Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Voditelj škole nogometa NK Arbanasi

Marijan Maruna o uspjesima i načinu rada: 'Izazovno jest, ali tajni sastojak je ljubav'

Autor: Paulo Sarić

22.11.2023. 12:54
Marijan Maruna o uspjesima i načinu rada: 'Izazovno jest, ali tajni sastojak je ljubav'

Foto: ARIF SITNICA



Otkako su prije 123 godine prvi put poletjeli mladi »Zmajevi«, škola nogometa NK Arbanasi na glasu je kao jedna od najboljih ne samo na širem zadarskom prostoru, već i na čitavom području Sjeverne Dalmacije. Među brojnim vedetama najvažnije sporedne stvari na svijetu koje su »bubamaru« počeli naganjati u Arbanasima dovoljno je spomenuti Josipa Bepija Marušića i Vicu Maziju, a tradiciju dugu više od vijeka danas nastavljaju neki novi klinci pod vodstvom nekadašnjeg prvotimca Zadra, diplomiranog kineziologa i člana uskog kruga vlasnika prestižne Nacionalne PRO trenerske licence Marijana Marune.


– Fakultetsko obrazovanje mi je proširilo sliku koju sam stekao kroz igranje nogometa te je postavilo temelje za trenerski rad i današnji posao. Po mom iskustvu, bitno je da treneri budu svjesni da nije dovoljna samo knjiga, kao što nije dovoljno ni samo iskustvo igranja, već da to treba objediniti i spojiti kako bismo prošili stečena znanja i kompetencije – kazao je u uvodu voditelj škole nogometa NK Arbanasi Marijan Maruna, koji će uvijek s toplinom oko srca istaknuti ulogu koju je Miodrag Paunović imao na njegovu, kako igračku tako i trenersku karijeru.


– Riječ je o začetniku suvremene škole nogometa NK Arbanasi, čovjeku prepunom znanja i iskustva koji je među ostalim trenirao i pomogao oblikovati jednog Luku Modrića, da na nabrajam sve igrače koji su prošli kroz njegove ruke, a koji su kasnije pronašli put do prvoligaških travnjaka – istaknuo je 41-godišnji stručnjak.


Razvoj karaktera




U Arbanasima danas trenira oko 280 djece, o čijem razvoju u 12 natjecateljskih momčadi u šest uzrasnih kategorija, od papalina, preko tića, mlađih pionira, pionira pa do kadeta i juniora, brine 11 trenera. Velik je to posao te nije lako sve koordinirati na dnevnoj bazi, no postoji jedan »tajni sastojak«.


– Izazovno je, jer osim samog trenerskog dijela veliku pozornost valja usmjeriti organizacijskom segmentu te treba posvetiti dosta pažnje kako bi sustav funkcionirao na željeni način, no ljubav je prisutna čitavo vrijeme, a kada je tu ljubav onda je i lakše raditi – otkrio je svoj recept nekadašnji nogometaš Zadra.


Pioniri Arbanasa su nedavno osvojili županijski kup, a pogled na ljestvice elitnog razreda dalmatinskog nogometa otkriva da se dječaci u crvenome nalaze pri samome vrhu i u konkurenciji pionira i mlađih pionira, no rezultat je tek nusprodukt čitavog procesa. Najvažniji su razvoj ličnosti i karaktera »zadarske dice«.


– Odgojni dio je na prvom mjestu jer smatram da je u ovo suvremeno doba izuzetno bitno izvući djecu na teren i usaditi im ljubav prema nogometu te sportskim vrijednostima. Pritom nikada ne treba razdvajati odgoj i učenje, jer samo odgojeno dijete može nešto naučiti i samo se takvoj osobi može prenijeti znanje. Ponekad se te dvije stavke pogrešno razdvajaju, ali one u sportu uvijek idu zajedno. Rezultat je uvijek u korelaciji s radom i talentom, jer bez talentiranih pojedinaca rezultata nema, no jednako tako samo s talentom bez rada se teško može nešto napraviti – naglasio je Maruna.


