Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Liga za prvaka Prve ženske lige, 6. kolo

Košarkašice Zadra izborile dodatne kvalifikacije za Premijer ligu

Autor: Paulo Sarić

23.04.2023. 16:53
Košarkašice Zadra izborile dodatne kvalifikacije za Premijer ligu

Foto: Mate Komina



Košarkašice Zadra su u posljednjem kolu Lige za prvaka Prve ženske lige svladale Vindi rezultatom 64:48, čime su izborile plasman u dodatne kvalifikacije za ulazak u elitni rang. Premda oslabljene neigranjem svoje ponajbolje igračice Josipe Zovko koja je na posljednjem treningu u petak doživjela tešku ozljedu ahilove tetive, Zadranke nisu dozvolile da ih huda sudba pokoleba već su situaciju iskoristile kao dodatnu motivaciju u borbi s varaždinskim sastavom.


Agresivno su domaće djevojke krenule u susret i rano se odvojile na dva posjeda prednosti, da bi nakon trice Valerije Prtenjače u petoj minuti stigle i nadomak dvoznamenkastog vodstva (12:3). Nije trebalo dugo čekati da gošće uhvate priključak, no Zadranke su fanatičnom igrom prisiljavale Varaždinke na veliki broj izgubljenih lopti, što im je u kombinaciji s ravnotežom u skoku donijelo ugodnih 18:11 uoči početka druge dionice. Trica Antonije Božić odvela je igračice Josipe Zanki nakratko i u dvoznamenkaste vode, no sve do novog dalekometnog ubačaja Prtenjače novih domaćih poena nije bilo, pa su košarkašice Vindija preko Paule Žanić i Mateje Barušić krajem prvog poluvremena vratile utakmicu u egal i prišle na samo poen zaostatka (26:25).


Antonija Božić (ŽKK Zadar)

Antonija Božić (ŽKK Zadar)


Na veliki odmor se otišlo s 30:28 za Zadranke koje su furiozno otvorile nastavak i zahvaljujući dvjema tricama Antonije Božić ugrađenim u seriju 8:0 ponovno otišle na dvoznamenkastu razliku (38:28). Čvrsta i agresivna obrana nije ostavljala puno prostora košarkašicama sa sjevera Hrvatske koje su punih sedam minuta čekale na prve poene iz igre, što su djevojke u bijelim dresovima iskoristile da se odvoje na visokih plus 16 (45:29). Sve je u tim trenucima polazilo za rukom košarkašicama Zadra koje su na krilima četiri dalekometna ubačaja u nekoliko navrata odlazile i na 19 razlike, da bi posljednjih desetak minuta proteklo u kontroliranoj igri Zadranki koje su mirno očuvale prednost i stigle do velike pobjede koja im je donijela plasman u dodatne kvalifikacije za ulazak u elitni rang hrvatske ženske košarke.




Premda su sve igračice koje su kročile na parket dale veliki obol pobjedi Zadra, valja istaknuti učinak Eme Budije, Antonije Božić i Valerije Prtenjače koje su utakmicu završile s po 12 poena, a dvoznamenkasta je bila i kapetanica Sara Mikulić koja je ubacila 11 koševa, dok je gošće predvodila Paula Žanić s 14 poena.