Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

RK Zadar 1954

Nema imperativa Premijer lige, no momčad napreduje

Autor: Alen Plahinek

16.02.2024. 11:14
Nema imperativa Premijer lige, no momčad napreduje

Foto: Luka Jeličić



Više od dva mjeseca prošla su otkako su rukometaši Zadra 1954 igrali posljednju ligašku utakmicu, no sada je i tom »postu« stigao kraj. Puno je znoja proliveno u tom razdoblju kako bi u proljetnoj sezoni sve izgledalo »cakum pakum«.


– Pripreme su odrađene dobro, onako kako smo i zamislili. Imali smo nekoliko pripremnih utakmica i to sve završili s »trokut turnirom« u Dubrovniku. Pobijedili su smo u obje utakmice, Partizan iz Tivta te Ardiaei nakon penala. Spremni smo za sezonu u kojoj naša momčad može ići samo uzlaznom putanjom. Što se tiče najava, ostajem kod onoga što sam već nekoliko puta istaknuo – nemamo imperativ borbe za Premijer ligu, nego afirmirati mlade dečke – objasnio je trener Zadra Nino Jerak, dodajući u kakvom je stanju momčad.


– Kompletni smo, a za nastavak sezone nemamo pojačanja. Nažalost, ostali smo bez Roberta Nakića koji je odlučio prestati aktivno igrati, međutim gledamo taj prostor popuniti s još više mladića iz generacije do 17 godina. Pokušat ćemo ih što više ubacivati, davati im što više vremena da dobivaju iskustvo i znanje.


Noviteti




Činjenica da je kadar ostao jednak onom od zime, pomogla je Jeraku i njegovom stožeru uvježbati novitete i poboljšati igru.


– Uvijek nešto isprobavamo na treninzima, želimo bolje i više, no to puno ovisi o raznim drugim stvarima koje se događaju na utakmici. Okvirni dogovor u svlačionici je pokušati više trčati, koristiti brzi centar te se usmjeravati na polukontre i lagane pogotke. Na tragu toga bili smo i protiv Trogira u Kupu. Ta utakmica nam je došla kada smo još puno radili na fizičkoj spremi, tako da su nam noge bile »teške«, no činjenica da je to funkcioniralo daje mi dobru nadu. To bi nam mogao biti forte kroz drugi dio sezone – kazao je Jerak. te istaknuo što je ključ kod brže igre.


– Treba biti dobro fizički pripremljen, što smo mi napravili. Treba igrati dobru obranu iz koje će se stvarati situacija za polukontre i kontre, a uz to treba imati i široku klupu tako da ta obrana uvijek može funkcionirati. Sve od toga imamo, naročito širinu klupe koju smo dobili s odličnim mladim dečkima – zaključio je Jerak.


Nadopunjavanje


Jedan od najzaslužnijih za jako dobar rezultat u zimskom dijelu sezone je i prvi vratar Mate Perić koji je mnogo puta održao Zadrane na »životu«.


– Zadovoljan sam odrađenim pripremama, povezali smo sve to i s nekoliko pripremnih utakmica idemo u drugi dio sezone sigurni u sebe. U tim susretima smo dobro trčali i obrana je bila jako dobra, tako da je proces priprema odlično tempiran i trenutačno smo na 100 posto – kazao je Perić te se osvrnuo na svoju sezonu.


– Velik dio zasluga za obrane moram pripisati obrani koja je kvalitetna na čelu s kapetanom Ivanom Čirjakom i Josipom Maršanom kao središnjim figurama. Mislim da se nas dva vratara, Sandro Bijelić i ja, jako dobro nadopunjavamo. Uvijek »ide« nekog i to funkcionira jako dobro. Nema zle krvi, momčad je iznad svega, tako da nije pretjerano važno tko brani dokle je rezultat dobar. Sandro je veliki talent, a uz to je i vrlo mlad, tako da ima još puno prostora pred njim, makar je i sad već iznimno dobar – zaključio je Perić.


 


Akcija Umag


U prvoj utakmici proljetnog dijela sezone 1. HRL-Jug, Zadar sutra od 18 sati gostuje kod Umaga, a to će ujedno biti i derbi kola.


– Na nama je dati maksimum, kako protiv Umaga, tako i protiv svih ostalih i rezultat neće izostati. Umag se pojačao tijekom zime, no to nije razlog da ne damo sve od sebe – kratko je poručio Jerak dok je Perić imao poruku za nekadašnjeg igrača Zadra Vitu Perinovića, koji je sada »među vratnicama« Umaga.


– Vito mora biti svjestan da će ove godine dva puta izgubiti od Zadra. Šalim se, on i ja smo trenirali i branili zajedno u Zadru i jako smo dobri prijatelji. Idemo u Umag se »potući«. Sigurno je da će biti teško jer su oni dobra momčad, no mislim da imamo šanse – podvukao je Perić.