Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Komentar

Bivši hrvatski reprezentativac skinuo je kapu Daliću i naglasio: "Nemamo Messija, nemamo Neymara, ali imamo Modrića i momčad"

Autor: Portal Novi list

10.12.2022. 07:33
Bivši hrvatski reprezentativac skinuo je kapu Daliću i naglasio:

Foto: Luka Modrić i Bruno Petković/Foto REUTERS

Bila je ovo nevjerojatno dobra taktička priprema utakmice - napisao je Tokić



RIJEKA Mario Tokić, bivši hrvatski reprezentativac, ovako je vidio trijumf Hrvatske nad Brazilom u svojoj kulmni za naš list:


“Čudo. Ne znam od kuda bih počeo. Hrvatska je ispisala i ispisuje povijest. Ova reprezentacija bila je dosta podcjenjivana, posebno  posljednjih dana, ali dečki su poslali poruku svima. Nije to bio inat, već ljubav prema nogometu i domovini. Hrvatska je realno srušila
trenutačno najjaču reprezentaciju, Brazil je bio broj jedan na ovoj smotri i teško je pronaći riječi kojima bi se opisao ovaj uspjeh. Raduje i to da su svi, od običnih do vatrenih navijača, medija i reprezentacije, opet zajedno. To jedinstvo je impresivno. Zato moramo svi biti ponosni. Ostajemo u Kataru do kraja turnira, a to su rijetki očekivali. Rijetko se i događa da jedna reprezentacija dva puta zaredom na svjetskim prvenstvima ostvari ovakav uspjeh. I to s realativno malim igračkim kadrom. A sada kad smo tu, mislim da smo spremni otići i u finale.


Kao prvo, bila je ovo nevjerojatno dobra taktička priprema utakmice. Bila je fenomenalna ideja da se Danilo, koji nije pravi lijevi bek, pusti da igra. Vidjelo se da je on s loptom u takvoj igri bezopasan. To je prva stvar kojom smo osujetili dolazak lopte njihovim napadačima. Druga je dobra stvar naših igrača bio visoki izlazak, presing s četiri do pet igrača i da im ne dopustimo puno igru u našoj trećini jer imaju vrhunske individulace. Njih je trebalo što dalje maknuti od gola i u tome se uspjelo. Treća, vrhunska stvar, kada smo imali posjed, sakrili smo loptu Brazilcima. Oni nisu znali hoće li nas napasti ili da čekaju. Protivnik nije imao odgovor na kratke paseve, na odličnu igru veze, Modrića, Brozovića i Kovačića. Oni su imali podršku Pašalića, koji je jako dobro igrao među linijama i davao prostor i vrijeme za priključivanje Juranoviću. U takvoj situaciji Juranović je bio naš najopasniji igrač prvo poluvrijeme.




Zbog ta tri segmenta treba skinuti kapu Zlatku Daliću i stručnom stožeru u pripremi utakmice. Imali smo i plan kada Brazilci dođu u zadnju trećinu. Znalo se da neće puno centrirati, igrači su se jako dobro skupili i duplirali jedni druge. Protiv ovakvih individualaca Hrvatska
je na taj način funkcionirala besprijekorno gotovo 120 minuta. Istina, dogodilo se nekoliko prolazaka, ali jednostavno protiv Brazila to se i mora dogoditi. No, uspijevao nam je plan i kad imamo i kad nemamo loptu. Opet moram pohvaliti naša tri vezna igrača, koliko trče i koliko se troše, odlično odrađuju i fazu obrane i  visoki presing. Oni su srce i duša Hrvatske u fazi obrane i napada. Neki će reći da možda nismo bili toliko opasni, ali to je bilo i za očekivati. Nemamo napadače poput Richarlisona i Neymara, a odlično koristimo ono čime raspolažemo.


Lovren i Gvardiol bili su odlični, Juranović i Pašalić jako dobri 60 minuta. Onda smo upali u malu rupu te imali malo i sreće. No, Dalić je reagirao zamjenama. Ulazak u nastavak nije bio najbolji, no Livaković je bio na visini. Prebrodili smo tu drugu krizu. Tad se vidjelo i da Brazil ima puno respekta prema nama i da to nije tako jednostavna utakmica kako se najavljivalo.


Već sam naglašavao tu  veću koncentraciju u »zoni Cesarini« i onda se momčad prvi put raspala, igrači su ostali preširoko i dobili smo gol. Ipak, reakcija nakon gola bila je prava, to može samo momčad koja ima glavu i rep, vođu na klupi i na terenu. Moramo bitni ponosni na tu reakciju, malo tko je vjerovao da se može okrenuti utakmica. Vjerovali su igrači. Izjednačili smo, pogodilo se zamjenama, ali ništa od toga ne bilo bez tog prepoznatljivog karaktera. To je ono što ima ova reprezentacija s Modrićem. Posebno sam sretan što smo i zadnje dvije, tri minute mi bili ti koji smo imali inicijativu i tražili rješenje utakmice u regularnom dijelu. Nemamo Messija, nemamo Neymara, ali imamo Modrića i momčad. A kad je Hrvatska takva, ne treba se nikoga bojati”, napisao je Tokić.