Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Derbi košarkašica

Bitka Zadranki za plasman u elitu

Autor: Paulo Sarić

31.03.2023. 20:56
Bitka Zadranki za plasman u elitu

Foto: Mate Komina



Danas poslijepodne se na Višnjiku igra četvrti, posljednji ovosezonski, gradski derbi između košarkašica Zadra i Zadar Plusa. Utakmica je to od velikog značaja za obje ekipe, jer bi »Plusice« pobjedom praktički izborile plasman u elitni razred hrvatske ženske košarke, pošto bi u najnepovoljnijem raspletu po njih dva kola prije kraja imale dvije pobjede prednosti i osjetno bolju koš razliku u međusobnim dvobojima s jedinim konkurentom Podravcem, a »živu računicu« imaju i košarkašice Zadra koje su prije dva mjeseca u svojoj dvorani svladale gradske suparnice, pokazavši da im itekako mogu parirati na parketu.


Nada u pozitivan ishod


– Nakon dvije vezane pobjede protiv Virja i Vindija, ponovno ćemo tražiti pozitivan ishod. U prvom međusobnom susretu u Ligi za prvaka se nismo pokazale u najboljem svijetlu te nismo pružile ono što znamo i možemo. Iskustvo i kvaliteta igračica Zadar Plusa su trenutno na višoj razini u odnosu na nas, te su one definitivno favoritkinje, ali mi igramo u svojoj dvorani i pred svojim gledateljima. Naše cure jedva čekaju uzvrat za poraz na otvaranju Lige za prvaka, dobro smo radile, kvalitetno smo trenirale i spremale se te vjerujem da ćemo se pokazati u boljem svjetlu nego u prvom kolu, a onda se nadam da će i ishod biti pozitivan – kazala je u najavi današnjeg dvoboja trenerica domaće ekipe Josipa Zanki.


Pobjeda bi košarkašicama Zadra puno značila, no ni poraz ne bi bio »smak svijeta«. Izravan plasman u Premijer žensku ligu time bi postao nemoguć, no dodatne kvalifikacije bi i dalje bile itekako dostižan cilj, među ostalim zahvaljujući vrlo važnoj nedjeljnoj pobjedi protiv Vindija.




– U Varaždin smo bile otputovale sa skraćenom rotacijom, bez kapetanice Sare Mikulić, dok je Josipa Zovko bila načeta ozljedom. Zbog dugog puta i ranog termina utakmice trebalo nam je malo više da »dođemo sebi«, no čitavo vrijeme smo bile čvrste, hrabre i uporne, a kada je najviše trebalo ušli su nam i neki šutovi te smo došle do izuzetno bitnih bodova u lovu, ako već ne na prvo, onda sigurno na drugo mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije – istaknula je Zanki.


Pohvale suparnicama


I dok košarkašice Zadra jednim okom gledaju i prema rezervnoj opciji, cilj »gostujućeg« tabora je jasan. Premda ne i matematički, osim u slučaju poraza Podravca, pobjeda bi igračicama Šime Kraljevića praktički osigurala plasman u elitu.


– Pred nama je još jedan gradski derbi u kojem će s druge strane stajati mlada i ambiciozna ekipa Zadra, koja će, jednako kao i mi nešto stariji i iskusniji, imati svoju priliku. Svaka čast njihovim trenericama koje rade dobar posao, a da dobro odrađuju trenažni proces jasno pokazuju i izvedbe na parketu u Ligi za prvaka. Nadam se da je pred nama zanimljiva i kvalitetna utakmica, a neka bolji i spretniji pobjedi – kazao je u najavi vrlo bitnog dvoboja trener Zadar Plusa, koji je posljednjih nekoliko dana preležao u krevetu, no kako situacija ide na bolje Kraljević bi danas s klupe trebao voditi svoje igračice u lov na Premijer žensku ligu.


Utakmica se igra u dvorani 3 ŠC Višnjik, s početkom u 18 sati.