Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga, 4. kolo

Tricama i obranom presušili Krku

Autor: Andrija Dešpoja

21.10.2023. 18:54
Tricama i obranom presušili Krku

Foto: Drago Perko/KK Krka/ABA liga

Košarkaši Zadra, unatoč južini i tmurnom vremenu, uspjeli su razveseliti svoje navijače. Uzeli su igrači Danijela Jusupa važna dva boda na gostovanju kod Krke slavivši s 88:75, a k tome su i potpuno demolirali svog domaćina koji je uspio tek ublažiti rezultatsku ambis koji ga je pratio još od konca prve četvrtine. U dvorani Leona Štuklja Zadrani su demonstrirali odličnu igru, i to u oba pravca, a posebno su se iskazali u preciznosti izvan perimetra s pogođenih 15 trica iz 40 pokušaja, što se uz granitnu obranu pokazalo presudnim za upisivanje druge pobjede u regionalnom natjecanju.


Očekivala se neizvjesna utakmica, kako to obično biva kada se jedan nasuprot drugog nađu Zadar i Krka, ali gosti s Višnjika imali su potpuno drukčije planove. Stigli su u Novo Mesto samouvjereni u uspjeh i to su počeli pokazivati praktički od prvih minuta dvoboja. Puno je Zadranima pomogla i činjenica da im se brzo otvorio šut, Arijan Lakić je skinuo poklopac s obruča “Farmaceuta”, a onda su njegovim stopama krenuli Luka Božić i Karlo Žganec za prvi bijeg (5:11). Do kraja prve dionice Jusupova momčad se našla na sedam viška (16:23), a bila bi razlika sigurno veća da se na suprotnoj strani nije nazabijao Jairus Hamilton koji je ubacio deset, a suigrači mu tek šest koševa.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Drago Perko/KK Krka/ABA liga


Ispalo je da će “Farmaceuti” još i teže do poena u narednih deset minuta, jer je Zadar bitnije pojačao intenzitet obrane, dok je u napadu bio još nemilosrdniji. Krvnikom Krke pokazat će se Dario Drežnjak koji je nanizao tri trice, potom mu se s dvije pridružio i Žganec, te se prema odmoru Jusupova momčad uputila s fenomenalnih 22 plusa (26:48). Čak devet trica iz 22 pokušaja zabili su gosti, pritom su nadskakali Krku (18-13) te imali 12 momčadskih asistencija. A vrhunsko prvo poluvrijeme Zadra nastavilo se i po otvaranju nastavka.


Božić tricom i Ramljak polaganjem iz kontranapada dovode do očaja domaćeg stratega Gašpera Okorna jer je umjesto osvetničke reakcije njegovih igrača drugo poluvrijeme otvoreno s ogromnih 27 minusa (26:53) iz perspektive Slovenaca. Zaprijetila je Krki i rezultatska katastrofa, no uspjeli su domaći košarkaši donekle povezati napadačke redove do kraja treće dionice i na krilima Leona Stergara primiriti zadarski tornado.


KK Krka - KK Zadar

FOTO: Drago Perko/KK Krka/ABA liga


Za “Farmaceute” je veliki uspjeh bilo to što su se spustili ispod 20 zaostatka (49:68), no nedovoljno da bi se ozbiljnije zaprijetilo Jusupovim štićenicima koji su točku na i stavili šest minuta prije kraja kada su Drežnjak i Božić zaustavili domaći niz i vratili prednost na 21 koš (56:77). Misija sustizanja pokazala se tada i neumornim Okornovim igračima besmislenom, a za veliki uspjeh u Novom Mestu najzaslužnijim se pokazao tercet Božić-Drežnjak-Žganec.


Najkorisniji igrač prošlosezonske ABA lige pokazao se stjegonošom, s 24 ubačaja, šest skokova i devet asistencija, za dlaku je zaostajao Žganec koji je uz 23 koša imao šest skokova i tri uspješna dodavanja dok je veliki obol dao i Drežnjak s 21 poenom i osam skokova. Kod Krke se istaknuo Stergar s 23 koša.