Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liga za ostanak Prve muške lige, 5. kolo

Nova gostujuća pobjeda Jazina

Autor: Paulo Sarić

15.04.2023. 19:53
Nova gostujuća pobjeda Jazina

Foto: KK Zadar



Košarkaši Jazina Arbanasa upisali su novu pobjedu u Prvoj muškoj ligi. Mladići Roka Jurline su na gostovanju kod Samobora u petom kolu Lige za ostanak slavili rezultatom 85:86, čime su stigli do šestog gostujućeg trijumfa u sezoni.


Premda su na put krenuli u oslabljenom sastavu, lišeni pomoći junaka prošlotjedne pobjede Roka Lukića i seniorskog dvojca Krševan Klarica-Maksim Matulina, mladi Zadrani su brzo zagospodarili terenom i već krajem prve četvrtine otišli na dvoznamenkastu prednost. Rani impuls nadama Jazina dala su četiri vezana dalekometna ubačaja, po dva djelo Luke Bilokapića i Jurice Zagoršaka, nakon kojih je semafor pokazivao 13:25 za goste. Premda su čitav prošli tjedan radili bez trenera Roka Jurline koji je s mladom reprezentacijom bio na pripremama u Svetom Martinu na Muri, Zadrani su u prvom poluvremenu bili bolja momčad na terenu, što su potvrdili i visokim vodstvom pred odlazak u svlačionice (32:50).


Imali su košarkaši razvojne momčadi Zadra i okruglih plus 20 na samom otvaranju nastavka (38:58), no to je samo razbudilo igrače Đure Simona koji su učas konsolidirali svoje redove i malo po malo počeli topiti zaostatak. Razigrao se Vladan Lazić koji je do kraja treće četvrtine ubacio 12 poena i primakao svoju momčad na jednoznamenkasti zaostatak, da bi isti igrač na otvaranju posljednje dionice tricom doveo Samobor i na samo minus četiri (62:66). Bio je to tek početak pravih uzbuđenja. Čitava četvrta četvrtina protekla je u „igri mačke i miša“ u kojoj su Zadrani kontinuirao održavali minimalnu prednost, no svaki put kada bi se odvojili na nekoliko poena razlike, uslijedila je domaća trica. Najčešće iskusnog Hrvoja Puljka koji je u čak četiri navrata vraćao svoju momčad u igru.




Posljednji put 45 sekundi prije kraja kada je nekadašnji igrač Kvarnera, Jollyja i nekolicine europskih klubova primakao Samobor na samo pola koša zaostatka (83:84). S druge je strane precizan bio Petar Marić za plus tri Jazina, no brzo mu je uzvratio mladi Roko Spaseski Baburek, pa se u posljednjih devet sekundi ušlo s minimalnom prednošću zadarskog sastava. Domaćini su napravili prekršaj, a na liniju slobodnih bacanja je stao Gabriel Karamarko koji je prvi put bio neprecizan, da bi potom namjerno promašio drugo bacanje, što je Samoboru donijelo priliku da uzme pun plijen. Posljednja lopta je išla raspoloženom Puljku, ali šut iskusnog Zagrepčanina se dvaput odbio od obruča i na koncu iscurio vani, što je bio znak da bodovi kreću put Zadra.


Gabriel Karamarko je s 23 poena i četiri skoka bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, a pratio ga je Michael Ružić s 18 koševa i 11 uhvaćenih lopti, dok je domaćine predvodio Vladan Lazić s 31 poenom i pet skokova.