Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

poraz košarkaša zadra

"Žuti" po istoj recepturi do novog slavlja na Višnjiku

Autor:

17.01.2023. 22:29

Foto: Mate Komina



Domaći takmaci ove sezone se pokazuju velikim baukom po momčad Danijela Jusupa. Cibona je dvaput svladala Jusupove trupe, a isti pothvat večeras je uspio napraviti i Split koji je za razliku od Zagrepčana oba puta odnio puni plijen iz Krešinog doma i to gotovo na identičan način kao i u tom prvom srazu na Višnjiku krajem prošle godine.


Očito je Zadar koji u regionalnoj ligi redom ruši, do sada, strašne srpske i crnogorske klubove, postao pročitanom knjigom za domaću košarkašku scenu koja će pogotovo u narednih četiri do pet mjeseci biti u sve većem fokusu. I u tom naumu, da se što više približe startnoj jedinici Jusupova momčad nije uspjela pred 800-njak svojih navijača.


Gosti su se unatoč zaostatku od 13 koševa u drugoj dionici i 11 minusa u trećoj četvrtini, uspjeli othrvati Zadranima koji pak nisu u trenucima kada se utakmica lomila imali dovoljno mudrosti i koncentracije da se konačno oslade na svom parketu u jednom derbiju hrvatske lige.




Američki tandem Nelson-Shorter uz nadahnute mladiće Runjića i Tišmu pokazali su se prevelikom preprekom za Jusupove momke koji su se izgleda previše potrošili u abaligaškom okršaju u nedjelju.


Drežnjak povukao


“Žuti” su u Krešin dom stigli s popriličnim hendikepom, Subotić nije mogao računati na prvog playmakera Dominika Mavru, a u zapisniku se nije našao ni veteran Roko Ukić pa se uloga organizatora igre našla u rukama Shortera.


Uz to gostujući strateg nije mogao zbog propozicija u petorku postaviti sva tri Amerikanca, pa su u zadnje vrijeme zahuktali Sullivan i Nelson bili primorani dijeliti minutažu. Priliku je stoga u početnih pet Splita dobio 18-godišnji Marino Dubravčić i baš je on bio veliko iznenađenje za Jusupovu momčad u otvarajućim minutama dvoboja.


Šest minuta gosti su vrlo uspješno odbijali većinu napada domaćeg sastava te preko Dubravčića i Sullivana stigli do prvog vodstva (11:12), ali su tu onda i ugasili motore. Na njihovu nesreću, trener Zadra je relativno brzo shvatio da mu Božić ne donosi uobičajeni doprinos i umjesto Bjelovarca u vatru ubacio Drežnjaka koji je u narednih deset minuta postigao 15 koševa i povukao svoju momčad do dvocifrenog vodstva.


Razigrali su se doslovno svi u zadarskoj postavi kako se bližio kraj prve dionice, čak su četiri strijelca (Ramljak, Žganec, Drežnjak i Jordano) sudjelovala u bijegu na 25:15, a prednost se do polovice druge dionice popela i na 12 (32:20) poslije trice Davisa, te 13 viška (44:31) nakon dalekometnog ubačaja Čampare.


Činilo se kako su “Žuti” stjerani u stupicu i da bi do odmora mogli pretrpjeti sudbinu Mornara iz Bara, međutim Zadrani su se preračunali ne pazeći na Tišmu koji je učas tricom i dvicom spustio na sedam minusa (44:37).


Povratak “Žutih”


Split se tim mini-breakom vratio potpuno u utakmicu, što će potvrditi uvodnih šest minuta nastavka kada su se našli na samo pola koša zaostatka (58:57). Shorter je vješto dirigirao napadom”Žutih”, pridružili su mu se Nelson i Runjić te se Jusupova momčad našla u popriličnim problemima s tek šest postignutih poena u nepunih sedam minuta treće dionice.


Nabujali Split je na otvaranju završne četvrtine stigao i do potpunog preokreta, dalekometni ubačaj Tišme odveo je igrače Srđana Subotića do tri koša plusa (65:68). Tu tešku i neugodnu situaciju Jusup je logički pokušao izvući minutom odmora, i to će se barem za neko vrijeme pokazati dobitnom formulom.


Razbudili su se momci u bijelim dresovima na ulasku u završnih pet minuta, preko Jordana, Ramljaka i Božića vraćeno je vodstvo (74:70), ali Split se nipošto nije predavao. Nelson se pokazao u sljedećih minutu i pol nerješivom enigmom za domaću momčad, štoviše američki centar odveo je “Žute” do vodstva (76:78), a onda su dobili i poklon od sudaca koji su 51 sekundu prije kraja svirali Božiću namjerni prekršaj u napadu na Tišmi.


Splićani su iskoristili jedno bacanje, dok je na drugoj strani Božić pogodio za 78:79, no uzvratio je Nelson s četiri pogođena bacanja (78:83). Nadu je sedam sekundi do kraja ostavio živom Božić, košem i dodatnim za 83:81, međutim Kalajžić je na suprotnoj strani zabio jedno bacanje koje će se pokazati dovoljnim za slavlje Splićana nakon što je Ramljak sa sirenom promašio tricu za produžetak.


Domaće je po učinku predvodio Drežnjak s 23 poena dok je Božić ubacio 18 uz devet skokova. Kod Splita se iskazao Nelson s 22 pogotka, a veliku pomoć imao je u Shorteru koji je postigao 16 koševa, pritom uhvativši sedam lopti i podijelivši osam asistencija.