Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NOVI KLUB

Mlada stankovčanka nogometašica Valentina Dubravica potpisala za Sassuolo

Autor: Alen Plahinek

27.09.2023. 12:40
Mlada stankovčanka nogometašica Valentina Dubravica potpisala za Sassuolo

Foto: NK CROATIA STANKOVCI/FACEBOOK



Mlada zadarska nogometašica Valentina Dubravica potpisala je prvi profesionalni ugovor i od ove jeseni brani boje talijanskog prvoligaša Sassuola. Napadačica hrvatske ženske reprezentacije do 19 godina prve nogometne korake napravila je u Croatiji iz Stankovaca, zatim preselila u ŽNK Donat, a profesionalni put ovu 18-godišnjakinju odveo je u grad na sjeveru Italije u regiji Emilia Romagna. Prošlog je vikenda i debitirala za ekipu Sassuola do 19 godina u ženskoj Primaveri, najjačem rangu talijanskog nogometa za mlađe uzraste. O debiju, ali i mnogočemu drugome ispričala nam je Valentina.


– Za sad sam odigrala samo jednu utakmicu protiv Juventusa, ali dovoljno za primijetiti razliku između talijanske lige, koja je dosta zahtjevnija i hrvatske. Sassuolo je odličan klub za napredak te bitna stepenica u razvoju moje karijere. Cilj mi je razviti svoj potencijal do maksimuma. Želim pokazati što mogu te da sam spremna za nova učenja i znanja. Klupski ciljevi su kao i moji, ostvarenje većeg rezultata te sam napredak ekipe. Nadam se da će svaka sezona biti stepenicu bolja od prošle – rekla je Valentina dodajući kako će prve klubove zauvijek pamtiti.


Razina više


– Za Croatiju i Zadar vežem samo lijepe uspomene. Sve je započelo u Stankovcima, kada sam prvi put zaigrala kao šestogodišnja djevojčica. Priča se nastavila u Donatu. Bilo je dosta lijepih trenutaka, uspomena, a naravno i uspona i padova koje ću pamtiti cijeli život.




Iako je kratko u Italiji, Valentina je odmah shvatila kako nema »zafrkancije« te da je nogometna filozofija poprilična drugačija u odnosu na doma.


– Pristup igri u Italiji je dosta ozbiljniji nego u Hrvatskoj. Treninzi su dosta kompleksniji i zahtjevniji. Naravno, bitna je kvaliteta i odnos prema radu te također profesionalan pristup trenera prema igraču. Uz više nego dovoljno truda i rada, mislim da svaka igračica može biti uspješna u svome cilju i ostvarenju sna – istaknula je Valentina te nastavila kako joj se srdačno dočekana u novoj sredini.


– Već neko vrijeme sam u Italiji. Igračice i treneri su me i više nego dobro prihvatili i pružili sve potrebno. Polako se navikavam na novu sredinu, upoznavanje novih ljudi, ali i svladavanje talijanskog jezika.


Foto: NK CROATIA STANKOVCI/FACEBOOK


Stigmatizacija


Činjenica je kako muški i ženski nogomet su još dva zasebna svijeta, no nedavno završeno Svjetsko prvenstvo srušilo je sve rekorde u gledanju ženskog nogometa. S druge strane smo mi Hrvati, velika sportska i nogometna nacija, koja praktički za ženski nogomet još nije ni »č« od čula.


– Ženski nogomet u Hrvatskoj nije toliko popularan kao u zemljama diljem svijeta. Ne pridaje se važnost kao muškom nogometu. Da bismo uhvatili korak za ostalima, ali i za povećanje zanimanja oko treniranja i igranja, potrebno je mnogo promjena u našem okruženju. Mediji trebali uložiti više truda u ženski sport, a pogotovo ženski nogomet. Također, treba se voditi i time da je svaka utakmica bitna bez obzira na ishod.


Žena koja se bavi nogometom u Hrvatskoj je, nažalost, još uvijek često stigmatizirana, jer je za veliku većinu našeg naroda najvažnij sporedna stvar na svijetu »muški sport«. Oni koji to rade, vrlo vjerojatno i ne znaju što pojam stigmatizacije nekoga znači. Bilo kako bilo, iako je vrlo mlada, pred takvim »zidom« našla se i Valentina, no uspjela ga je preskočiti.


– U početku sam bila jedina djevojčica okružena dječacima i svima je bilo čudno kako se djevojčica može baviti nogometom. No, s vremenom su vidjeli da mi nogomet nije samo hobi. Shvatila sam ga kao ozbiljnu igru i put kako bih izgradila cilj koji želim ostvariti. Uz volju, trud, disciplinu i, naravno, odricanje svatko može uspjeti ako radi ono ga stvarno čini sretnim – zaključila je Valentina.


Foto: HNS-CFF.HR