Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Spektakl u iduću srijedu

Krešin BYU po treći puta gostuje u Zadru

Autor: Paulo Sarić

14.08.2023. 15:57
Krešin BYU po treći puta gostuje u Zadru

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Po drugi puta otkako je slobodne i samostalne Hrvatske Krešino sveučilište Brigham Young University dolazi u Zadar. U grad oca svog košarkaškog programa, u Krešin dom. Stroga pravila NCAA lige tamošnjim koledžima dozvoljavaju da tek jednom u svake četiri godine odu na turneju izvan Sjedinjenih američkih država, pri čemu uoči početka sezone smiju odigrati tek šest utakmica, a BYU je ovoga ljeta kao jednu od svojih europskih destinacija odabrao Zadar. Poveznica malog Donatovog grada i tek nešto većeg gradića nedaleko od Salt Lake Cityja, velikan je hrvatske i svjetske košarke Krešimir Ćosić koji je na tijekom svoje četiri godine provedene u Utahu ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima brojnih generacija poklonika košarke. Koliki je utjecaj Krešo imao na tamošnje društvo zorno svjedoči izreka iz tog vremena o velebnom Marriott Centeru koji je tih dana mogao primiti 22.700 posjetitelja: „Stan Watts ga je sagradio, Marriott ga je platio, a Krešo ga je punio“; no možda i bolje od mudrosti otprije više od pola stoljeća to potvrđuje podatak da je BYU tijekom svoje turneje Europom izričito zatražio da odigra prijateljsku utakmicu sa Zadrom. Krešinim Zadrom.


Krešo otvara sva vrata


Inicijativa je došla od strane američkog sveučilišta s jednim od najboljih košarkaških programa u SAD-u, nedavno izabranog među 24 najbolja u državi, čiji se „Cougarsi“ trenutno nalaze na turneji po Mediteranu odakle su izrazili želju da posjete grad u kojem je Krešo odrastao te odigraju utakmicu s Krešinim klubom, u dvorani koja nosi Krešino ime.


– Bilo mi je jako drago kad su me kontaktirali s BYU-a, jer je to sveučilište koje sam i ja osobno pohađala. Rekli su mi da im je ova utakmica izuzetno bitna te su istaknuli da žele da njihovi igrači vide odakle je došao Krešimir Ćosić, da posjete spomenik, njegovu ulicu i sve što ima veze s njim, a posebno su naglasili da im je ogromna satisfakcija što će moći igrati u dvorani koja nosi njegovo ime. Za vrijeme studiranja u Utahu Krešino ime mi je, kao i velikom broju Hrvata koji su bili tamo, otvorilo sva vrata. Legenda o njemu i o tome kako je punio Marriott Center se prenosi iz generacije u generaciju. BYU će u sklopu svog posjeda 23. kolovoza doći na Višnjik i obići Košarkaški kamp Krešimir Ćosić koji održava Škola košarke ABC Zadar, gdje će upoznati djecu i vidjeti kako se u Hrvatskoj radi s njima, a utakmica je na rasporedu u iduću srijedu navečer kada će odmjeriti snage sa Zadrom – kazala je Ana Ćosić Pajurin, predsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića i Krešina kćer.


Zadar - BYU (Ana Ćosić Pejurin)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar




Ulaznice za utakmicu će koštati simbolična dva eura, koliko je procijenjeno da je potrebno da se pokrije trošak organizacije.


– Cilj nam je pokušati napuniti dvoranu i pokazati zadarsko srce te moć zadarskih navijača. S BYU-a misle da imaju bolje navijače, no ja im uvijek tvrdim suprotno te pozivam sve ljubitelje Zadra i košarke da u što je moguće većem broju dođu na utakmicu i uživaju u prezentaciji američke i europske košarke – dodala je Ćosić Pajurin.


