Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

primošten-sinj

Elia Viviani pobjednik prve etape CRO Racea

Autor: Hina

26.09.2023. 20:15
Elia Viviani pobjednik prve etape CRO Racea

Foto: PIXSELLTalijan Elia Viviani pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke “CRO Race” vožene od Primoštena do Sinja u dužini od 181 kilometra. Iskusni je 34-godišnji Talijan do svoje prve ovogodišnje pobjede stigao na valu odličnog rada svoje momčadi koja je u posljednjih nekoliko kilometara izbila na čelo pelotona i pripremila mu sprint.


Tik iza Vivianija ciljem je prošao drugi Danac Tobias Andresen (DSM-firmenich), dok je treći bio još jedan veteran, 36-godišnji Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X).


“Cijelu sezonu imam jako dobre rezultte tako da je ovo veliko olakšanje. Momčad mi je u završnim kilometrima napravila savršen ‘lead-out’. Ja sam ovdje kako bih osvojio što više etapa dok će se za ukupnu pobjedu iz naše momčadi boriti Magnus Sheffield“, kazao je Viviani koji je u Hrvatsku stigao izravno iz Nizozemske gdje je sudjelovao na Europskom prvenstvu.
“Otkako smo sletjeli u Hrvatsku, s obzirom na vijeme i vizure i ja i ostaak momčadi se osjećamo kao da smo na godišnjem odmoru”, dodao je.


Zanimljivo, Viviani je bio pobjednik i posljednje etape prošlogodišnjeg “CRO Racea” pa možemo reći kako je pobjedio na dvije etape zaredom.


Etapu je obilježio i pad prošlogodišnjeg pobjendika utrke Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) koji se zajedno s još četiri-pet vozača našao na tlu otprilike sedam kilometara prije cilja. Iako mu je nedugo potom u pomoć pritekao momčadski koega Fran Miholjević Mohorič je ciljem prošao 50 sekundi iza glavne skupine te praktički ostao bez izgleda za ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha.


Etapnom pobjedom Viviani je postao i prvi nositelj crvene majice namijenjene vodećem u ukupnom redoslijedu, usto je vodeći i uredoslijedu za plavu majicu vodećeg po bodovima, dok će u drugu etapu u zelenoj majici krenuti Čeh Michal Schuran (ATT Investments).


Odmah po izlasku iz Primoštena iz glavne skupine izdvojilo se pet vozača, Talijani Simone Bevilacqua (Eolo-Kometa) i Edward Ravasi (Hrinkow), Španjolac Raul Garcia (Kern Pharma), Čeh Michal Schuran (ATT Investments) i Poljak Mateusz Grabis (Voster). Skladnim je radom ta petorka ostvarila više od četiri i pol minute prednosti u odnosu na peloton.


Prvim prolaznim ciljem u Šibeniku prvi je prošao Grabis ispred Bevilacque i Garcije. Na prvi brdski cilj utrke Ljubitovicu prvi se uspeo Schuran ispred Bevilacque i Ravasija.


Iako im je prednost smanjena na manje od tri minute i na drugi brdski cilj na Lećevici prvi su stigli bjegunci. Prvo mjesto osvojio je Ravasi, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Schurman i Bevilacqua. Uslijedio je prolazni cilj u Splitu kojim je ponovno prvi prošao Grabis ispred Garcije i Ravasija.


Prilikom najtežeg uspona dana na Klis iz vodeće skupine otpao je Grabis, dok su se za prvo mjesto na vrhu uspona borili Bevilacqua i Schuran. Iako je  brdskim ciljem na Klisu prvi prošao Bevilacqua, Schuranu je i drugo mjesto bilo dovoljno da osigura zelenu majicu namijenjenu najboljem penjaču nakon prve etape. Schuran je ukupno sakupio 12, a Bevilacqua 11 bodova u borbi za zelenu majicu.


Do prvog prolaska kroz Sinj na čelu etape ostala su još trojica vozača iz bijega, a prvi je prolaznim ciljem na alkarskom trkalištu prošao Schuran ispred Garcije i Bevilacque. Točno 20 kilometara prije cilja i ta trojica bjegunaca su uhvaćena te je uslijedila borba za etapnu pobjedu.


Druga etapa vozit će se u srijedu od Biograda na Moru do Novalje u dužini od 114.5 kilometara.