ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prekvalifikacije za AP

Košarkaška reprezentacija dočekuje Austriju: "Voljeli bi igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme"

Autor: Hina

25.02.2023. 15:05
Košarkaška reprezentacija dočekuje Austriju:

Foto: Aleksandar Petrović/Foto PIXSELL

Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenoga - tvrdi Aco“Voljeli bi igrati u pravom košarkaškom ambijentu, u kakvom igra Split u posljednje vrijeme”, rekao je v.d. izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović uoči nedjeljnog pretkvalifikacijskog ogleda protiv Austrije.


Utakmica se igra na splitskim Gripama i počinje u 18 sati, a hrvatski košarkaši su posljednji put reprezentativnu utakmicu u Splitu igrali na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2021. godine. Aleksandar Petrović se, pak, na startu najave utakmice protiv Austrije dotaknuo vlastite poveznice sa Splitom.


“Prije dvije godine je postojala velika šansa da sjednem na klupu Splita, gotovo sam se dogovorio s bivšim direktorom Blaževićem, ali tadašnji poslodavac mi je digao zabranu. Tako nisam uspio zatvoriti čarobni krug i biti trener četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom su ovacije koje sam dobio kao trener po završetku utakmice Hrvatska – Brazil u Spaladium Areni. To je bilo nešto posebno“, rekao je Petrović te se osvrnuo na posljednju pobjedu, ostvarenu kod Švicarske.
“Utakmica protiv Švicarske otišla je u smjeru koji nisam očekivao. Pet treninga koje smo odradili bili su sjajni, no sami smo sebe kroz promašene zicere i napadačku nervozu izbacili iz ritma. Ipak, zadržali smo energetski dio u drugom dijelu i nismo Švicarcima dozvolili nijedan lagani poen u našoj lošoj napadačkoj utakmici. Sada taj susret arhiviramo i prebacujemo se na Austriju”, rekao je Petrović i najavio ono što slijedi u nedjelju.


“Voljeli bi igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj prozor na najbolji mogući način. Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača Bogić i Vujošević te startni centar Radoš nisu ovdje, ali došla su dva još bolja igrača, Mahalbašić koji s petice kreira sve i Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenoga.


Kapetan Dominik Mavra igrat će na parketu svoga kluba, u obnovljenoj dvorani Splita.


“U svakom slučaju to je dobro i za mene i za sve ostale da osjete atmosferu na Gripama i da razbijemo monotoniju Draženovog doma. Svima će biti gušt i gledateljima i nama na terenu. Većina austrijske igre ići će preko Mahalbašića. Na visokoj razini igra već godinama i njemu ćemo se najviše posvetiti, no mnogo toga će ovisiti o nama. Ne možemo ponoviti onako lošu napadačku utakmicu kao u Švicarskoj. Iznenadio nas je tada i kriterij suđenja, bio je više rukometni nego košarkaški. Shvatili smo da ih moramo ‘prebiti’ da dobijemo utakmicu“, kazao je Mavra.


U prvom ogledu protiv Austrijanaca odlično je igrao Roko Badžim koji je pogodio čak sedam od devet trica.


“Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će se i ponoviti u nekom smislu. Sada su u drugačijem sastavu, sigurno su jači na unutarnjim pozicijama nego na prošloj, a fokus ćemo morati staviti na Mahalbašića“, rekao je Badžim.