Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 15. kolo

Kuriozitet na Višnjiku! Zadar pobijedio, a Božić nije MVP kola

Autor: Paulo Sarić

09.01.2024. 19:49
Kuriozitet na Višnjiku! Zadar pobijedio, a Božić nije MVP kola

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra vratili su se na pobjedničke staze. Igrači Danijela Jusupa večeras su u susretu 15. kola ABA lige pred nešto više od dvije tisuće gledatelja u Krešinom domu svladali Studentski centar rezultatom 79:73. Junak nove pobjede Zadra bio je raspoloženi Lovro Mazalin koji je na izvrstan način iskoristio svoju priliku i „uskočio u tenisice“ Luke Božića, a kao poseban kuriozitet valja istaknuti podatak da je družina Danijela Jusupa po prvi puta ove regionalne sezone stigla do dva boda, a da pritom snažni Bjelovarac nije bio MVP kola.


Dizelaški početak


Premda je u susret ušao oslabljen neigranjem kapetana Marka Ramljaka i zahvalnog Adema Mekića, Zadar je bolje otvorio utakmicu i postigao prvih šest poena na dvoboju. Gosti su u uvodnim trenucima pokazali dosta dekoncentracije te su već u početnih sto sekundi izgubili dvije lopte, što je s druge strane kaznio Luka Božić. „Studenti“ su, po dobroj staroj navici, bili brzi na obaraču pa su Aubrey Dawkins i Borna Kapusta učas smanjili na pola koša zaostatka, da bi trica Patrika Jambrovića i još jedno polaganje iz kontre, ovoga puta Arijana Lakića, nakratko vratili Zadrane natrag na dva posjeda prednosti. Razlika je mogla biti i veća da tvrde ruke nije bio rekonvalescent Karlo Žganec koji se, povišenoj tjelesnoj temperaturi unatoč, junački stavio na raspolaganje treneru Danijelu Jusupu, a u žustrom ritmu koji krasi obje momčadi – na kaznu nije trebalo dugo čekati.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Mladi hrvatski reprezentativac u redovima razvojne momčadi Budućnosti Tomislav Ivišić s pet poena je inicirao nalet crnogorskoga sastava 0:10 i time natjerao domaćeg stratega na kratki razgovor sa svojim igračima pri rezultatu 12:17. Kako su nestali lagani koševi na nepostavljenu obranu tako se sve sporije mijenjalo i osvjetljenje LED-ica na semaforu, da bi napadačku mini-krizu prvo prekinulo polaganje Lakića, a onda i vezana slobodna bacanja Božića, pa se u drugu dionicu ušlo s 18:21 za družinu Dejana Jakare.


Igra mačke i miša




Nervozna i pogreškama isprekidana igra nastavila se sve do odlaska na veliki odmor. Gosti su do kraja 17. minute imali blagu rezultatsku inicijativu, no bilo je to daleko od fluidne košarke kakvu su prikazivali na početku sezone. Isto je vrijedilo i na suprotnoj strani. Dok su „Studenti“ redovito padali na ispitu pravilne organizacije napada, domaćini su im vraćali uslugu s linije slobodnih bacanja odakle su promašivali i oni od kojih se to i ne bi očekivalo, poput Darija Drežnjaka, pa je za pozitivne tonove u Krešinom domu valjalo sačekati samu završnicu prvog poluvremena kada se obrana zategla za još pokoji „zub“ i otvorila prostor naletu 10:2, zahvaljujući kojem se u svlačionice otišlo sa zalihom od dva posjeda gledano iz perspektive branitelja naslova prvaka Hrvatske (39:33).


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Prvi napadi nakon povratka na parket donijeli su pravu baražnu vatru od strane momaka iz Podgorice koji su se na krilima Ivišića, Emira Hadžibegovića i Borne Kapuste načas ponovno vratili u vodstvo (43:44), no bila je to kratkotrajna radost za crnogorsku družinu jer je odgovor bio ekspresan i proporcionalan. S iste udaljenosti su uzvratili prvo Žganec, a potom i Drežnjak, za odlazak na plus sedam i novi „time-out“ trenera Jakare (51:44).


Prijelomni trenuci


Bio je to tek uvod u prave zadarske minute. Čvrsta i agresivna obrana nastavila je stvarati velike poteškoće u organizaciji gostujućih napada, dok se s druge strane razigrao Lovro Mazalin koji je iz „posta“ i kontri kažnjavao i najmanje propuste „Studenata“, pa se nalet momaka u bijelim dresovima nastavio sve do 28. minute i nove „čašice razgovora“ gostujućeg stratega. Ovoga puta pri rezultatu 61:48, za parcijalnih 18:4 Zadra. Čvrsta obrana i kontrola skoka anulirali su sve šuterske nedostatke, dok je napadačka iskra, koja je dolazila s čak četiri adrese, jer su uz Mazalina vrijedan doprinos davali i dvoznamenkasti Božić, Drežnjak i Žganec, bila previše za mladiće iz Podgorice koji su u posljednju dionicu ušli s dvoznamenkastim minusom (63:52).


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Nezadovoljan izdanjem svojih pulena gostujući strateg je brzo „ispucao“ i svoju treću minutu odmora pa se četvrta četvrtina većim dijelom pretvorila u lov na dvostruku pobjedu, odnosno „nadoknađivanje“ 13 poena minusa iz Podgorice iz drugog kola. Bili su Zadrani blizu i tome jer je semafor manje od sto sekundi prije kraja pokazivao 79:64, no na koncu su se morali zadovoljiti i „običnim“ trijumfom. Vrijednim nova dva boda i skokom na sedmo mjesto na ljestvici regionalne lige.


Junak pobjede Zadra bio je Lovro Mazalin koji je s 23 poena i sedam skokova bio najučinkovitiji igrač utakmice, a pratio ga je Karlo Žganec sa 17 poena i sedam uhvaćenih lopti, dok je Tomislav Ivišić s deset poena bio jedini dvoznamenkasti kod Studentskog centra.