Zadar bratski klub


Krešin prijatelj, suvremenik i suigrač iz trofejnih momčadi Zadra Mišo Ostarčević, kao svjedok tog vremena dodatno je pojasnio poveznicu Krešimira Ćosića i Brigham Young Universityja te trag koji je ostavio s one strane oceana.


– Krešo je u Provu nešto slično što je i u Zadru – velika ličnost. Svaki čovjek stariji od 50 godina, ne samo u Provu, već u čitavom Utahu, će sigurno će znati tko je Krešo. Tamo je poštovanje prema igračima i njihovim ličnostima na puno višoj razini nego je kod nas. Krešo je ostavio duboke tragove koji su i dandanas prisutni i upravo zbog toga je BYU izrazio želju da ponovno dođe u Zadar, gdje je bio već dva puta – istaknuo je Ostarčević.


Prva utakmica Zadra i BYU-a odigrana je 11. srpnja 1979., dok drugo gostovanje jednog od najboljih sveučilišta u Donatovom gradu datira iz kolovoza 1999. godine.


– Premda limitirani strogim pravilima NCAA lige koja kažu da tijekom inozemne turneje mogu imati tek četiri ili pet treninga, s BYU-a su pod svaku cijenu željeli igrati u Zadru. Njima Krešo znači isto što i nama te zbog njega na KK Zadar gledaju kao na bratski klub. Sjetimo se da su početkom 90-ih bez ikakvih problema ugostili Zadar koji je tada bio na turneji, kao i naše mlade igrače. Samo smo trebali nazvati, oni su uvijek spremni pomoć i njima je velika čast doći u Krešin grad i odigrati utakmicu protiv Zadra – prisnažio je proslavljeni košarkaš.


Zadar - BYU (Denis Pleslić)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar


Sportski direktor Zadra Denis Pleslić Krešu je dobro upoznao na košarkaškim kampovima za vrijeme bivše Jugoslavije, gdje je iz prve ruke upoznao njegove vrline i ljudske karakteristike.


– Izuzetno mi je drago što ćemo ugostiti Brigham Young University u kojem je Krešo nastupao i gdje je ostavio veliki trag, ne samo na igri već i na cijeloj zajednici. Gdje god je Krešo bio, nije ostavljao trag samo kao košarkaš već i kao čovjek. Imao sam ga priliku upoznati na kampovima reprezentacija bivše države gdje sam doživio njegovu humanost i altruizam te odnos s igračima koji je bio na vrlo visokoj ljudskoj razini. Upravo zbog toga me posebno veseli što ćemo odigrati utakmicu s BYU-om – izjavio je Pleslić.


Treće gostovanje


Prva utakmica Zadra i Brigham Young Universityja u Donatovom gradu odigrana je u Jazinama 11. srpnja 1979. godine, dok druga datira iz kolovoza 1999.


S obzirom na poveznicu dvaju klubova i legendu o Kreši koja je i dandanas živa, u Zadru se nadaju da će utakmica protiv BYU-a otvoriti vrata budućoj suradnji u vidu prijenosa znanja, razmjene trenera i mladih igrača.


– Imamo ljude kao što su Mišo i Vlado Vanjak koji će nam pri tome zasigurno pomoći te smatram da je to jako dobra ideja i da bi valjalo pokušati ostvariti dublju suradnju između Zadra i BYU-a – istaknuo je Pleslić.


Suradnja i ljudske vrline


Krešo je tijekom života svojim djelovanjem dotakao brojne ljude, a jedan od njih je i sadašnji trener Zadra Danijel Jusup kojem je upravo Krešimir Ćosić dao prvi stalni posao.


