Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Skokovi u vodu

Matej Nevešćanin i Luna Perić trostruki prvaci Hrvatske

Autor: Alen Plahinek/Šime Ćurko

01.03.2024. 10:01
Matej Nevešćanin i Luna Perić trostruki prvaci Hrvatske

Foto: KSV Zadar 2011



Na bazenu Doma sportova u Zagrebu održano je Zimsko kadetsko i juniorsko Prvenstvo Hrvatske u skokovima u vodu. Članovi KSV Zadar 2011 osvojili su devet zlatnih, četiri srebrne i tri brončane medalje. Matej Nevešćanin je bio prvi u juniorskoj konkurenciji s 1 i 3 metra te u sinkro skokovima s 3 metra s Lukom Martinovićem. U svim disciplinama osigurao je reprezentativne norme.


– Odlično odrađeno natjecanje za naš klub. Čestitke mojim klupskim kolegama na uspješnim nastupima – rekao je Nevešćanin, koji se kratko osvrnuo na svoje izvedbe na PH.


– Osim zlata na 1 i 3 m, te na sinkro 3 m, za sve tri discipline sam potvrdio normu za Europsko juniorsko prvenstvo. To je ono po što smo došli, što smo željeli i što smo ostvarili. Sada možemo u miru trenirati za nastavak juniorskog dijela sezone, kao i za seniorsko Prvenstvo Hrvatske koje je za tjedan dana u Zadru.




Kadetkinja Luna Perić prvakinja je Hrvatske s daske 1 m, 3 m i tornja (5 m), srebrna je bila u sinkro skokovima s 3 m (Lucija Susović) te je izborila reprezentativnu normu s daske 1 m. Lora Magaš juniorska je prvakinja Hrvatske s 1 metra i u sinkro skokovima s daske od 3 metra, a srebrna je bila s 3 metra. Toma Jurjević bio je brončani s 1 i 3 metra, a srebro je uzeo s tornja. Ivan Druzhynski bio je zlatni na tornju, srebrni s daske 1 m te brončani s 3 m.


Zadar


Za KSV Zadar, koji su vodili treneri Marko Sutlović, Nika Cerovečki i Maro Marić, nastupili su: Marko Huljev, Mikula Miočić, Marko Profaca, Luka Živaljić (juniori), Leo Mandić, Zvonimir Botunac (mlađi juniori), Anika Miočić, Petra Boltužić (kadetkinje), Judita Rakvin, Ivor Majica (mlađi kadeti) te su osvojili 14 medalja, dvije zlatne, osam srebrnih i četiri brončane. Obje zlatne medalje osvojile su kadetkinje. A. Miočić je bila prva na dasci 1 m, druga na 3 m, peta na tornju, a u paru s Boltužić je pobijedila na sinkro dasci 3 m. Boltužić je osim sinkro zlata osvojila i srebro na 1 m te na tornju, dok je na 3 m bila četvrta.



U juniorskoj kategoriji na dasci 1 m Huljev je osvojio treće, Miočić peto mjesto, Živaljić šesto, a Profaca sedmo mjesto. Na 3 m Miočić je imao treći rezultat, Huljev četvrti, a Živaljić peti. Na tornju je Profaca osvojio drugo, Miočić treće, a Živaljić četvrto mjesto dok su u kategoriji sinkro daske 3 m Miočić i Huljev završili drugi, a Profaca i Živaljić peti. Kad je riječ o mlađim juniorima Botunac je na 1 m bio četvrti, na 3 m šesti, a na tornju četvrti, dok je Mandić na tornju završio četvrti, a 1 i 3 m peti. U kadetskoj konkurenciji na Majica i Rakvin su osvojili srebro na 1 m dok je na 3 m Majica bio treći, a Rakvin druga.


– Rezultat je dobar, ali nadam se još boljima. Dvoje natjecatelja je ostvarilo norme za reprezentaciju, vjerujem da će nakon sljedeće natjecanja još njih dvoje ostvariti. Također, Ivor Majica i Judita Rakvin su prvi puta osvojili medalju. Juniorski par M. Miočić – Huljev su skočili normu za Europsko juniorsko prvenstvo, tako da ćemo, ako još netko kroz sezonu skoči normu, imati »problem« ono toga tko će ići na natjecanje, jer može ići samo jedan par. Što se individualnih skokova, tamo može dvoje ići, no za sada još nemamo natjecatelja koji su skočili normu. Imamo sjajnu generaciju skakača, ne samo mi, nego u cijeloj Hrvatskoj, tako da morat će se morati dobro izabrati najbolji par, koji će predstavljati Hrvatsku.- kazao je Sutlović i zaključio:


– Sezona je tek počela. Slijedi nam seniorsko Prvenstvo Hrvatske u Zadru, potom Uskrsni miting u Zagreb, pa veliki miting u Beogradu. Ići ćemo i u Dresden s juniorima, malo kasnije imamo i Zadar Open… Bit će tu svega, nadam se i boljih rezultata.


Arno


Uspješan nastup imali su i mlađe juniorke Arna s tri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje (jedna sinkro). Maria Magaš je pobijedila je na 1 i 3 m, dok je na tornju bila druga. Ria Longin je ponovno dominirala na tornju, na kojem je šestu godinu zaredom postala prvakinja Hrvatske, dok je Lucija Beretin u toj disciplini bila treća. Longin je s Beretin u juniorskim sinkro parovima bila treća, a obje su se u pojedinačnim disciplinama s Magaš popele na pobjedničko postolje. Beretin je završila druga na 3 m i treća na 1 m dok je Longin osvojila srebro na 1 m i broncu na 3 m.


– Ovo natjecanje bilo je najuspješnije za Mariu Magaš, koja je opet pokazala da može napasti normu HSSV, koja bi je svrstala u reprezentaciju za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu. Nakon dvije godine stanke skokovima se vratio i Gino Longin, koji se polagano vraća u formu. Rezultati koje samo ostvarili na PH daju nam nadu bi i ova sezona mogla biti vrlo uspješna – rekao je Arno Longin, trener Arna.



 


 


Matej Nevešćanin najbolji u 2023.


U sklopu svečanog programa otvaranja natjecanja podijeljene su nagrade za najbolje pojedince i klubove u 2023. godini. Najbolji sportaš Hrvatskog saveza za skokove u vodu je Matej Nevešćanin, aktualni juniorski prvak Europe i viceprvak svijeta dok je KSV Zadar drugi u redoslijedu klubova.