Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani u Europi

Livakoviću pobjeda, Modriću i Kneževiću remi, Butiću i Tomasovu poraz

Autor: Alen Plahinek

21.02.2024. 09:51
Livakoviću pobjeda, Modriću i Kneževiću remi, Butiću i Tomasovu poraz

Foto: Semih Bahadir



Bez pretjeranog isticanja svoje radne zadatke ispunili su nogometaši iz Zadra i njegove okolice proteklog vikenda na terenima diljem Europe. Od 15 nogometaša, svega njih petorica upisali su nastupe, a među njih petero samo je Dominik Livaković u dresu Fenerbahčea završio tjedan s nova tri boda na svojem kontu.


Turski gigant s 3:1 je pobijedio Rizesporu u Rizeu i nastavio veliku utrku s Galatasarayom za titulu na kraju sezone. Utakmica je odigrana u uvjetima u kojima bi se možda lakše odigrao vaterpolo nego nogomet. Domaćini su po tim ludim uvjetima imali 1:0 sve do 48. minute kada je rezultat poravnao Dursun, zatim je Džeko u 65. okrenuo rezultat, a Kahveci potvrdio pobjedu u trećoj minuti sudačke nadoknade.


Veća minutaža


Luka Modrić upisao je 86 minuta u remiju Real Madrida protiv Raya Vallecana za vikend, dok u susretu Lige prvaka protiv Leipziga na teren nije ulazio. »Kraljevi« su kod Raya uvelike kiksali odigravši samo 1:1. Joselu je zabio za vodstvo Madriđana u trećoj minuti, a konačni rezultat djelo je de Tomasa u 27. Unatoč kiksu ostali su uvjerljivo na vrhu jer je jedini pratitelj Girona poražena kod Athletic Bilbaa. Karlo Butić vratio se igranju nakon suspenzije od jedne utakmice zbog crvenog kartona. Odigrao je proteklog vikenda 61. minutu, no to nije pomoglo njegovoj momčadi da pobijedi u gostima u Bariju (1:0). Nakon dva uzastopna poraza, FeralpiSalo ponovno je pao u poretku i trenutačno je pretposljednja momčad lige.




Nakon tri mjeseca izbivanja na teren se vratila bugarska liga pa samim time i Lovre Knežević zajedno s Etarom. Poluuspješno je odrađeno povratničko kolo jer je upisan bod na domaćem terenu protiv CSKA 1948 Sofije (1:1). Etar je posljednja momčad lige s deset bodova u 21. odigranom susretu. Jedini koji je još nastupio proteklog vikenda bio je Marin Tomasov za kazahstansku Astanu u prijateljskoj utakmici protiv Rostova. Astana je poražena 1:0.


Zagrijane klupe


Drugu utakmicu zaredom Ivan Santini odgledao je utakmicu svojeg Züricha s klupe. Bila je to ujedno i druga pobjeda zaredom momčadi iz najvećeg grada Švicarske, ali vrlo važna jer se radi o jednom od konkurenata, Luzernu (1:0), u kontekstu osiguravanja play-offa lige. Belgijski Aalst Eendracht upisao je pobjedu protiv KRC Genta u gostima, a Antonio Mršić nije nastupio. Aalst je ovom pobjedom nastavio voditi četvrtim rangom belgijske lige. Slovenski dvojac, Vice Bažadrić i Jakov Gurlica također susrete svojih momčad gledali iz »prvog reda«. Baždarićeva Rogaška s 4:1 je »razbila« Domžale, dok je Gurlićev Bravo odigrao 0:0 protiv najvjerojatnijeg novog prvaka Celja. Treći zadarski »Slovenac« Jakov Katuša bio je izvan sastava Aluminija koji je poražen od Kopra 2:1. Stipe Perica već je treću utakmicu zaredom grijao klupu Standard Liegea koji je poražen od Waterlooa (2:1). Lovre Rogić i njegovo Sarajevo izgubili su na domaćem terenu od Širokog Brijega 3:1. Sarajevo je tako nakon prvog proljetnog kola palo na četvrto mjesto lige.


Ivan Prtajin bio je izvan sastava Wehena koji je pred preko 60 tisuća ljudi gostovao u Gelsenkirchenu kod Schalkea i izgubio 1:0. Renato Pantalon je također bio izvan sastava, treću utakmicu zaredom, a njegov Rio Ave je upisao poraz od Famalicaoa. Martin Erlić bio je pošteđen nastupa za vikend zbog ozljede mišića koji je zadobio u prethodnom nastupu. Sassuolo je poražen 3:0 u Bergamu kod Atalante, a vodeći pogodak bilo je djelo hrvatskog reprezentativca Marija Pašalića. Sassuolo je ostao 17., no ima jednak broj bodova kao i 18. Verona.