Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Poništili 15-godišnji vakuum

Košarkaši Zadra po peti put u povijesti ostvarili plasman u doigravanje

Autor: Andrija Dešpoja

18.04.2023. 21:44
Košarkaši Zadra po peti put u povijesti ostvarili plasman u doigravanje

Foto: Mate Komina



Okršajem s beogradskim Partizanom košarkaši Zadra zaključili su osnovni dio ABA lige, no time nisu i završili ovosezonsko putovanje regionalnim natjecanjem. Jedanaest pobjeda iz 26 utakmica pokazalo se dostatnim da se momčad Danijela Jusupa nađe u doigravanju jer im je unatoč prekjučerašnjem porazu na svom parketu od moćnog euroligaša put popločao drugi beogradski euroligaš C. zvezda koja je po očekivanju slavila kontra Splita. Poraz »Žutih« u Beogradu donio je i konačnu potvrdu ulaska u odabrano društvo najboljih osam sastava, i to sa sedme pozicije nakon što je jučer SC Derby izgubio u Laktašima. Četvrtfinalni protivnik tj. drugoplasirani sastav osnovnog dijela još uvijek je nepoznanica i odgovor na to pitanje dat će zaostale utakmice u kojima će sudjelovati Partizan i C. zvezda, no sigurno je da će Jusupova družina u seriji na dvije pobjede koplja ukrstiti s jednim od beogradskih euroligaša. Jasno, plasman u polufinale unaprijed je proglašen nemogućom misijom, realno s obzirom na to da će im s druge strane terena stajati sastavi koji pizaju preko 10 milijuna eura, no Zadranima je to prilika da zaslade odličnu sezonu velikim protivnikom te da napune još jednom Krešin dom do vrha, što sigurno nije mala stvar.


Pamte se Jazine


Davna su to bila vremena kada se Zadar mogao na terenu ravnopravno nositi s beogradskim velikanima, i to u odlučujućim utakmicama. Naravno, prva na pamet pada čuvena polufinalna utakmica iz ljubljanskog Final Foura 2003. godine. Meeksova trica C. zvezdi utabala je tada slavljenički put u finalnom pothvatu kontra Maccabija, a između te 2003. i ove 2023. dogodila su se još tri plasmana Zadra u regionalno doigravanje. Sva su ostvarena dok su se još domaće utakmice igrale u starim Jazinama, a zadnje se zbilo prije 15 godina. Te sezone 2007./08. pod kormilom Aleksandra Petrovića Zadar je igrao posljednju sezonu u hramu košarke i s nestrpljenjem se očekivao prelazak u moderno zdanje na Višnjiku, ali zadarski navijači ni u peti nisu imali primisao da će se sljedećih desetljeće i pol njihov klub uglavnom nalaziti na samim marginama regionalnog poretka, a jedne sezone (2011./12.) uspio je čak i ispasti iz lige. Ta posljednja sezona u Jazinama okrunjena je slavodobitno naslovom prvaka Hrvatske, dok je i u regionalnom natjecanju Acin Zadar imao priliku ponoviti slavnu 2003. godinu. Završio je kao drugi nakon osnovnog dijela i ispred se nalazio tek Partizan, a tadašnji format Final Foura koji se igrao Ljubljani zaslužili su eliminacijom sedmoplasiranog FMP-a, u majstorici u Jazinama kojom je na koncu izdominirao Pankracije Barać. Acine trupe zaslužile su odlazak u Ljubljanu, no tamo su naletjeli na Hemofarm koji ih je svladao u polufinalu s 81:72 i tako je propao objektivan san o drugoj regionalnoj tituli u klupskim vitrinama. Do te 2008. Zadrani su uz pobjedničku 2003. još dvaput zaslužili doigravanje.


Vakuum


Sezone 2004./05. pod trenerskom paskom Rudolfa Juge osnovni dio je zaključen na sedmom mjestu čime se kupila ulaznica za Final Eight turnir u Beogradu. Četvrtfinale protiv drugoplasiranog Partizana završilo je bolnim porazom 99:72, titulu prvaka je na kraju odnio Hemofarm. Zanimljivo u polufinalu su se tada našla četiri srpska kluba (Partizan, C. zvezda, Hemofarm i Reflex), a identičan rasplet Final Eighta zbio se i sljedeće sezone (2005./06.). Zadar je kao osmi putnik otišao prema Sarajevu, no opet se kobnim pokazao Partizan koji je slavio s 93:81, naslov je unutar srpskog kvarteta ovog puta izborio FMP (bivši Reflex). Te sezone klub se nakon osvajanja prvog naslova Hrvatske u povijesti našao u situaciji da su ga vodila čak tri trenera. Jugu je naslijedio Vlado Vanjak koji je osvojio Krešin kup, ali i on je smijenjen pa je sezonu završio Petar Popović. Dolazak Ace Petrovića naredne sezone donio je zadnje trzaje Zadra u gornjem domu regionalne lige, a onda se prelaskom na Višnjik suprotno svim očekivanjima dogodio dugotrajni vakuum koji se konačno, nakon dugih 15 godina, uspio otčepiti ovosezonskim dosegom Jusupove momčadi.


Posljednji bis




A podsjetimo se da je ovog ljeta najtrofejniji trener Zadra imao tek 350 tisuća eura na raspolaganju i dočekan je s velikom dozom skepse oko selekcije igrača te ambicija da se Zadar vrati na veliku regionalnu scenu. Danas, nekih osam do devet mjeseci kasnije, epilog je da se momčad s Višnjika našla u odabranom društvu, da svi protivnički treneri hvale viziju i način igre koju preferira iskusni Jusup i da je Zadar jedini od hrvatskih klubova ostvario plasman među osam, iako je uoči početka sezone bio jedan od najistaknutijih kandidata za ispadanje. Te crne slutnje, unatoč brojnim otegotnim okolnostima s kojima su se tijekom sezone susretali igrači i stručni stožer (neisplate plaća, odlazak Jordana), nisu se pokazale preprekom da se produlji regionalna sezona pa makar i sa šansama za polufinale izražene u promilima. Jusupovi momci su svakako zaslužili taj posljednji bis pred sigurno krcatim Krešinim domom u četvrtfinalu.


Božić za povijest


Plasman u doigravanje košarkaša Zadra definitivno ne bi bio moguć da se ove sezone svojim briljantnim izvedbama nije u sve umiješao Luka Božić. S kompletiranim 26. kolom Bjelovarčanin je potvrdio sezonu iz snova u regionalnoj ligi, postavivši standarde koji će teško u buduće vrijeme netko nadmašiti. Božić je odigrao 25 utakmica, jedino nije participirao u slavlju Zadra na parketu C. zvezde, i pritom ostvario ukupnu valorizaciju 814, što nijednom igraču regionalne lige dosad nije uspjelo. Samo prebacivanje magičnih 800 je jedinstven uspjeh, a po utakmici je bilježio učinak od 32.6 indeksna poena. Također, Božić se upisao u povijest ABA lige kao prvi igrač koji je prebacio marginu od 500 poena, 200 skokova i 100 asistencija. Ubacio je ukupno 551 koš (22 po utakmici), uhvatio 246 lopti (9.8) i podijelio 160 asistencija (6.4). Nitko od konkurencije nije mu ni došao blizu po učinku ove sezone, stoga bi bilo veliko iznenađenje da ga vodstvo lige i ovog puta zaobiđe u dodjeli MVP nagrade.