Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ODBOJKA

"Nikada mlađi nismo bili, ali ne damo da nas to sputava"

Autor: Alen Plahinek

28.09.2023. 16:45

Foto: UNISPORT ZD



Pred odbojkašima Zadra su završne pripreme za Superligu. Predvodnik mlade momčadi s Višnjika je Domagoj Pernjak, kapetan koji je svjestan velikih izazova koji ih očekuju u narednih šest mjeseci, koliko traje obvezni dio natjecateljske sezone. Zadrane u subotu od 19 sati očekuje dvoboj prvog kola protiv Ribole Kaštela, a ultimativni cilj je izboriti ostanak u Superligi.


– Počeo sam igrati u seniorskoj momčad još kada sam išao u srednju školu, kada sam bio u završnim razredima i nikada mlađi nego ove sezone nismo bili. Samo nas je četvorica koji smo stariji od 20 godina. Imamo nekoliko igrača koji su prvi srednje, pa čak i osmi razred osnovne škole. Unatoč tome, nećemo se predati. Vidim kako dečki imaju žara u radu i veliku volju, a uz sve to imaju i jako dobar potencijal. Sezona će biti jako teška, borit ćemo se za ostanak, ali dat ćemo maksimum da u tome i uspijemo. Prvih nekoliko kola će nam poslužiti za uigravanje jer je veliki nesrazmjer starijih i mlađih igrača. Potrebne su nam utakmice i dobar rad na treninzima za uloviti međusobni ritam – rekao je Pernjak, koji je prošlog je tjedna bio u Malagi na Europskom sveučilišnom prvenstvu u odbojci na pijesku. Partner mu je bio Rajko Marinović, nekadašnji suigrač u Zadru. Obojica su, osim Sveučilišta u Zadru, predstavljali i Hrvatsku.


Viša razina


– Završili smo s tri poraza u tri utakmice. Igrali smo protiv studenata iz Poljske, domaćina iz Španjolske te Latvijaca. To je potpuno viša razina odbojke na koju smo navikli i gotovo je nemoguće to uspoređivati. Na trenutke smo pokazivali dobru formu i neku kvalitetu, ali igrali smo protiv profesionalaca. Oni igraju samo odbojku na pijesku i vidi se ogromna razlika od nas koji smo primarno u dvoranskoj odbojci. Otišli smo tamo bez velikih očekivanja, više nam je to bila kruna našeg rada i rezultata koji smo na domaćoj sceni ostvarivali. Unatoč porazima, uživao sam u vremenu provedenom tamo – rekao je Pernjak te iskoristio primjer Malage u kontekstu razvoja odbojke u Hrvatskoj.




– Koliko god volio ovaj sport, moram biti svjestan da odbojka nije na nekoj visokoj razini u Hrvatskoj. Tome najbolje može posvjedočiti natjecanje u Malagi, gdje su došli igrači koji se praktički profesionalno bave odbojkom na pijesku, a uz to studiraju i mlađi su od mene, iako ja nemam puno godina. Imamo i više od »jako puno« prostora za napredovanje, ako se mene pita.


Povratak iz Zagreba


Otišao je Pernjak nakon srednje škole kratko u Zagreb na Fakultet političkih znanosti studirati novinarstvo, jer kako sam kaže dugo ga je »držalo« sportsko novinarstvo, no s vremenom je izgubio motiv i vratio se u Zadar, gdje studira Primijenjenu ekologiju u poljoprivredi na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Povratkom u Zadar vratila se ljubav prema odbojci.


– Tijekom boravka u Zagrebu bio sam član Medicinara Trnje, ali zbog akademskih obveza nisam previše nastupao. Povratkom u Zadar u meni se probudila ljubav prema odbojci i nisam ni trenutka dvoumio hoću li se vratiti u klub. Tu se igra s guštom i ljubavi prema sportu, bez naknada, čista uživancija i to me čini sretnim – zaključio je Pernjak