Da se itekako brine i o komponenti koja nije usko vezana uz same travnjake, pokazuje i prošlogodišnje predavanje o zdravoj prehrani koje je klub organizirao na Višnjiku, kako bi djeca i roditelji stekli uvid u to kako izgleda pravilna ishrana sportaša.


– Nismo bili sigurni kakvi će biti rezultati, no na koncu je interes bio golem i, što je bitnije, dosta mladića je promijenilo svoj režim prehrane. Sportaši koji vode računa o kvalitetnim nutrijentima će nedvojbeno biti bolji, a većina profesionalaca je na svom putu prirodno odradila taj vid selekcije. Teško je unositi loše nutrijente, a očekivati zdravo tijelo i zdrav duh. Naravno, uz sve to postoje i urođene sklonosti, jer neki po genetici mogu tolerirati dio nezdravog unosa, dok drugi moraju čitav život paziti. Pritom valja istaknuti da se tu ne radi samo o fizičkom aspektu, poput postotka masnog tkiva, već i o tome da kvalitetna prehrana ima blagotvoran učinak i na psihosocijalni razvoj pojedinca, a mentalni dio je izuzetno bitan jer su djeca u današnje vrijeme otuđena te je sport postao jedna od glavnih karika kako pozitivno utjecati na najmlađe. Mi u školi nogometa Arbanasi pokušavamo povezati ta dva segmenta kako bismo dobili zdravu individuu koja će moći funkcionirati u grupi.


Foto: LUKA JELIČIĆ


Brojni izazovi


Uz manjak »mekih vještina«, odnosno praćenja suvremenih nutritivnih, psiholoških i pedagoških spoznaja, ponajveće izazove u razvoju mladih igrača u suvremenom svijetu stvaraju sve veći pritisci sa strane i sve raniji odlasci iz rodnog grada i matične sredine.


– Razgovarao sam s momcima iz svoje generacije iz koje je proizašao veliki broj prvoligaških i drugoligaških igrača i svi smo se složili u tome da se u naše vrijeme najmanje pričalo o odlascima u druge sredine, a najviše o rastu i razvoju i da smo u tim godinama imali mir koji je potreban da bi dijete sazrelo i da bi se u datom trenutku realno procijenili njegovi kapaciteti. Danas je, nažalost, tog mira sve manje. Djecu i njihove roditelje se vabi i prije ulaska u pubertet, čime ih se uznemirava i odvlači od samoga sporta, a to često ima kontraproduktivan učinak jer se prava slika potencijala može vidjeti tek u kasnijim godinama kada na vidjelo izlaze i karakterne crte ličnosti.


Pouka je, stoga, samo jedna. I univerzalna. Valja imati strpljenja i povjerenja u trenere koji bi se trebali više fokusirati na rast i razvoj mladih igrača, a manje na sam rezultat.


– Stanje na ljestvici, konkurencija na treningu i sam rezultat jesu bitni, ali razvoj djeteta je daleko najbitniji, no pritom su jako važni i uvjeti rada te uvjeti koje imaju treneri. Nogomet danas ima masovnost i veliku bazu, što je nedvojbeno dobro, no s druge strane su često upitni uvjeti za rad, prije svega kada se govori o broju terena koje imamo u gradu.


Infrastruktura je tihi problem zadarskog sporta. Onog omladinskog i rekreativnog, jer je profesionalni već odavna pao na gotovo tek »jedno slovo«.


– Mi imamo svoj dom i svoj teren s umjetnom travom na kojoj djeca mogu raditi 365 dana u godini i gdje se mogu kvalitetno razvijati. Svlačionice su klimatizirane i tijekom ljeta i tijekom zime, dečkima su osigurani oprema i prijevoz na natjecanja, pri čemu moram zahvaliti Gradu Zadru koji nam je pomogao pokriti dio troškova. Ključ priče je u uvjetima, u kvaliteti rada i kvaliteti samih trenera. Uz pravog i obrazovanog trenera, optimalan teren i potreban broj radnih sati razvoj je neupitan – zaključio je Maruna.