ponedjeljak, 3. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Biciklizam

Kiša i gust snijeg skratili današnju etapu Gira, start je kasnio dva sata

Autor: Hina

21.05.2024. 15:51
Kiša i gust snijeg skratili današnju etapu Gira, start je kasnio dva sata

Foto: Foto REUTERS



LIVIGNO Loši vremenski uvjeti, obilna kiša i gust snijeg u gorskim predjelima, prisilili su organizatore Gira d’Italia, na skraćivanje današnje, 16. etape i dvosatnu odgodu starta, koji bi prema novom rasporedu trebao biti u 14 sati.


Biciklisti su se trebali natjecati na dionici od Livigna do Val Gardene u dužini od 206 km, svladati 4350 metara visinske razlike i popeti se do najviše točke ovogodišnje Grand Tour utrke po Italiji, planinskog prijevoja Umbrail na 2498 m nadmorske visine. No, vremenski uvjeti, koji su ugrozili sigurnost natjecatelja, natjerali su organizatore na skraćivanje etape za 85 km. Izbačeni su svi predviđeni usponi u početnih 80 km etape, a start je premješten u Spondignu, mjesto koje se nalazi u podnožju spusta sa prijelaza Umbrail.


Odluka nije donijeta lako i bez tenzija. Još u ponedjeljak navečer predstavnici Sindikata profesionalnih biciklista (CPA) su tražili od organizatora da iz etape budu izbačeni usponi na najviše vrhove ovogodišnjeg Gira, a s njima i opasni spustovi koji bi uslijedili. Organizatori utrke iz tvrtke RCS Sport su se u početku oglušili na te zahtjeve, ali su na kraju morali pristati na njih.




Prema posljednjem dogovoru, biciklisti su trebali u neutraliziranim uvjetima odvesti prvih 20 km u okolici Livigna, a onda se momčadskim autobusima preseliti do Spondigne, gdje bi doista trebao započeti natjecateljski dio etape.


“Počet ćemo nakon spusta s Umbraila. Morali smo zadovoljiti sve uključene strane. Livigno je platio pozamašan iznos za ovu etapu, zato smo morali naći kompromisno rješenje”, izjavio je u Livignu šef organizacije utrke Mauro Vegni prenijela je slovenska agencija STA.


No, biciklisti su odbili sjesti na svoje bicikle i u Livignu, gdje je snažna kiša prerasla u gust snijeg.


“Ovo je jedan od najlošije organiziranih utrka. Ovo se u 99 posto slučajeva ne bi dogodilo. Ovo je 2024., ali neki dinosauri još uvijek ne prepoznaju čovječju stranu natjecanja”, izjavio je Ben O’Connor (Decathlon AG2R) za Eurosport pri dolasku u Livigno.


I mnogi drugi biciklisti su bili glasni i jasni u svom stavu da ne žele na biciklu proći prvih 50 km originalno zamišljene dionice.


S time da je i ta promijenjena u odnosu na onu koja je bila predstavljena kad je otkrivena ruta ovogodišnjeg Gira. Naime, organizatori su zamislili da će se u ovoj etapi biciklisti prevesti i preko prijevoja Stelvio, koji se nalazi na 2758 m nadomrske visine. No, zbog prijetnje od lavina i sniježnih nanosa, odlučili su se za nešto niži Umbrail prijevoj na talijansko-švicarskoj granici.


Iako je originalna trasa bitno skraćena i najviša točka ovogodišnjeg Gira izbačena, bicilisti neće imati lagan posao na preostalih 120 km koji su pred njima. Završnicu etape, posljednjih 36 km, čine dva kategorizirana uspona i cilj na vrhu planine Pana u Val Gardeni.


Vodeći u ukupnom redoslijedu, Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) pred najbližim pratiteljem ima uoči zadnjih šest etapa velikih šest minuta i 41 sekundu prednosti.