Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tea Sikirić

Ključ je prilagoditi se na licu mjesta

Autor: Paulo Sarić

01.12.2023. 12:19
Ključ je prilagoditi se na licu mjesta

Foto: ŠRD ZUBATAC



Svjetska federacija sportskog ribolova nedavno je objavila ljestvicu najboljih seniorki svijeta koju predvodi Opatijka Marina Mavrinac Matulja, a i Zadrani svoje ribolovke za trku imaju što zorno pokazuje podatak da se među 15 najboljih na svijetu nalaze i čak tri članice Zubatca, od kojih je »prva među najboljima« Tea Sikirić koja je na ovogodišnjoj ljestvici zauzela peto mjesto. Podatak je to vrijedan divljenja sam po sebi, a još je vrjedniji kada se zna da je mlada Zadranka ovu godinu pauzirala zbog privatnih razloga.


– Prethodnih osam godina sam bila prva na listi, no zbog izostanka nastupa u 2023. godini sam pala na peto mjesto – kazala je u uvodu Sikirić, pojasnivši metodologiju kojom je krojena ljestvica.


– Zbrajaju se rezultati s posljednjih pet Svjetskih prvenstva te čitavo vrijeme moraš biti u samome vrhu kako bi se održao među elitom.





Velik je to uspjeh jer se smotre najboljih održavaju na različitim kontinentima, u različitim državama i pod potpuno različitim uvjetima.


– Hrvatskim ribolovcima poteškoće stvara činjenica da nemamo kilometarske pješčane plaže te se praktički nemamo gdje spremati za Svjetska prvenstva, već se za natjecanja moramo pripremati na licu mjesta. Dođemo desetak dana prije početka, odradimo tri-četiri treninga te se jako brzo moramo prilagoditi novim uvjetima – istaknula je zadarska ribolovka.


I nije tu stvar samo adaptacije na druge države, kulture ili vremenske zone. Sve je različito, od vjetra, preko plime i oseke, pa do ješke kojom se lovi i, na koncu, samih riba.


– Ne samo da je svako natjecanje posebno iskustvo, već se dogodi da unutar jednog prvenstva imamo potpuno različite uvjete. Ključ je prilagoditi se na licu mjesta, a to možeš učiniti samo ako imaš iskustva s prethodnih prvenstva. Primjera radi, kao ješka se nekad koristi školjka, nekad crv, živi ili mrtvi, a nekad i kozica ili srdela. Sve ovisi o državi u kojoj se nalaziš i o ribi koju loviš – dodala je Sikirić, koja se štapu i obali planira vratiti za nešto više od 12 mjeseci.


– Pauzirat ću i iduću godinu, a natjecanjima se planiram vratiti 2025. Do tada ću izgubiti dobar dio renkinga te ću se morati dobrano potruditi da se ponovno popnem do ovih visina, no dat ću sve od sebe. Iskustva imam – zaključila je Sikirić.



Majka i kći Bajlo


Osim Tee Sikirić Radil među 15 najboljih ribolovki svijeta nalaze se i još dvije Zadranke, majka i kći Ardena i Estera Bajlo koje su zauzele 15. i 14. mjesto, a iz ove godine se posebno ističe Esterina srebrna medalja u pojedinačnoj konkurenciji koju je mlada članica Zubatca osvojila na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Cataniji.