Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Marijo Baljak

Natrofejniji kuglač Zadra:"Ako trebaju moju pomoć, tu sam"

Autor: Šime Ćurko

25.01.2024. 10:55
Natrofejniji kuglač Zadra:

Foto: Arhiva ZL



Kuglači Zadra osvojili su 19 trofeja, 12 na domaćim stazama i sedam međunarodnih. Čak 18 puta pobjednički pokal podizao je i Marijo Baljak (64), pa nije teško zaključiti da je riječ o igraču koji je obilježio ovaj sport u Zadru. U Baljakovoj kolekciji nedostaje samo NBC kup osvojen prošle jeseni. Iako je još uvijek dio momčadi, Baljak nije bio na završnici u Slavonskom Brodu, gdje su njegovi suigrači drugu godinu zaredom osvojili ovo treće po jačini europsko natjecanje, iza Lige prvaka i Svjetskog kupa.


– Trenutačno nemam dobar status u momčadi. Tako bi se ukratko mogla opisati moja situacija. Treniram i dalje, više onako za svoj gušt. Kuglam od 1981., zdravlje me, uz neke poteškoće, još služi, i dok je tako bit ću na kuglani – kaže Baljak. Bez obzira na to što ne igra, Baljak smatra da još ima »nešto reći« u kuglanju.


– Tu sam, ako treba pomoći momčadi rado ću se odazvati. Za sada klub ide u smjeru u kojem im nisam potreban, ali, tko zna, sve se to može promijeniti. Razumijem da trener Hrvoje Marinović ima viziju momčadi u koju se ne uklapam. Nije mi svejedno, ali nisam razočaran. Kuglanje mi je toliko toga dalo u životu i to ništa ne može izbrisati.


Samo Zadar




Baljak je kuglati počeo u Poličniku, iz kojeg je stigao u tadašnji Poštar, a danas Zadar.


– Velike zasluge za moj kuglački put ima Nikša Piplović. On me i doveo u Zadar i općenito, jako puno je napravio za zadarsko kuglanje. Tu je i Ivica Lulić, s kojim je klub imao zlatno razdoblje. Dovoljno je reći da smo devet puta bili prvaci Hrvatske, osvojili Svjetski kup, Ligu prvaka. Sve je to obilježio moj kuglački put i na to sam ponosan.



Iz plejade najpoznatijih zadarskih kuglača Baljak jedini nikada nije napuštao Mocire.


– Bilo je ponuda, ali nisam želio otići. U Zadru sam imao posao u telekomunikacijama, tu sam se najbolje osjećao, a i želio sam najbolje kuglačke godine posvetiti svom klubu. Nije mi žao zbog toga, naprotiv. Važnu ulogu u ostanku u Zadru imala je i moja obitelj. Iako u kuglanju »nema kruha« kad je riječ o novcima, obitelj je strpljivo podnosila moja izbivanja iz kuće i nisam htio otići u drugi grad jer bi nas to potpuno razdvojilo.


Zadar je trenutačno drugi u Superligi, a nakon obranjenog NBC kupa, uslijedio je poraz u osmini finala Lige prvaka od Podbrezove.


– Sezona još traje i rano je za njenu ocjenu. U Ligi prvaka smo očekivali više i ispadanje u tako ranoj fazi natjecanja je kiks. U Superligi Zaprešić je praktično prvi, a nama ostaje borba s Mertojakom za drugo mjesto. U sljedećem kolu idemo Velebitu u Otočac, a onda nam dolaze Splićani. Pobijedimo li u te dvije utakmice možemo računati na drugo mjesto, što je za sada maksimum. Padnemo li na treće mjesto bit će to neuspjeh.


Priliku za osvajanje trofeja Zadrani će imati u Kupu.


– Lani smo u četvrtfinalu naletjeli na Zaprešić i ispali na neutralnom terenu. Ove godine se nadamo otići do kraja i osvojiti Kup. Neće biti lako, puno je dobrih klubova, a u Kupu se zna dogoditi i da se u borbu za trofej uključe momčadi iz nižih liga.


Silazna putanja


Kuglanje je Baljaku donijelo puno sretnih, i malo tužnih trenutaka. Ipak, nešto zadarsku kuglačku legendu posebno »žulja«.


– Mladi igrači. Iako je Zadar imao velikih uspjeha, bili smo pojam kuglanja u Hrvatskoj, osvajali međunarodne trofeje, ipak nismo uspjeli privući naše mlade sugrađane u klub. Danas imamo nekoliko mlađih igrača, koji su došli iz drugih sredina. Budu li na pravoj razini, a za sada još nisu, oni sutra mogu biti budućnost. Iskreno, malo me strah što će biti sa Zadrom već sljedeće sezone. Nadamo se najboljem, ali…


Od klubova u Zadarskoj županiji aktivan je još samo Poličnik u muškoj i Donat u ženskoj konkurenciji.


– Zadar se posljednjih sezona, nakon krize, rezultatski oporavio, vratili smo se u borbu za trofeje i to je dobro. Nažalost, kuglanje nam je u silaznoj putanji. Poličnik se drži, dobri su u Prvoj B ligi, ali općenito nema novih igrača. Žao mi je jer je ovo sport za sve generacije i šteta je što imamo tako malo kuglača – zaključio je Baljak, koji je listopadu 2012. s Ines Maričić na Svjetskom prvenstvu u poljskom Lesznu srušio svjetski rekord u mješovitim parovima, nastupio na ukupno četiri svjetska prvenstva, 2011. bio je pojedinačni prvak Hrvatske…