Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Cro Race

Nicolo Parisini sa suzama radosnicama projurio kroz cilj u Opatiji. Talijanu je to prva pobjeda u karijeri

Autor: Zlatko Horvat

28.09.2023. 18:03
Nicolo Parisini sa suzama radosnicama projurio kroz cilj u Opatiji. Talijanu je to prva pobjeda u karijeri

Foto: Foto A. KRIŽANEC

Andresen je novim drugim mjestom, zahvaljujući bonus sekundama, preuzeo vodstvo u ukupnom poretku s dvije sekunde ispred Parisinija, dok je treći Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) s četiri sekunde slabijim vremenom



Nicolo Parisini, 23-godišnji Talijan, član momčadi Q36.5, pobjednik je treće etape CRO Racea, vožene od Otočca do Opatije u dužini od 133,5 kilometara. Parisini je u sprintu na Slatini bio brži od Danca Tobiasa Andresena (DSM-firmenich) i Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrein Victorious), ukupnog pobjednika prošle godine.


Andresen je novim drugim mjestom, zahvaljujući bonus sekundama, preuzeo vodstvo u ukupnom poretku s dvije sekunde ispred Parisinija, dok je treći Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) s četiri sekunde slabijim vremenom. Andresen je i novi lider u poretku za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, kao i u redoslijedu za bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču. Zelenu majicu za najboljeg penjača u “kraljevsku etapu” nosit će Austrijanac Marvin Hammerschmid (Hrinkow Advarics).


Parisini će dugo pamtiti Opatiju i treću etapu. To mu je prva pobjeda među profesionalcima. Bilo je i suza radosnica…




– Ovo je nevjerojatno. Puno je tu emocija. Znao sam da mogu do dobrog rezultata i sretan sam što sam u tome uspio. Momčad me u završnici etape dobro pozicionirala, bilo je važno na pravi način ući u poslednji zavoj. Odlučio sam pričekati napad Mohorića i to se što se pokazalo pravom odlukom. Kada je on krenuo u sprint, ja sam dao sve od sebe… – kazao je Parisini.


Nakon starta u Otočcu iz glavne skupine odvojilo se pet vozača, Poljaci Mateusz Kostanski i Bartosz Rudyk (Voster), Austrijanac Marvin Hammerschmid (Hrinkow Advarics), Australac Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) i Philip Weber (Maloja Pushbikers). Brdskim ciljem na Vratniku prvi je prošao Hammerschmid, dok je prolaznim ciljem u Novom Vinodolskom prvi projurio Rudyk. Hammerschmid je prvi prošao i brskim ciljem u Bribiru, što mu je donijelo zelenu majicu.


Prednost bjegunaca ispred pelotona nije bila veća od minute i pol pa su “uhvaćeni” 40 kilometara prije cilja. Australac Hopkins držao je vodstvo još desetak kilometara.


Riječanin Fran Miholjević (Bahrein Victorious) izletio je iz skupine nakon prvog prolaska kroz cilj u Slatini, na početku kruga od sedam kilometara. Dva i pol kilometra imao je vodstvo, no nije uspio izdržati ritam vodeće skupine, koja se prorijedila. U vremenu pobjednika ciljem je prošlo 27 vozača… Miholjević je na kraju osvojio 51. mjesto s 2:31 minutom zaostatka. Drugi hrvatski predstavnik Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic) u cilj je ušao 86. s 4:52 minute zaostatka za pobjednikom. U ukupnom poretku Miholjević je 61. 33:5 minuta zaostatka, a Potočki 66. (5:04)


Sutra se vozi “kraljevska” etapa, od grada Krka do Labina u dužini od 191 kilometra, ali uz 3.650 metara visinske razlike, koja ide preko Učke. Etapa je prilično valovita, uz nekoliko manjih, ali zahtjevnih uspona (Afrići, Lindar, Labin…), te usponom na Poklon preko Veprinca. Spektakularan će biti i cilj u Labinu, uz kockice. Uspon na Učku je zaštitni znak CRO Racea, vožen je svaki put, a 2018. čak dvaput. Najprije se penjalo s istarske strame, a nakon prolaska kroz Rijeku, vozilo se do Ičića i preko veprinca natrag do cilja na Učki…