Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Liga za prvaka Prve ženske lige, 5. kolo

Izgubljene lopte koštale košarkašice Zadra

Autor: Paulo Sarić

16.04.2023. 16:59
Izgubljene lopte koštale košarkašice Zadra

Foto: Mate Komina



Košarkašice Zadra poražene su na gostovanju u Virju u vrlo bitnom dvoboju petog kola Lige za prvaka Prve ženske lige od domaćeg Podravca rezultatom 64:56. Igračice Josipe Zanki su odlučno ušle u utakmicu velikog uloga, znajući da bi im potencijalna dva boda dobrano odškrinula vrata dodatnih kvalifikacija za ulazak u elitni rang, no svjesne važnosti dvoboja su bile i domaće košarkašice koje su već na samom startu pokazale da Zadranke ne očekuje nimalo lagan zadatak.


Početnih nekoliko minuta je proteklo u izjednačenoj igri, da bi pet vezanih poena domaće kapetanice Simone Vincek rano dalo potrebni impuls košarkašicama Podravca. Djevojke Josipe Zanki su dobro kontrolirale reket te su imale više skokova, no problem su im stvarale izgubljene lopte i skroman postotak šuta iz igre pa su Virjanke rano preuzele blagu rezultatsku inicijativu. Gošće je na priključku držala raspoložena Josipa Zovko koja je stvarala velike probleme domaćoj obrani, pa je semafor još u 13. minuti pokazivao otvorenih 24:23, no tada je uslijedio odlučan odgovor Podravca koji je podigao agresivnost u obrani i na krilima Marte Hrastić i Eme Cik krenuo u veliki nalet koji se zaustavio na 13 vezanih poena, za prvi bijeg na dvoznamenkastu razliku (37:23).


Tek je sama završnica druge dionice donijela buđenje Zadranki koje su smanjile preko Zovko i Valerije Prtenjače, nakon čega se u svlačionice otišlo s dohvatljivih 41:32. Čak 15 lopti izgubile su igračice Josipe Zanki u prvih 20 minuta, a dodatne probleme su im stvarale osobne pogreške, no prave poteškoće su ležale na defenzivnoj strani parketa gdje su suparnicama dozvolile previše poena te je bilo jasno da će za povratak trebati puno bolja obrana. Rečeno – učinjeno.


Josipa Zanki (ŽKK Zadar)

Josipa Zanki (ŽKK Zadar)




Zadranke su na otvaranju nastavka podigle agresivnost i natjerale domaće košarkašice da se dobrano namuče za svaki poen, što je posebno došlo do izražaja u drugoj polovici treće četvrtine kada su limitirale Podravke na samo jedan ubačaj iz igre te su serijom 3:11 prišle na samo posjed zaostatka uoči odlučujuće dionice (49:46).


Izgledalo je u tim trenucima da su gošće pronašle željenu igru, no tada je na vidjelo ponovno izašao „stari poznanik“. Izgubljene lopte. Čak četiri vezane pogreške na otvaranju četvrte četvrtine natjerale su trenericu Zanki na razgovor sa svojim igračicama, no on je tek nakratko urodio plodom prije nego su uslijedile nove tri vezane greške, koje su i konačno usmjerile vodu na mlin domaće ekipe. Košarkašice iz Virja su odgovorile preko svoje najbolje igračice Simone Vincek koja je prvo ubacila važnu tricu, da bi nedugo potom, tri minute prije kraja, polaganjem vratila Podravac i natrag u dvoznamenkaste vode (60:50). Bilo je jasno da će Zadranke teško doći do velikog preokreta, no gošće su uspjele ispuniti „rezervni cilj“ i sačuvati zalihu od 19 poena iz prvog međusobnog dvoboja pa u posljednje kolo ulaze s boljom koš-razlikom od podravske ekipe.


Simona Vincek je s 21 košem i osam skokova predvodila košarkašice iz Virja, a pratila ju je Marta Hrastić s 19 poena, osam uhvaćenih i pet ukradenih lopti, dok je Josipa Zovko s 21 košem, deset skokova i četiri asistencije bila jedina dvoznamenkasta u redovima Zadra.