– Krajem 80-godina sam bio honorarac te se nikako se nisam mogao zaposliti, bio sam na prekretnici te razmišljao i o tome da postanem profesor u školi, a onda je za direktora došao Krešo i dao mi prvi stalni posao. Kroz cijelu svoju karijeru misija mi je da se na igračima vide kvalitetne ljudske osobine i altruizam, čeka je upravo Krešo bio oličenje. Uvijek sam vodio računa o odgojnoj komponenti i pokušavam prezentirati i slijedi njegov pristup i duh, pogotovo među mlađim igračima koje pokušavam usmjeriti da njihovo ponašanje i igra budu projekcija Krešinog životnog puta. Prebacimo li to na košarku, pokušavam im usaditi ideje da u njoj uvijek budu nesebični i da dodaju loptu suigraču koji je u boljoj poziciji. Dosta pričam s poznanicima s prostora čitave bivše Jugoslavije, a jedna rečenica Boše Tanjevića, inače njegovog velikog prijatelja, mi se posebno usjekla u pamćenje. Zašto su Krešu svi voljeli? Jer je puno davao, a malo je tražio. Takav je bio van parketa, a takav je bio i u igri. Krešo nije puno zabijao, on bi „nabio rampu“ u obrani pa pokrenuo kontru, a tek na kraju bi, ako je trebalo, i zabijao. Cijelu karijeru pokušavam usmjeravati igrače u tom smjeru kako bi taj duh, Krešin duh, živio i u onima koji dolaze – naglasio je trofejni stručnjak na klupi aktualnog prvaka Hrvatske.


Zadar - BYU (Danijel Jusup)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar


Dolazak BYU-a malo je „pošemerio“ plan trenera Jusupa koje je prve pripremne utakmice planirao za rujan, no zbog Krešinog sveučilišta modifikacije nije bilo teško napraviti.


– Profesor Kotlar i ja već godinama ne igramo utakmice kroz kolovoz, najviše zbog prevencije ozljeda pošto su nam treninzi izuzetno intenzivni te nije lako u program ubaciti utakmicu usred tolikog napora i trčanja na stazi. Nama bi više odgovaralo da smo mogli igrati nešto kasnije, no modificirat ćemo plan priprema i sve će biti u redu – istaknuo je Jusup.


Utakmica se igra iduću srijedu, 23. kolovoza s početkom u 19 sati, a ulaznice će se prodavati po simboličnoj cijeni od dva eura.


Ramljak: Živio sam u Krešinom stanu, a otac je broj 11 nosio zbog njega


Posebno je zanimljiva anegdota kapetana Zadra Marka Ramljaka koji je otkrio da je u počecima svog igranja za klub s Višnjika jedno vrijeme čak i živo u stanu koji je iznajmljivala Krešina sestra Gordana, a da broj 11 koji nosi u svim ostalim klubovima u čast svog oca zapravo indirektno nosi – zbog Kreše.


– Svi znamo koliki je Krešo ostavio trag u SAD-u, kao i što svi igrači koji dolaze u Zadar znaju što on znači za ovaj grad. Mogu reći da mi je velika čast biti kapetan i igrati u dvorani koja nosi njegovo ime te mi je posebno drago što ću biti sudionik utakmice protiv BYU-a. Sjećam se anegdote koja datira još iz 2011. kada mi je brat Tomislav nastupao za Borik i kada smo zajedno tražili stan. Nazvali smo jednu gospođu i kada smo došli pogledati gdje ćemo živjeti shvatili smo da Krešina sestra Gordana iznajmljuje stan u kojem je Krešo živio u Velebitskoj. Eto, tako sam i ja godinu dana s bratom živio u Krešinom stanu… Zanimljiva je i poveznica s brojem 11 kojeg sam zbog oca nosio čitavu karijeru. Naravno u Zadru to nisam mogao, no kada nam je otac jednom prilikom bio u posjetu upravo u Krešinom stanu otkrio je da je on broj 11 odabrao zbog Kreše tako da ispada da sam i ja taj broj od malih indirektno nosio zbog Kreše. Imajući sve ovo u vidu, posebno mi je drago što će se utakmica odigrati i posebno joj se veselim, a nadam se da će jednoga dana i Zadar ponovno otići u posjet Brigham Young sveučilištu – otkrio je Ramljak.