Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

mogućnosti financiranja KK Zadar

Grad je klubu dao novac, ali on je otišao na zatvaranje kredita i pozajmice

Autor: Paulo Sarić

03.02.2023. 16:07
Grad je klubu dao novac, ali on je otišao na zatvaranje kredita i pozajmice

Foto: Arif Sitnica



Da KK Zadar ovisi o javnom novcu znano je već i pticama na grani, a kamoli ne iole upućenijim građanima, stoga ne čudi da je u situaciji kada je došlo do novog kašnjenja plaća, ovoga puta u ozbiljnim razmjerima, prvi instinkt bio potražiti spas iz javne kasice.


Konkretnije, kod vlasnika i glavnog financijera Grada Zadra. Prošlo je to već nebrojeno puta, možda bi prošlo i posljednji, da nije došlo do samoizazvane, šahovskim rječnikom »pat-pozicije« u Gradskom vijeću, zbog koje proračun za 2023. godinu nije na snazi.


Premda ne u potpunosti usporediva, slična situacija se dogodila i prošle godine kada je također došlo do kašnjenja u isplati plaća, a tada je problem riješen pozajmicom gradonačelnika Branka Dukića u iznosu od 700 tisuća kuna. Pozajmicom kojoj je rok dospijeća bio 31. siječnja 2023.




Znajući da je diskrecijsko pravo Gradonačelnika raspolagati imovinom u vrijednosti do nekadašnjih milijun kuna, današnjih 132.722,80 eura, logičnim se nametnulo pitanje zbog čega se ponovno ne pribjegne »vatrogasnoj« mjeri i novom pozajmicom osigura isplata plaća igračima i ekonomski ugroženijoj radnoj zajednici, čiji se kombinirani mjesečni troškovi kreću oko iznosa od 80 tisuća eura.


Uz najavljene sponzore koji bi pokrili još jedan mjesec, »vatra« bi se, barem nakratko, »ugasila«. Pitanje je na konferenciji za medije postavljeno direktoru kluba Davidu Gunjeviću koji nije bio siguran je li to zakonski dopušteno s obzirom na situaciju s proračunom, pa je tu mogućnost valjalo provjeriti kod »oca gradskih financija« Ivana Mijolovića.


– U ovom trenutku funkcioniramo po Odluci o financiranju nužnih rashoda koja je na snazi do 31. ožujka, te izuzev nje ne možemo davati pozajmice niti stvarati ugovorne obveze koje dospijevaju nakon tog datuma – kazao je u uvodu pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Zadra.


Grad limitiran u postupanju


No, i u takvoj situaciji grad (mora) funkcionira(ti). Odlukom su osigurane plaće i ostala materijalna prava djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna po neizmijenjenim uvjetima. Kako jednima tako i drugima.


Stoga se čini nevjerojatnim da su bila predviđena sredstva potrebna za isplatu plaća zaposlenika, primjera radi Liburnije, a nisu predviđena sredstva potrebna za isplatu plaća zaposlenika KK Zadar.


– Svi su oni planirani Odlukom o nužnim rashodima, međutim kod KK Zadar sredstva su otišla na otplatu kredita i vraćanje prošlogodišnje pozajmice. Prilikom donošenja Odluke o nužnim rashodima Grad Zadar se morao uklopiti unutar 25 posto proračuna za 2021. godinu te smo bili limitirani tom odredbom pri alokaciji sredstava.


Stoga ni kod KK Zadar, ni kod nekih drugih korisnika ili aktivnosti nismo mogli ići do visine koja bi korisnicima bila potrebna, već smo se u Odluci morali prilagoditi iznosu koji spada u navedeni postotak – istaknuo je Mijolović.


Vraćeni kredit i pozajmica


Valjalo je još jednom ustvrditi, KK Zadar je od Grada dobio dio sredstava, sljedeći iste principe koji su korišteni prilikom osiguravanja sredstava ostalim korisnicima gradskog proračuna, ali su ona utrošena na otplatu kredita i vraćanje prošlogodišnje pozajmice?


– Tako je. Ako se sjećate, postojao je kredit u iznosu od 3.7 milijuna kuna za koji je Grad Zadar klubu bio jamac, a uz to je postojala i pozajmica od 700 tisuća kuna koja je donesena Odlukom gradonačelnika. To je sada zatvoreno Odlukom o financiranju nužnih rashoda, tu su pošla sredstva – pojasnio je za kraj pročelnik Mijolović.


Novca je, dakle, bilo. No, on je potrošen »i prije nego je stigao«, a za novu uplatu će trebati pričekati rasplet »gordijskog čvora« u Gradskom vijeću. Jer, sve i da Grad nekako pronađe tih milijun kuna, što možda i ne bi bila magija, ali bi u ovoj situaciji svakako bio uspjeh, oni bi se morali vratiti do kraja ožujka. A to više ne bi bila vatrogasna mjera, već gašenje požara vodom iz – potića!