Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Liga za prvaka

Jusupovi igrači puni Vitamina prema Beogradu

Autor: Andrija Dešpoja

26.04.2023. 19:45
Jusupovi igrači puni Vitamina prema Beogradu

Foto: Mate Komina



Prvi od tri iznimno teška ispita u samo pet dana košarkaši Zadra su položili s odličnim uspjehom. Na parketu Cedevite Junior u sklopu 8. kola Lige za prvaka uvjerljivo su došli do bodova koji su ih ostavili u ravnopravnoj borbi s Cibonom i Splitom za jedinicu u doigravanju i pritom se nisu previše potrošili uoči sutrašnjeg gostovanja u Beogradu i onom dva dana kasnije u Draženovom domu. Od početka do kraja dvoboja dominirali su igrači Danijela Jusupa, začinivši sve zavidnom šuterskom predstavom koja je rezultirala s 94 postignuta koša i čak 17 ubačenih trica iz 37 pokušaja.


CEDEVITA J.                     78


ZADAR                     94




(15:29, 27:29, 23:19, 13:17)


Tricaška rapsodija


Forsiranje zonske obrane doimaćem strategu Mulaomeroviću osvetilo se već na otvaranju dvoboja. Zadrani su nakon proteka šest minuta igre imali šest viška (12:18), ali su i namjestili nišanske sprave uz šut za tri 4-5, s tim da su tri bile djelo Arijana Lakića. Mladi Beograđanin u dresu Zadra nastavio je u kilerskom ritmu do konca prve četvrtine, nakon trica repertoar je proširio uspješnim ulazima pod koš i s ukupno 15 ubačaja potpuno usmjerio vjetar u zadarska jedra. Plus 14 (15:29) nakon uvodnih deset minuta definitivno je bio scenarij iz najljepših snova za gostujuću momčad. Prednost Zadra je u prvim minutama druge četvrtine narasla i do 17 koševa (21:38). Trice trojice Jusupovih igrača (Čampara, Božić, Šantelj) izbušile su obranu Vitamina koji su se nakon toga uspjeli trgnuti iz letargije. Simon je poveo, a Kučić trima tricama zaključio seriju 16:8 za primicanje Cedevite na samo sedam zaostatka (39:46), ali ipak sama završnica pripada Zadranima koji su kao i dotada, tricama, u kratkom roku vratili izgubljeno. Drežnjak je zabio jednu, Mekić dodao dvije, što je uz polaganje Božića i bacanje Čampare značilo da se Zadar u posljednjim sekundama prvog poluvremena našao na najvećih 19 plusa (39:58). Napadački gotovo perfektno poluvrijeme gostiju, s čak 12 pogođenih trica iz tek 22 pokušaja, a čak je sedam Jusupovih igrača ubacilo barem jednu loptu upućenu izvan perimetra.


Opuštanje u nastavku


Kao da su se malo i zadovoljili Zadrani s tom predstavom u prvih 20 minuta pa su se u trećoj dionici poprilično opustili, što je Mulaomerovićeva mlađahna četvorka plus Marčinković tek donekle iskoristila, spustivši se na 12 zaostatka (65:77). Dosta problema obrani Zadra pravio je mladi Kučić, dok je s dvije trice zaprijetio i Marčinković, međutim da ne bi došlo do nepotrebne panike pobrinuo se početkom završne četvrtine Davis. Zadarski Amerikanac vezao je dvije trice za 15 viška (68:83), i nakon toga su Vitamini bili primorani položiti oružje. U posljednjih osam minuta Jusup je imao luksuz odmaranja praktički svih svojih nositelja, a predvodnikom ukupno 24. pobjede u hrvatskom prvenstvu pokazao se Lakić s 18 koševa, Davis je dodao 15, dok je kod Cedevite dominirao Kučić s 28 poena.