Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadrani u Europi

Katuša zabio za pobjedu, Prtajin strijelac u porazu

Autor: Alen Plahinek

10.04.2024. 10:01
Katuša zabio za pobjedu, Prtajin strijelac u porazu

Foto: NK BELTINCI/FACEBOOK



Nogometaši iz Zadra i njegove okolice koji »kruh« zarađuju na zelenim travnjacima diljem Starog kontinenta imali su jedan od rezultatski kvalitetnijih vikenda iza sebe. Iz mnoštva istaknula su se dvojica strijelaca, Jakov Katuša za Beltince te Ivan Prtajin za Wehen.


Ovosezonski prvijenac u dresu Beltinaca postigao je Katuša u 1:0 pobjedi nad Dekanom. Ušao je Katuša na poluvremenu u igru i donio tri boda svojoj momčadi u 83. minuti. Beltinci su ostali na trećem mjestu s izjednačenim brojem bodova kao i drugoplasirana Gorica. Drugo mjesto nosi kvalifikacije za Prvu slovensku ligu, stoga do kraja sezone se očekuje žustra bitka za to mjesto, a u pretposljednjem kolu lige slijedi i međusobni okršaj.


Sezonska desetka


Svoju genijalnu sezonu nastavio je Prtajin u njemačkoj 2. Bundesligi. Zabio je deseti ovosezonski ligaški pogodak, što je vrlo respektabilna brojka kada se govori o njemačkoj »Cvajti« – najjačoj drugoj ligi svijeta. Ipak, njegov pogodak bio je samo utješna nagrada u porazu Wehena 3:1 od Hanse Rostock, koja se sada bodovno izjednačila s Wehenom. Momčad iz Wiesbadena stigla je do trećeg uzastopnog poraza i sada je 14. u poretku, svega jedan bod iznad relegacijskog društva. Kvalitetnih 90 minuta odradio je Frane Ikić u dresu Buxoroa u uzbekistanskoj Pro ligi, drugom rangu natjecanja. Buxoro je prošle sezone ispao iz prvog ranga, a sada nakon pet odigranih kola još ne zna za poraz te se nalazi na diobi trećeg mjesta. U Uzbekistanu je također i Frane Čirjak koji je »pauzirao« u ovom kolu zbog crvenog kartona. Njegov Bunyodkor je remizirao te se i dalje nalazi na dnu lige. Na Dalekom istoku je i Marin Tomasov, koji je u porazu svoje Astane sudjelovao 31. minuti. Nakon četiri odigrana kola Astana se nalazi na sedmom mjestu kazahstanske Premier lige.


Ostanci upitni




Zadarsko-talijanski »duo« Martin Erlić i Karlo Butić u sve većim su problemima glede ostajanja u svojim ligama. Erlićev Sassuolo remizirao je 2:2 s uvjerljivo posljednjom momčadi Serie A i tako »prokockao« veliku da izađe iz zone relegacije. Sve se činilo jako dobro kada je Sassuolo do 59. minute vodio 2:0, no tada primaju jedan gol, a onda u 90+1. još jedan i gube dva vrlo važna boda. Erlić je odigrao 69 minuta. Sassuolo do kraja sezone očekuje iznimno težak raspored u kojem igraju protiv oba kluba iz Milana, iznenađenja prvenstva Cagliarija, zatim Lazija, Fiorentine, Leccea i Genoe. Butićev FeralpiSalo također je remizirao 2:2, protiv Cosenze, a Butić je u taj meč ugradio 25 minuta. Feralpi je trenutačno pretposljednji te mu sigurna zona bježi četiri boda, dok mu relegacijske kvalifikacije bježe dva boda. Do kraja sezone je težak raspored, no ključan susret bi mogao biti u posljednjem kolu kada Ternana, trenutačno 17. momčad lige, stiže u goste. Lovre Knežević i Etar porazom od 3:0 »učvrstili« su se na posljednjem mjestu Prve bugarske lige. Knežević je odigrao 11 minuta u 21. porazu njegove momčadi ove sezone.



Što se ostanka u ligi tiče, sve sigurniji je Renato Pantalon zajedno sa svojim Rio Aveom. Nakon pet remija zaredom u prošlom kolu stigla je i pobjeda. Visokih 3:0 protiv izravnog konkurenta u donjem dijelu tablice Gil Vicentea, uz 90 sjajnih Pantalonovih minuta, jasan su pokazatelj da je Rio Ave prebrodio rezultatsku krizu. Utaborili su se tako trenutačno na 12. mjestu lige i šest kola prije kraja gotovo su si osigurali ostanak među portugalskom elitom.


Titula na pladnju


Antonio Mršić odigrao je 82 minute u novoj pobjedi Eendracht Aalsta, ovog puta 4:1 nad Oostkampom. Aalst juri prema tituli i izravnom plasmanu u treći rang belgijske lige. Imaju tri boda prednosti nad drugoplasiranim Ninoveom, ali i međusobni ogled protiv njih za dva kola. Titulu na pladnju ima Real Madrid Luke Modrića koji je odigrao »revijalnih« deset minuta u novoj ovosezonskoj pobjedi Kraljeva nad Athletic Bilbaom 2:0. Osam kola do kraja Real ima osam bodova prednosti nad Barcelonom i pobjedom u El Clasicu 21. travnja i matematički bi sve riješio.


Bravo Jakova Gurlice gotovo da se pozdravio s trećim mjestom i kvalifikacijama za Konferencijsku ligu nakon poraza od Domžala 3:1. Gurlica je igrao 17 minuta, a Bravo sada za trećim Mariborom zaostaje sedam bodova, no imaju još i međusobni ogled u kojem bi eventualnom pobjedom mogli malo »zakuhati« finiš sezone. Sedam minuta u remiju Standard Liegea i Leuvena (0:0) upisao je Stipe Perica.


S klupa utakmice svojih momčadi odgledali su Vice Baždarić, Lovre Rogić i Ivan Santini, dok su Roko Mišlov i Dominik Livaković bili izvan sastava. Valja istaknuti kako Livaković nije imao ligaški okršaj, već onaj u Superkupu protiv Galatasaraya u kojem je istanbulski gigant iz azijskog dijela najvećeg grada u Turskoj nastupio s juniorskom momčadi u znak prosvjeda protiv mjera sigurnosti na utakmici s Trabzonsporom, poslije koje su napadnuti igrači Fenera, a najgore je prošla upravo hrvatska »jedinica«. Nakon jedne minute provedene na terenu, juniori Fenerbahčea napustili su teren čime je susret prisilno prekinut.