Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"Moramo pokazati zube"

Košarkaši Zadra u posljednjem kolu ugošćuju beogradski Partizan

Autor: Andrija Dešpoja

17.04.2023. 08:18
Košarkaši Zadra u posljednjem kolu ugošćuju beogradski Partizan

Foto: Mate Komina



Nadali su se košarkaši Zadra da će završni obračun osnovnog dijela ABA lige dočekati s punim plijenom iz dalmatinskog derbija odigranom u subotu navečer na Gripama, no regionalnog lidera koji stiže večeras na Višnjik ipak će dočekati s gorkim okusom u ustima. Novi poraz od »Žutih«, peti u nizu ove sezone, uvelike je odmogao u pripremi sraza kontra najjače regionalne momčadi, beogradskog Partizana, koji u Krešin dom stiže nakon potvrde plasmana u doigravanje Eurolige.


Regeneracijski trening


A dva boda iz ovog susreta od velikog su značaja za oba sastava. Zadranima eventualna pobjeda i nije toliko neophodna jer se na Višnjiku nadaju da će svoj dio posla kontra Splita odraditi C. zvezda, ali uspjeh nad »crno-bijelima« bi Jusupovoj družini donio plasman na šestu poziciju (poraz Mege u Ljubljani) i puno lakšeg protivnika u četvrtfinalu (Budućnost), dok se Beograđani ne smiju nimalo opustiti zbog činjenice da im Zvezdaši doslovno pušu za vratom po pitanju borbe za jedinicu. Pored ove bodovne križaljke stratega Zadra sigurno više muči činjenica da mu je momčad podbacila na Gripama, a i dobrano se potrošila, tako da se nadati slavlju nad nabujalim i superkvalitetnim sastavom koji s klupe predvodi proslavljeni Željko Obradović je ravno čudu.


– Partizan je najteži mogući protivnik na domaćem parketu. Nakon prekjučerašnje utakmice sa Splitom nije bilo puno vremena, napravili smo jučer regeneracijski trening, danas u jutro odrađujemo pripremu za Partizan i to je najviše što u ovom okolnostima možemo. Moramo dati sve od sebe kako bismo bili konkurentni i što dulje u utakmici. Mislim da su igrači svjesni toga i da će dati onoliko koliko mogu – kazao je trener Zadra uoči utakmice koja je i svojevrsni šlag na uspješnu sezonu u regionalnoj ligi koja se po svemu sudeći ne bi trebala i završiti večeras. Nije nemoguće da se rasplet osnovnog dijela namjesti tako da se i u četvrtinalnoj seriji nađu baš ova dva protivnika, ali konkretan odgovor na to pitanje dat će ponajviše brojne zaostale utakmice koje se imaju odigrati nakon završetka 26. kola.


Zaboraviti Split




Međutim, podatak tko će im biti protivnik u eventualnom doigravanju najmanje muči košarkaše Zadra, dok se sigurno više razmišlja kako se suprotstaviti moćnom Partizanu i zaboraviti novu gorku pilulu popijenu na splitskim Gripama. Na tom tragu su i razmišljanja Sanija Čampare koji je svjestan snage Obradovićeve momčadi, ali zato nadu u sportsko čudo Zadranima nitko ne može oduzeti.


– Čeka nas posljednja utakmica regularnog dijela ABA lige i želimo se pokazati u što boljem izdanju protiv momčadi koja je ušla u Top 8 Eurolige. Partizan igra odličnu košarku ove sezone, ali mislim da im moramo pokazati zube na domaćem terenu. Imamo malo vremena nakon utakmice sa Splitom, moramo što prije zaboraviti tu utakmicu i okrenuti se Partizanu i sljedećim utakmicama – istaknuo je Čampara pred dvoboj s liderom lige koji počinje u 18 sati uz izravan tv prijenos na Areni Sport 1.


Obradović: Očekuje nas vrlo teška utakmica


Partizan stiže u Krešin dom s imperativom pobjede, jer moraju dobiti sve utakmice do kraja osnovnog dijela kako bi zadržali startnu jedinicu u doigravanju ispred gradskog rivala C. zvezde. Proslavljeni strateg »crno-bijelih« Željko Obradović s velikim respektom najavio je sraz sa Zadrom kao što je i govorio pred prvi dvoboj koji je Partizan na svom parketu dobio sa 114:77.


– Situacija je i pred ovu utakmicu protiv Zadra otprilike ista u odnosu na naš prvi međusobni ogled. Zadrani su ostali vjerni svojim idejama u igri i ja im čestitam na tome. Od početka sezone nisu mijenjali ništa, jako puno koriste tranziciju, imaju veliki broj šutova za tri poena. Točno je definirana njihova igra u napadu, također i u obrani pa sve ono što smo pripremali za prvu utakmicu vrijedi i pred ovu. Moramo zaustaviti njihovu igru u tranziciji i veliki broj šutova za tri nakon kojih dolazi napadački skok. Tako da mislim da nas večeras očekuje vrlo teška utakmica – kazao je trener Partizana.