam predsjedniku Infantinu na izboru te mu želim puno sreće i uspjeha u narednom mandatu koji će, vjerujem, obilježiti spektakularno Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku – izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.


Kongres je održan u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, što Kustić hvali kao važnu poruku:
– Smatram da je odličan potez FIFA-e održati Kongres u Ruandi, jednoj od slabije razvijenih zemalja svijeta. Odgovornost je Fife razvijati nogomet i brinuti o svim zemljama članicama, a posebno onima siromašnijima – bilo je lijepo vidjeti kako su sredstva iz Forward programa iskorištena za razvoj nogometa, posebno infrastrukture u Ruandi. Zato nas raduje što se povećavaju sredstva za program Forward, koji je i HNS odlično koristio proteklih godina za brojne razvojne programe, od turnira mlađih uzrasta do ulaganja u ženski nogomet.


Uz predsjednika Kustića, u Kigaliju su HNS predstavljali izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško. Uz sudjelovanje na Kongresu, hrvatska delegacija u srijedu je sudjelovala na sastanku UEFA-e, a boravak u Kigaliju iskorišten je i za nekoliko sastanaka s predsjednicima drugih nacionalnih saveza.


– Bez kurtoazije, na svakom koraku osjećamo da je nogometni svijet impresioniran našim postignućima i medaljama na svjetskim prvenstvima, ali prije svega kontinuitetom uspjeha jer on potvrđuje da se radi o sustavnom radu, a ne pojedinačnom bljesku. Boravak u Kigaliju potvrdio nam je da HNS uživa visok ugled među savezima članicama UEFA i FIFA-e, a te kvalitetne odnose nastavit ćemo razvijati u budućnosti – naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.