Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DVOBOJ 6. KOLA

Košarkaši Zadra nadvisili Cedevitu Junior! Lakić predvodnik lagane šetnje

Autor:

03.11.2022. 10:23
Košarkaši Zadra nadvisili Cedevitu Junior! Lakić predvodnik lagane šetnje

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Epitet derbija 6. kola hrvatskog prvenstva pripao je srazu između Zadra i Cedevite Junior, no derbi u pravom smislu riječi nije se zbio jučer u Krešinom domu. Krivca za to treba tražiti u momčadi Danijela Jusupa koja je kontrolirala dvoboj cijelo vrijeme i na koncu slavila s visokih 91:72, ostavši tako na samom vrhu poretka u društvu Šibenke i Cibone. Zadrane je na svojim leđima u ovom ogledu nosio Arijan Lakić koji je zabio 21 koš, gađavši iz igre 8 od 11, a zanimljivo bez ubačaja je ostao najbolji Jusupov pojedinac ove sezone Luka Božić koji je u 20 minuta provedenih na parketu upisao pet skokova i četiri asistencije.


Kasno buđenje gostiju


Gostima je pripalo samo otvaranje, poletjeli su na krilima Kučića i Vrgoča i nakon tri minute našli se na tri plusa (5:8), a onda su u narednih šest minuta uspjeli tek jednom progurati loptu kroz mrežicu. Tu napadačku sušu Cedevite Zadrani nisu naplatili najbolje što su mogli. Jordano je bio detonator velike serije 14:2 u koju je ugradio osam ubačaja i praktički sam odveo svoje do vrlo ugodnih devet viška (19:10), ali Mulaomerovićeva momčad uspjela se nakon pogodaka Serdarušića i Marčinkovića prema drugoj četvrtini uputiti s prihvatljivijih pet koševa minusa (19:14). No, nije se to gostujuće buđenje prelilo i u drugih deset minuta igre.


Domaćin se ponovno uzdigao, Jordana i Drežnjaka iz prve četvrtine naslijedili su Lakić i Žganec, iskazao se potom i Ramljak s pet poena u nizu te se Zadar polovicom druge četvrtine našao na pomalo i neočekivanih 17 viška (33:16). Od »mladih vitamina« koji su kolo prije razmontirali Split do tog trenutka na Višnjiku nije bilo ni traga, a onda su u kratkom vremenu sijevnuli s nekoliko preciznih vanjskih šutova i kontrama te ekspresno prepolovili prednost domaćeg sastava (35:26). Srećom po Jusupove igrače nije se nabujali gostujući potok prelio po cijeloj njihovoj stečevini nakon uvodne četvrtine i pol. Trice Lakića i Sikirića vratile su stabilnost u domaće redove iako su morali biti zahvalniji od gostiju na činjenici da je nastupila stanka na poluvremenu, jer da nije možda bi se u potpunosti istopilo i osam plusa (41:33) koliko im je ostalo za nastavak susreta.


Nadahnuti Lakić




A početak drugog poluvremena donio je više koškanja i nervoze na terenu i tribinama nego košarke. Prvo se porječkao Mulaomerović s publikom smještenom pored gostujuće klupe, da bi onda užarenu atmosferu još više podgrijalo naguravanje između Božića i Rašića. Nakon tog »gužvastog stanja« bolje se snašao Zadar koji je zahvaljujući nadahnutom Lakiću vratio dvocifrenu prednost (58:44) i time se naznačilo gostujućim trupama da im nema više povratka, iako se mora priznati da su se svojski trudili. Jusupova momčad je na krilima Davisa i Lakića uspješno zaplovila prema zadnjoj dionici, uzdigla se do 18 plusa (69:51) i kupila izvjesnost za završnih deset minuta u kojima su domaći košarkaši imali i privilegiju malo pustiti nogu s gasa. Pored najefikasnijeg Lakića, odličan učinak od 17 poena upisao je Jordano, Drežnjak je ubacio 14, dok su po 10 koševa dodali Davis i Ramljak. Kod Cedevite Mustapić i Marčinković su prednjačili s 15 i 13 koševa.



ZADAR 91 – CEDEVITA J.  72


(19:14, 22:19, 28:18, 22:21)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 500. Suci: Josip Jurčević, Leo Roglić i Frane Mjeda.


ZADAR: Davis 10, Jordano 17, Klarica, Sikirić 6, Zagoršak, Žganec 3, Čampara 8, Lakić 21, Drežnjak 14, Božić, Ramljak 10, Šantelj 2. Trener: Danijel Jusup.


CEDEVITA JUNIOR: Mustapić 15, Kučić 7, Rašić 7, Marčinković 13, Ciani 11, Serdarušić 6, Vrgoč 5, Šabić 8, Zanki, Batinić. Trener: Damir Mulaomerović.



Ekspertiza suđenja potvrdila da je Zadar oštećen protiv Splita


Uoči ogleda s Cedevitom Junior stiglo je službeno priopćenje iz KK Zadar, u kojem se potvrđuju rezultati zatražene ekspertize suđenja na utakmici 5. kola AdmiralBet ABA lige protiv KK Split, odigranoj u Krešinom domu 28. listopada. Iako se ta utakmica neće ponavljati ili pak poništavati te su bodovi otišli put Gripa, Jusupovim igračima utjehu može pružiti što je sudačka komisija utvrdila pogreške sudaca u jednoj od dvije sporne situacije u samoj završnici dvoboja sa Splitom. Situacija u kojoj je utvrđena pogreška bila je posljednji šut igrača Zadra, Sanija Čampare kod rezultata 74:76. Nakon što je lopta prilikom šuta izašla iz ruku Čampare te je on doskočio na parket, došlo je do kontakta između njega i igrača Splita, Josipa Jukića. Do kraja je ostalo 0:07 sekundi, a suci su trebali dosuditi dva slobodna bacanja igraču Zadra s obzirom na to da se osobna greška nije dogodila tijekom šuta već na parketu. Pored toga u priopćenju kluba s Višnjika se navodi da prateći sudac koji je bio primarno odgovoran za spomenutu akciju nije odreagirao po Pravilima igre i on je sukladno Pravilniku o radu sudačkog odjela AdmiralBet ABA lige kažnjen. Sudac je ujedno i ocijenjen ocjenom ispod prosjeka.


No, ono što nisu spomenuli u priopćenju s Višnjika jest, priznat i od strane ABA lige, sudački previd u korist Zadra u utakmici 4. kola kod Borca. Naime, na 12.7 sekundi do kraja produžetka, pri rezultatu 91:92, sudac je dosudio prekršaj u napadu igraču Borca Todoroviću, a sudačka komisija je ustanovila da je ta odluka bila pogrešna i na kraju krajeva utjecala na konačni ishod, no bodovi su otišli prema Krešinom domu.