Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Poraz od Poljske

Hrvatska košarkaška reprezentacija je gotovo sigurno izgubila šansu doći do pretkvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu

Autor: Katarina Blažević

15.11.2022. 06:55
Hrvatska košarkaška reprezentacija je gotovo sigurno izgubila šansu doći do pretkvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu

Foto: Aleksandar Petrović/Foto PIXSELL

glavni ždrijeb kvalifikacija za EuroBasket ne bi trebao biti previše ugrožen, i to zahvaljujući odluci FIBA-e od prije dva mjeseca kojom je Poljska zamijenila Ukrajinu na poziciji jednog od četiriju domaćina (uz Latviju, Cipar i Finsku) sljedećeg prvenstva



Imali su hrvatski košarkaši u Draženovu domu prepune tribine i sjajnu atmosferu, što su i priželjkivali, ali nisu uspjeli razveseliti navijače i olakšati si put prema glavnom ždrijebu kvalifikacija za EuroBasket 2025. godine. Hrvat Igor Miličić na klupi Poljaka nadmudrio je Luku Dončića i društvo na ovogodišnjoj europskoj smotri, a isto je napravio i s Petrovićevom mladom vrstom.


Polufinalisti EP-a su bili pravi kada je to najviše trebalo, u posljednjoj četvrtini u kojoj su ugradili sedam trica, dok je Hrvatska promašila nekoliko otvorenih šuteva, obrambeno loše reagirala i dovela se u situaciju u kojoj je gotovo pa sigurno izgubila šansu doći do pretkvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu. Ali glavni ždrijeb kvalifikacija za EuroBasket ne bi trebao biti previše ugrožen, i to zahvaljujući odluci FIBA-e od prije dva mjeseca kojom je Poljska zamijenila Ukrajinu na poziciji jednog od četiriju domaćina (uz Latviju, Cipar i Finsku) sljedećeg prvenstva.


Dobra situacija


Naime, samo prvoplasirana momčad skupine pretkvalifikacija ide direktno u glavni ždrijeb kvalifikacija, dok se ostale reprezentacije nastavljaju boriti u trećem krugu pretkvalifikacija. Poljska je sada praktički osigurala prvo mjesto skupine, jer uoči posljednjih dvaju kola ima jednak omjer pobjeda i poraza kao Hrvatska (3-1), ali ima i bolji međusobni omjer, te je Hrvatskoj za prvo mjesto jedino preostalo nadati se kako će Poljaci možda kiksati protiv Austrije ili Švicarske, dok Petrovićevi momci moraju pobijediti obje ekipe. Ipak, s obzirom da su Poljaci već kao domaćini osigurali nastup na EP-u, ako oni završe na vrhu ljestvice, direktno će u kvalifikacije ići i ona momčad koja završi odmah iza njih.




A tu je Hrvatska u dobroj situaciji jer je Švicarsku pobijedila u prvom dvoboju s uvjerljivih 84:53. Bila bi to prava senzacija da Švicarska (omjer 2-2) u zadnja dva kola uspije na neki način preskočiti hrvatsku vrstu…


Frustrirani suđenjem


Ali imao je v.d. izbornika za čime i žaliti nakon dvoboja u kojem je zaradio i tehničku pogrešku. Bilo je tu ipak dosta dvojbenih odluka sudaca, zbog čega je na kraju Petrović sarkastično pozdravio Davorina Nakića, direktora sudačke organizacije FIBA-e.


– Na otvaranju treće četvrtine ušli bismo u kvalitetniji ritam da smo pogodili, bili smo pomalo frustrirani i suđenjem, kada sviraju neke odluke na jednoj strani, a na drugoj strani ne, onda to smatrate nekim neravnomjernim prikazom – rekao je nakon utakmice Aleksandar Petrović.


Na stranu sudačke odluke, ipak su njegovi igrači trebali bolje reagirati u samoj završnici, čega je svjestan i Petrović.


– Nismo koristili prekršaje da spriječimo njihovu tranziciju, to je razlog zašto nismo imali izjednačeniju utakmicu na kraju. Tri napada zaredom primili smo devet poena, tada nismo imali prekršaje na semaforu, ali nismo ih niti zaustavili u tim trenucima. Da smo imali na primjer Karla Matkovića, onda bi to bila druga priča… – zaključio je Petrović.