Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VELIČANSTVENA POBJEDA

Košarkaši Zadra nadigrali Cibonu u 9. kolu Lige za prvaka

Autor: Andrija Dešpoja

30.04.2023. 20:05
Košarkaši Zadra nadigrali Cibonu u 9. kolu Lige za prvaka

Foto: Marin Sušić/KK Cibona/ABA liga



Veliku, veličanstvenu pobjedu 96:75 (27:21, 21:15, 25:21, 23:18) izborili su košarkaši Zadra na gostovanju kod Cibone u 9. kolu Lige za prvaka. Jusupova momčad stigla je u Draženov dom s teškim teretom dvije odigrane utakmice u zadnja četiri dana (Cedevita J., C. zvezda), no odmorni Vukovi im nisu uspjeli parirati ni u jednom segmentu košarkaške igre. Jedino su sumnju u gostujuće slavlje igrači Josipa Sesara održavali tijekom početnih pet minuta, a onda su sve uzde derbija, koji je pobjednika uvelike približio jedinici u doigravanju, uzeli momci u plavom i kontrolirali rezultat do samoga kraja bez ikakve ugroze da se domaćin može vratiti.


Zadar se s ovom pobjedom i onom koju se očekuje u posljednjem kolu kod Furnira rezervirao za jednu od dvije prve pozicije. Uz pomoć Cibosa koji igraju na svom terenu protiv Splita Jusupovi igrači dočepat će se jedinice, a u slučaju slavlja “Žutih” u doigravanje će krenuti s drugog mjesta.


Cibona je bolje otvorila utakmicu te na račun trica Smajlagića i Kapuste nakon proteka pet minuta igre došla do devet koševa prednosti (18:9). Zadrani se potom pojavljuju na derbiju i ne samo to, već u potpunosti stavljaju Vukove u podređen položaj impresivnom 27:3 serijom koja se protegla sve do polovice druge dionice. Inicijator tog silovitog gostujućeg udara bio je Božić koji je upalio svoje abaligaške motore, Ramljak je zatim dodao dvicu pa tricu, pridružio se i Drežnjak, da bi zaključak pripao Božiću sa sedam poena u nizu te Žganecu koji je odličnoj obrani i skok-igri dodao i poene za nevjerojatan zadarski bijeg na 15 viška (21:36). Sesarov sastav dolazi malo do zraka u smiraj prvog poluvremena, preko Mazalina primiče se na deset koševa zaostatka (36:26), no nisu dali Čampara i Mekić da se na odlasku prema svlačionicama prednost Zadra spusti na jednoznamenkaste razine (36:48).




Nije se promijenilo raspoloženje na parketu Draženovog doma ni tijekom treće četvrtine, Zadar je pretočio čvrstu obranu iz prvog dijela, a u napadu su novi impuls dali Žganec (dvica i trica), Davis i Lakić (dva plus jedan), što je uz Božićeva bacanja označilo najvećih zadarskih plus 22 (41:63) na 15 minuta do kraja. Pomalo i očekivano, kako se bližio smiraj treće dionice popuštala je gostujuća obrana, iskoristili su to Majcunić i Kapusta, ali ponajviše stasiti Ljubičić, za prepolavljanje ogromnog zaostatka (57:69). Jusupovi igrači ipak na vrijeme pronalaze spas od velikog Ciboninog povratka, a zasluge išle su ovog puta na adresu Ramljaka i Žganeca koji su pogodili teške dvice i time se osigurala, pokazat će se uskoro, pobjednička zaliha od 16 poena (57:73).


U preostalih deset minuta Vukovi nisu uspjeli ni na trenutak zakomplicirati Zadranima ugodnu plovidbu Draženovim domom. Tercet Božić-Žganec-Ramljak pokazao se najzaslužnijim za razbijanje Cibosa na njihovom parketu. MVP ABA lige zabio je najviše, 26 poena čemu je dodao sedam uhvaćenih lopti i pet uspješnih dodavanja, kapetan je nastavio s fenomenalnim partijama s učinkom od 17 poena, šest skokova i šest asistencija, dok je Žganec bio najsvestraniji s 13 koševa, osam skokova i sedam asistencija. Kod Vukova se istaknuo Ljubičić s 21 košem.