Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

prvenstvo hrvatske

Košarkaši Zadra večeras igraju drugu utakmicu protiv Splita na Gripama

Autor: Andrija Dešpoja

01.06.2023. 13:13
Košarkaši Zadra večeras igraju drugu utakmicu protiv Splita na Gripama

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



Baviti se prognozama u sportu definitivno je nezahvalan zadatak, a da je tomu tako potvrdili su i košarkaši Zadra koji su prekjučer na veselje svojih mnogobrojnih navijača napakostili tradiciji koja je kazivala da u dalmatinskim finalima nijednom u dotadašnjih deset odigranih utakmica nije slavio gost. Pored te tradicije Zadrani su uspjeli prekršiti još jedan postulat kada su u pitanju ovosezonski okršaji dvaju najvećih dalmatinskih klubova.


Po uzoru na tih šest prethodno odigranih dvoboja koji su se uglavnom odlučivali na jednu loptu, očekivao se novi triler u režiji plavih i žutih, no gosti sa sjevera Dalmacije ubili su svaku neizvjesnost kako se utakmica bližila završnim minuta, štoviše Jusupovi igrači zabrtvili su svoj break četiri minute prije kraja bijegom na deset plusa (63:73) i nakon toga se više nisu osvrtali na jalove pokušaje »Žutih« da se nekako vrate u život.


Reklo bi se rutinski odrađen posao Zadrana koji su osim jednog kratkog razdoblja u prvoj četvrtini te sličnog, ali dugotrajnijeg perioda u drugoj dionici, bili ti koji su dominirali otvaranjem finalne serije, a potvrda nadmoći stigla je tijekom treće i četvrte četvrtine kada su Splićane ograničili na tek 30 ubačenih poena, s tim da su sedam koševa zabili u posljednjoj minuti kada je već bilo jasno da će gosti uzdignutih ruku dočekati kraj dvoboja.


Svježina i koncentracija




Naravno, zadovoljstvu u gostujućim redovima nije bilo kraja, s razlogom jer je odrađen vrhunski posao te je ostvaren zacrtani cilj već iz prvog pokušaja. Splićanima je oduzeta prednost domaćeg parketa, a već večeras od 20 sati Jusupova momčad ima priliku udvostručiti svoju prednost kojom bi zakoračili s jednom i pol nogom na pobjedničko postolje.


Danijel Jusup (KK Zadar)


No, u Jusupovim razmišljanjima podizanje trofeja još uvijek je jako daleko, iskustvo 61-godišnjeg stratega uči da tek sada slijedi pravi izazov za njegove igrače koji nikako ne smiju dopustiti okretanje tzv. momentuma na stranu Splita.


– Imali smo tek vremena napraviti jedan regeneracijski trening. Malo smo se uspjeli osvježiti i ukazati na stvari koje nisu bile dobre u prvoj utakmici, tako da smo odradili tu jednu taktičku pripremu za novi dvoboj večeras na Gripama.


Kao i uoči prve utakmice iznimno je bitno da ne dozvolimo Splitu napadački skok i da u tom segmentu budemo čvrsti i da domaćinu ne dopustimo da nas na ovaj ili onaj način izgura iz pozicije za skok – kazao je trener Zadra u najavi drugog finalnog okršaja koji će sigurno domaće košarkaše staviti u situaciju da ne biraju sredstva kako bi seriju vratili na početni rezultat.


– Dobili smo jednu utakmicu, to je dobro, ali svjesni smo da to nije dovoljno. Igra se na tri pobjede i svaka utakmica u seriji je ključna i svaka je za sebe. Samo takav pristup može nas dovesti do željenog cilja. Opet ću naglasiti, Split je jako dobra momčad i uvijek je s njim jako neizvjesno.


Nadam se da ćemo kako serija bude odmicala uspjeti održati potrebnu svježinu i mentalnu koncentraciju. Trebat ćemo izdržati još jači pritisak, kako splitske publike tako i domaće momčadi koji nas očekuje u ovoj drugoj utakmici. Moramo ostati mirni i igrati svoju igru pa ćemo vidjeti gdje će nas sve to onda odvesti – kazao je Jusup koji se potom s terena prešaltao na tribine gdje je također nadmoćno dobivena bitka u odnosu na splitske navijače.


Oko dvjesto Zadrana stisnutih na tribini iznad koša u svakom pogledu je nadmašilo preko dvije i pol tisuće domaćih navijača, a takvu podršku nije propustio istaknuti i Jusup, svjestan da s pravim šestim igračem šanse povratak na Višnjik s 2-0 u džepu nije uopće nerealna želja.


– Zahvaljujem se našim vjernim navijačima koji su nas u tako velikom broju bodrili s tribina u prvoj utakmici. To nam jako puno znači i naravno da želimo da nam bude tako i u ovoj drugoj utakmici i da s jednim fer i korektnim navijanjem budu uz nas, a mi ćemo se truditi na terenu opravdati njihovo povjerenje – zaključio je Jusup svoje viđenje onoga što slijedi u večerašnjoj drugoj finalnoj utakmici u kojoj su gosti dobili psihološki odušak, ali i priliku da se protivnika potpuno nokautira.



Da nema spavanja na lovorikama naznačila je i produžena Jusupova ruka na parketu Marko Ramljak. Kapetan je svjestan da druga utakmica donosi veliku priliku za početak hlađenja pjenušca, ali treba prvo skočiti pa onda kazati hop.


Ponoviti prvu utakmicu


– Stvarno smo super odradili prvu utakmicu, uistinu smo odigrali muški kako i doliči finalu te na koncu zasluženo slavili. Bilo je tu puno dobrih stvari s naše strane, a imali smo nekoliko lošijih minuta u drugoj četvrtini kada nam je Split na brzinu poništio osam koševa prednosti.


Ali, skupili smo se u drugom poluvremenu, stisli smo u obrani i zatvorili Splitu napadački skok koji nam je inače zadavao puno problema. Bili smo fokusirani u najbitnijim trenucima i na kraju smo prelomili pitanje pobjednika u posljednjoj četvrtini. Na tom tragu moramo biti i večeras, Splićani će se sigurno drukčije postaviti s nekim novim taktičkim zamislima kako bi uspjeli izjednačiti, no i mi imamo nekih stvari za popraviti tako da očekujem još jednu vrlo zanimljivu i uzbudljivu utakmicu, a vjerujem da možemo ponoviti prvu utakmicu, ako ne i bolje odigrati nego prekjučer – kazao je kapetan Zadra kojem je rame uz rame na Gripama bio »zemljak« Dario Drežnjak.


Doslovno je eksplodirao u nastavku žutokosi krilni centar Zadra, nakon što je prvi dio utakmice bio potpuno neprepoznatljiv s tek tri ubačaja. Njegov doprinos u drugom poluvremenu bio je nemjerljiv, a posebno je dojmljiva bila Drežnjakova uloga u ključnoj seriji 18:2 kojom se prelomila utakmica pred ulazak u njene završne minute. Mirnoća u napadu i čvrstina u obrani recept je koji sigurno treba slijediti i večeras.


– Imali smo dosta grešaka u napadu u jednom trenutku utakmice, ostali smo mirni do poluvremena i nakon toga uspjeli napraviti novu prednost. Ovo je tek početak, treba se nastaviti boriti. U drugom dijelu je presudila naša mirnoća, čvrstina u obrani, mislim da je to bio ključ naše pobjede i put koji svakako trebamo slijediti u drugoj utakmici – rekao je Drežnjak.