Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadrani u Europi

Majstorija Luke Modrića, crveni karton Pantalona

Autor: Alen Plahinek

28.02.2024. 11:21
Majstorija Luke Modrića, crveni karton Pantalona

Foto: VIOLETA SANTOS MOURA



Novi vikend za zaborav zadarskih nogometaša u Europi. Ipak, gledajući pojedinačno ima svijetlih točaka, a najviše je zasjajao Luka Modrić. Ušao je u 75. minuti derbija kola protiv Seville i u 81. majstorski riješio susret. Valverde je ubacio, seviljska obrana izbila na svega 20-ak metara do Modrića koji genijalnim prvim dodirom »lomi« Soumarea, a onda neobranjivo puca pored Nylanda. Bio je to drugi Modrićev pogodak ove sezone, no od ogromnog značaja kako bi Real ostao na šest bodova prednosti ispred Girone na vrhu tablice La Lige.


Neslavan povratak


Jedini koji je osim Modrića vikend zaključio s »punim plijenom« bio je Dominik Livaković. On i Fenerbahče upisali su 22. pobjedu u sezoni, ovog puta protiv Kasimpasa (2:1). Druga momčad lige do pobjede na svojem terenu stigla je preokretom jer su gosti od 58. vodili 1:0, da bi domaćini u 65. izjednačili, a onda u šestoj minuti nadoknade stigli do vrijedna tri boda koja ih zadržavaju u utrci za titulom. Vodeći Galatasaray »bježi« im dva boda.


Nakon tri kola što je bio izvan sastava, Renato Pantalon vratio se na teren za Rio Ave. Bio je to neslavan povratak na travnjak jer je u 90. minuti zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. Prvi žuti dobio je u 80., a onda je u samoj završnici u jednom skoku neoprezno visoko podigao nogu. Ipak to isključenje nije koštalo Rio Ave protiv Sportinga, druge momčadi lige, osvojio bod (3:3) koji ih je ponovno »gurnuo« u sigurnu zonu. Slovenski dvojac i Prve lige, Jakov Gurlica i Vice Baždarić upisali su ukupno dva boda, svaki po jedan. Gurlica je odigrao svih 90 minuta u susretu na domaćem terenu protiv Kopra koji je završio bez pogodaka. »Mrtva« utrka vodi se za treće mjesto u ligi koje vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Bravo, Koper i treće plasirani Maribor, koji je odigrao 0:0 s Baždarićevom Rogaškom, imaju pod 34 osvojena boda.





Crni vikend


Nitko drugih osim gore navedenih nije završio vikend s barem jednim bodom »u džepu«. Najveću minutažu od svih imao je Lovre Knežević, 75. minuta u porazu Etara 2:0 u gostima u Plovdivu kod Boteva. Etar je ostao na posljednjem mjestu. Samo dvije minute manje od Kneževića na terenu je proveo Ivan Prtajin za Wehen iz Wiesbadena. Oni su poraženi od Paderborna (1:2), no zahvaljujući porazima momčadi iz »okoline« na tablici, Wehen je ostao na 13. poziciji.


FeralpiSalo upisao je poraz u iznimno važnom susretu protiv Ascolija (0:1) koji je također prvi dnu tablice. Otišao je Ascoli na pet bodova prednosti ispred Feralpija koji je 19. u ligi. Sljedeća iznimno važna utakmica za Butića i FeralpiSalo na redu je već danas kada putuju u goste Speziji koja je 18. na tablici. Standard Liege izgubio je od Royale Uniona 1:2, a Stipe Perica odigrao je 16 minuta, nakon što je prethodne tri utakmice proveo na klupi. Ovo je drugi poraz zaredom momčadi bivšeg trenera Hajduka Ivana Leke, koja se trenutačno nalazi na 11. mjestu lige.


Vratar Lovre Rogić u Sarajevu te napadač Ivan Santini u Zürichu susrete svojih momčadi odgledali su »iz prvog reda«. Sarajevo je neugodno iznenađeno u Ugljeviku kod Zvijezde 09 (1:0), posljednje momčadi lige. Zürich je izgubio 2:0 na gostovanju kod Lugana čime im se momčad s krajnjeg juga Švicarske približila na samo dva boda. Eendracht Aalst Antonija Mršića izgubio je 3:0 na domaćem terenu od Dikkelvennea. Unatoč porazu, Aalst je ostao prvi na tablici, no sada ima samo jedan bod »čistog zraka« upravo ispred Dikkelvennea.


Martin Erlić propustio je još jedan susret zbog ozljede mišića, a njegov Sassuolo upisao je »skupi« poraz kod kuće od Empolija 2:3. Bio je to međusobni susret dvije momčadi koje se bore za ostanak u najjačoj talijanskoj ligi. Sassuolo je ovim porazom ostao na 17. mjesto, tik iznad relegacijske zone, no ima isti broj bodova kao i 18. Verona te 19. Cagliari.