Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Problemi

Macron kaže da će voda u rijeci Seini biti čista za Olimpijske igre. Ali, sve ovisi o vremenu

Autor: Hina

23.04.2024. 17:47
Macron kaže da će voda u rijeci Seini biti čista za Olimpijske igre. Ali, sve ovisi o vremenu

Foto: Foto REUTERS

U slučaju velike olujne epizode kao prethodnih dana, sve bi moglo rezultirati mješavinom kišnice i otpadnih voda u rijeci...



PARIZ Emmanuel Macron, koji je obećao plivati ​​u Seini za Olimpijske igre, uvjeravao je u utorak da će voda u rijeci biti čista, povodom svečanog otvorenja stanice za pročišćavanje kišnice u Champignyju -sur-Marneu, ključnoj za održavanje određenih događaja na Seini.


“Mogućnost plivanja u Marni i Seini jedan je od događaja stoljeća, to moramo učiniti zbog naše baštine””, izjavila je ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra, a i šef države također je pozdravio ovaj “ključni korak u omogućavanju plivanja Seine” na svom X računu.


“Mobilizirani svi zajedno, država i izabrani dužnosnici, stižemo tamo, voda iz Seine bit će svježa… i čista”, napisao je na društvenoj mreži.




Emmanuel Macron se zapravo u nekoliko navrata obvezao plivati ​​u Seini tijekom Igara, ali nije odredio datum sastanka niti je naveo hoće li to učiniti javno.


Nizvodno od postrojenja za pročišćavanje kišnice (SDEP) otvorenog u Champignyu, Marna se ulijeva u Seinu, gdje će se ovo ljeto održati plivačka natjecanja na otvorenim vodama i plivački dio triatlona.


Ovo potonje daje hladan znoj organizatorima OI u Parizu jer čistoća rijeke uvelike ovisi o vremenu pa bi u slučaju velike olujne epizode kao prethodnih dana, sve moglo rezultirati mješavinom kišnice i otpadnih voda u Seini, a sportski događaji bi mogli biti odgođeni ili čak otkazani, kao što je bio slučaj tijekom testnih događaja prošlog kolovoza.


Mjere koje se poduzimaju za čišćenje Marne i Seine trebale bi omogućiti i kupanje, što u slučaju Marne više nije moguće od 1970., a u prijestolničkoj rijeci Seini od 1923. godine.


Uz bazen Austerlitz, izgrađen u Parizu i svečano otvoren početkom svibnja, bazen Champigny, čija je izgradnja započela u jesen 2020. uz cijenu veću od 53 milijuna eura, veliki je projekt.


Napajan iz dva vodozahvata, manji je od Austerlitza jer ima samo 8.000 kubika u usporedbi s 50.000 kubika Austerlitza, ali ima dvostruku funkciju –  pod zemljom, dva režnja s dubinom do 20 m i promjerom od 35 m primaju kišnicu, jedan za skladištenje nju, drugu za čišćenje u tri faze. U prvoj fazi su sita za odvajanje otpada, zatim, lopatice za taloženje za odvajanje vode od pijeska i mulja, te konačno glavna tehnološka inovacija leži u prisutnosti oko stotinu ultraljubičastih lampi za dobivanje, uvjeravaju operateri, 99.9 posto zdrave vode, bez bakterija.