Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga, 25. kolo

Zadar pobjedom nad Cibonom došao na prag doigravanja

Autor: Paulo Sarić

08.04.2023. 18:51
Zadar pobjedom nad Cibonom došao na prag doigravanja

Foto: Marin Sušić/KK Cibona/ABA liga



Košarkaši Zadra napravili su veliki korak prema doigravanju regionalnog natjecanja. Igrači Danijela Jusupa u Draženovom domu su u susretu 25. kola ABA lige svladali Cibonu rezultatom 63:89 te ih još „samo matematika“ dijeli od potvrde plasmana među osam najboljih momčadi regije.


Početne minute su pripale zagrebačkom sastavu, no raspoloženi Karlo Žganec je brzo dao prijeko potrebni impuls Zadru koji je učas uhvatio priključak. „Cibosi“ su odgovorili s osam vezanih poena i ponovno prešli u vodstvo, no tada je proradio dalekometni šut Zadra, koji je s tri trice usmjerio vodu na svoj mlin. Vanjski šut je donio potrebnu napadačku širinu igračima Danijela Jusupa, no ključ prednosti „Plavo-bijelih“ je ležao u kontroli skoka. Zadar je u prvoj četvrtini uhvatio čak sedam napadačkih skokova, a efikasnost gostujuće „kontrole leta“ bolje od ičega ilustrira podatak da su Zadrani u prvih deset minuta imali više drugih napada nego „Vukovi“ skokova općenito (7-6).


Luka Božić (KK Zadar)

Luka Božić (KK Zadar)


U utakmici s relativno malenim brojem slobodnih bacanja, domaćini su se držali na priključku do ulaska u 15. minutu i „time-outa“ trenera Jusupa. Semafor je u tim trenucima pokazivao otvorenih 26:29, no Luka Božić i Marko Ramljak su vratili Cibonu na par posjeda zaostatka, da bi trica Darija Drežnjaka uskoro odvela Zadrane i na prvu dvoznamenkastu prednost (26:38). „Vukovi“ su upali u zadarski žrvanj i u drugoj polovici prvog poluvremena ubacili skromnih devet koševa, pa se u svlačionice otišlo s ugodnih 28:42 za košarkaše iz Donatovog grada koji su u prvih 20 minuta uhvatili gotovo dvostruko više skokova od domaćina (29-15).




Premda u svojim redovima nisu imali niti jednog igrača s dvoznamenkastim učinkom, Zadrane su vukli raspoloženi Žganec i Božić, pri čemu je snažni Bjelovarčanin s devet skokova i šest asistencija nagovijestio da će ga preduskršnjeg poslijepodneva tek sitnice dijeliti od prvog „triple-doublea“ u regionalnoj sezoni.


Žganec i Ramljak su na samom otvaranju nastavka odveli goste i na plus 21, no Cibona se nije predavala te je sve do pretkraj treće četvrtine nastavila prijetiti povratkom. Razigrao se Borna Kapusta, a doprinos je dao i Lovro Mazalin, dok je s druge strane napad Jusupovih momaka postao nešto tromiji, a napadački skok puno rjeđi, pa je semafor još u  27. minuti pokazivao dostižnih 43:56. A tada je tricu ubacio Sani Čampara, što je u kombinaciji s košem Juana Davisa odvelo Zadrane natrag u mirne vode.


Sani Čampara (KK Zadar)

Sani Čampara (KK Zadar)


Posljednja dionica je donijela kontroliranu igru momaka u bijelim dresovima koji su mirno održavali stečenu prednost i nastavili držati čvrsti kurs prema doigravanju. Umjesto pitanja pobjednika, glavna nepoznanica u posljednjim minutama je bila vezana uz Luku Božića i njegov lov na trostruko-dvoznamenkasti učinak, no ta je enigma riješena minutu prije kraja kada je statistički najbolji igrač lige sjeo na klupu, kratak za jednu asistenciju.


Upravo je Luka Božić s 22 poena, 15 skokova i devet asistencija bio najefikasniji igrač Zadra, a pratio ga je Karlo Žganec s 13 koševa i deset uhvaćenih lopti, dok je bolji od ostalih kod Cibone bio Borna Kapusta sa 17 poena.