Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Renato Pantalon

Moja sadašnjost i budućnost vezani su uz Rio Ave

Autor: Alen Plahinek

12.01.2024. 09:54
Moja sadašnjost i budućnost vezani su uz Rio Ave

Foto: IMAGO/Maciej Rogowski/IMAGOSPORT



Sve sjajnija zadarska zvijezda sja na krajnjem zapadu Pirenejskog poluotoka. Renato Pantalon (26) laganim, ali sigurnim koracima ulazi »kuću slavnih« Rio Avea, današnjeg člana najjače portugalske nogometne lige. Prošao je Pantalon sve uzraste NK Zadar, zatim prošao Kustošiju i Rudeš u Drugoj HNL, potom slovenski Aluminij, a posljednjih dvije i pol godine je u Portugalu. »Tamo, tamo daleka zemlja« svakako mu ne ide »na ruku« glede dolazaka kući.


– Imali smo tri dana pauze pred Božić i dva za Novu godinu, a to mi je bilo premalo za otići kući. Nema izravnog leta Porto – Zagreb, tako da moram presjedati i ukupno treba mi gotovo jedan cijeli dan za doći do Zadra. Dolazim jednom godišnje, u ljeto kada imamo veću pauzu. Nažalost tako je kako je, no to je jedan dio mojeg posla. Ulazim u treću godinu u Rio Aveu, prezadovoljan sam i smatram da je to »to«, barem za sada – započeo je Pantalon.


Portugalska priča


Stigao je Pantalon u tadašnjeg portugalskog drugoligaša u srpnju 2021. godine i kako sam kaže bio je to »odličan potez u karijeri«.




– Svi klubovi prije bili su blizu kuće, a onda sam otišao baš daleko. Krenuo sam prvo u momčadi do 23 momčadi, odigrao sedam-osam utakmica za taj sastav. Trebalo je to i meni i klubu za adaptirati se jedni na druge. Potom sam dobio priliku u Kupu u studenom, a nakon toga krenuo sam igrati u prvenstvu i ostalo je povijest – kazao je Pantalon.



Ove sezone u 15 ligaških utakmica šest puta je bio starter. Početkom sezone dobivao je više prilike, a onda od listopada više »grijao klupu«.


– Razlog tome najviše su kartoni. Zaredao sam sa žutim kartonima, dobio i suspenziju na jednu utakmicu. Došlo je nakon toga i do promjene taktike, ali što je tu je. Vidjet ćemo kako će biti dalje, no vjerujem da ću ubrzo dobivati više minuta. Nezahvalno je govoriti o sebi, no svakako sam dobro otvorio sezonu. Koliko znam vrlo su zadovoljni sa mnom i mojom igrom, to najviše se očituje da su mi ponudili novi ugovor do 2026. godine, jer mi se ovaj isticao sada na ljeto. Sve u svemu, Rio Ave je moja rezidencija još neko vrijeme – objasnio je Pantalon te dodao kako je zapravo došao do svoje pozicije – središnjeg braniča.


– Bio je to splet okolnosti. Prvo kao djeca igrate na svim pozicijama, a onda kad smo malo ozbiljnije krenuli bio sam zadnji vezni. Jedan momak, stoper, se na nekoj utakmici ozlijedio i mene je trener »bacio« iza u posljednju liniju. Tako je krenulo. Da se ozlijedio napadač, mogao sam završiti kao napadač, tko zna.


Profesionalnost


Posljednje dvije sezone Rio Ave je član Lige Portugal, elitnog razreda. Ove sezone je u donjem domu ligu te se trenutačno nalazi na 15. mjestu lige, što znači da su u »sigurnoj zoni«.


– Radi se o vrlo profesionalnom klubu. Sve je posloženo na iznimnoj razini. Imamo još jednu utakmicu do kraja polusezone, ostala nam je Benfica. Srećom, pobijedili smo sada posljednji susret protiv Portimonensea koji nam je izravni konkurent u donjem dijelu lige. Vrlo važna tri boda su nam to bila. Svjesni smo da smo pri kraju tablice, međutim situacija nije alarmantna. Treniramo jako dobro i vjerujmo svi zajedno da će se to početi pokazivati kad će trebati. Već se i počelo protiv Portimonensea.



Govoreći u svom klubu Pantalon ističe još nešto.


– Nikada u karijeri nisam imao bolju svlačionicu. Svi su za jednog, jedan je za sve. Nevjerojatno će možda zvučati, ali u dvije sezone, koliko sam tamo, nikada nije bilo niti jedne nesuglasice. U klubu imamo sve vrhunski posloženo. U pravilu od 8 do 14-15 sati smo u klubu svaki dan. Pruženo je sve što treba, doručak i ručak organizirani i to je to, međutim svi klubovima u ligi imaju tako posloženo – objasnio je Pantalon.


U njegovoj prvoj sezoni u Rio Aveu, spomenuti klub osvojio je naslov u Ligi Portugal 2 i plasirao se među elitu.


– Jedna i druga liga su iznimno jake. Razlike nisu velike između njih. Ustvari, razlike su u brzini igre kao takve i brzini donošenja odluke. U prvoj ligi u pravilu imate jedan-dva dodira i lopta mora ići dalje. Nema vremena za razmišljanje – istaknuo je Pantalon dodajući kolika je razlika igrati protiv najvećih klubova poput Porta, Benfice i Sportinga.


– Igrao sam protiv svih već i svaki puta iznova je osjećaj sjajan. Svi treniramo za takve utakmice, za igranje protiv takvih klubova, za takve stadione. To je jedan od snova kojeg svi nogometaši imaju kada krenu s nogometom. Vidi se individualna kvaliteta kod takvih klubova, međutim ona nije presudna nego način na koji momčad funkcionira. Kolektiv, svih 11 igrača na terenu pobjeđuju, a ne jedan. Koliko god oni svi ponaosob bili jako dobro »potkovani«, nemaju ništa ako ne funkcioniraju svi zajedno – zaključio je Pantalon.


 


Povratak u Zadar


Pantalon je karijeru počeo u Zadru, a povratak »među svoje« nije isključen.


– Pratim Zadar, naravno. Znam da su u borbi za viši rang i iskreno se nadam da će uspjeti jer zavrjeđuju to. Nikad se ne zna za povratak. Volio bih se vratiti jednog dana, no tko zna, neka ta »knjiga« ostane otvorena. Zadar je moj grad, najdraži na svijetu i uvijek je bio poseban motiv igrati za njega.


 


Vatreni


Kao i svakom na svijetu, nastupanje za reprezentaciju je vrh vrhova.


– Drago mi je da imamo jaku reprezentaciju, igrače u jakim klubovima. Nadam se jednog dana biti među njima, tko se ne nada tome taj laže. Treba raditi, vjerovati u sebe, biti strpljiv i marljiv i jednog dana će se sve posložiti. Trenutačno ne znam koliko sam daleko od toga, ne želim ni razmišljati. Bit će što bude.


Zadar usred Portugala


Rio Ave dolazi iz grada Vila de Conde. Grad od 80-ak tisuća stanovnika na obali Atlantskog oceana vrlo je sličan Donatovom gradu.


– Puno poveznica ima sa Zadrom. Od klime, vremena, veselih ljudi koji me jako podsjećaju na Zadrane. Sve u svemu nije mi bio problem prilagoditi se tamošnjem životu, jedino je problem bio jezik. Srećom brzom sam pohvatao sve, išao na tečaj kojeg sam već nakon godinu dana prošao i sada govorim tečno bez ikakvih problema. Moram istaknuti kako prije nego što sam naučio, svi su bili ljubazni i nije im bio problem govoriti engleski.